1.383 de bilete de tratament pentru pensionarii cărăşeni


În cadrul ultimei şedinţe a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii au prezentat o informare privind modul de repartizare şi de acordare a biletelor de tratament în anul 2017, pentru pensionarii şi celelalte categorii de beneficiari din Caraş-Severin.

Astfel, judeţului i-au fost alocate un număr de 1.383 de bilete, care au fost repartizate pe cele 18 serii de trimitere la tratament, care au început în data de 10 martie, ultima urmând să se încheie în 1 decembrie, pe următoarele categorii: pentru tratarea bolilor cardio-vasculare – 745, în staţiunile Buziaş, Covasna și Tușnad; pentru tratarea bolilor digestive-căi respiratorii-reumatism – 7, în staţiunea Slănic Moldova; pentru tratarea bolilor digestive – 56, în staţiunea Olăneşti; pentru tratarea bolilor nevroză astenică – 26, în staţiunea Moneasa; pentru tratarea bolilor reuma-căi respiratorii – 36, în staţiunile Govora, Târgu Ocna; pentru tratarea bolilor reuma-digestiv – 11, în staţiunea Căciulata; pentru tratarea bolilor reumatismale – 395, în staţiunile 1 Mai, Amara, Bala, Calacea, Geoagiu, Băile Herculane, Lacu Sărat, Neptun, Techirghiol; pentru tratarea bolilor reumatismal-ginecologie – 107, în staţiunea Saturn.

La nivelul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin au fost înregistrate până la această dată un număr de 3.068 de cereri și au fost eliberate un număr de 515 bilete.

De asemenea, se mai arată în respectiva informare, la nivelul anului 2016, au fost înregistrate în total un număr de 4.039 de cereri și au fost eliberate un număr de 2.377 de bilete.

Casa Judeţeană de Pensii înregistrează cererile de acordare a biletelor de tratament direct în aplicaţia informatică SPA, aplicaţie care s-a utilizat şi pentru actualizarea eventualelor modificări care au apărut la eliberarea biletelor – de exemplu, categoria beneficiarului –, precum şi la repartizarea biletelor de tratament balnear către beneficiari.

Repartiţia biletelor de tratament balnear pe baza ordinii de ierarhizare a cererilor se întocmeşte de către Casa de Pensii cu cel puţin 14 zile înaintea primei zile de începere a fiecărei serii. Cererile se completează numai pe formularul aprobat, însoţite de actele justificative medicale, cuponul de pensie şi/sau hotărârea de aplicare a unor legi speciale, urmând să fie depuse la sediul instituţiei din municipiul Reşiţa, str. Traian Lalescu nr. 27, fie personal, fie prin poştă, fax, e-mail, cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul, prin cerere solicitantul putând opta pentru cel mult trei staţiuni.

Biletele nevândute pot fi valorificate până în momentul începerii sejurului.

Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile.

Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare, în funcţie de stabilirea unui punctaj, ţinându-se cont de următoarele criterii specifice: dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani; categoria de pensie a beneficiarului; cuantumul total brut al drepturilor de pensie.

Biletul repartizat poate fi eliberat următorului solicitant în funcţie de punctajul obţinut şi de opţiunea acestuia, sau altui solicitant fără punctaj, biletul fiind considerat disponibil cu 7 zile înainte de începerea seriei.

Mădălina DOMAN