În cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin au prezentat o informare privind gestionarea biletelor de tratament şi de odihnă destinate pensionarilor pe anul 2023 şi modul de derulare în anul 2024.
În anul 2024, sunt stabilite 19 serii: seria I a început la data de 19 februarie, iar ultima începe la data de 3 decembrie.
La nivelul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin, au fost înregistrate până la data de 10 iunie un număr de 2.482 de cereri.
Durata sejurului (seriei) unui bilet de tratament balnear este de 16 zile, iar durata tratamentului balnear este de 12 zile.
Conform Diagramei de repartizare bilete de tratament pe anul 2024, Casei Județene de Pensii Caraș-Severin i-au fost repartizate un număr de 1.474 de locuri de tratament balnear, doar în unitățile Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă – T.B.R.C.M. S.A., pentru următoarele categorii: pentru tratarea bolilor cardio-vasculare – 640, în staţiunile Buziaş (537), Covasna (79), Tușnad (16) și Vatra Dornei (8); pentru tratarea bolilor digestive – 89, în staţiunile Călimănești Căciulata (28), Olăneşti (45) și Sângeorz (16); pentru tratarea bolilor digestiv-căi respiratorii – 74, în staţiunea Slănic Moldova; pentru tratarea bolilor nevroză astenică – 101, în staţiunea Moneasa; pentru tratarea bolilor reumă-căi respiratorii – 4, în staţiunea Govora; pentru tratarea bolilor reumă-digestiv – 12, în staţiunea Căciulata; pentru tratarea bolilor reumatismale – 466, în staţiunile 1 Mai (30), Bala (70), Călacea (1), Eforie Nord (22), Felix (28), Geoagiu (76), Herculane (181), Neptun (4), Ocna Șugatag (18), Pucioasa (16), Saturn (18) și Techirghiol (2); pentru tratarea bolilor reumatismal aparat locomotor – 68, în staţiunea Felix; pentru tratarea bolilor reumatismal ginecologie – 20, în staţiunile Mangalia (12) și Sovata (8).
La nivelul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin, au fost vândute 448 de bilete aferente seriilor I-VIII, până la data de 10 iunie.
Tariful pe bilet de tratament balnear aprobat pentru unităţile deținute de T.B.R.C.M. S.A., clasificate la categoria 2 stele, este de 2.824 lei, iar pentru 3 stele este de 2.968 lei.
Începând cu seria VI, respectiv din luna mai, C.N.P.P. a încheiat contracte cu 53 de societăți comerciale din 37 de stațiuni, respectiv Amara, Băltățeşti, Bazna, Bușteni, Buziaș, Călacea, Căciulata, Călimănești, Costinești, Covasna, Eforie Sud, Eforie Nord, Felix, Geoagiu, Băile Govora, Herculane, Lacu Sărat, Mangalia, Moneasa, Neptun, Ocna Șugatag, Băile Olănești, Pucioasa, Sângeorz, Sărata Monteoru, Saturn, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Sovata, Tg. Ocna, Tășnad, Techirghiol, Tinca, Turda, Tușnad, Vatra Dornei și Vața de Jos, locuri ce vor fi distribuite pe județe și Municipiul București.
Potrivit Ordinului Nr. 196/25.01.2024, Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin înregistrează cererile de acordare a biletelor de tratament direct în aplicaţia informatică SPA, aplicaţie ce se utilizează şi la repartizarea biletelor de tratament balnear către beneficiari.
Cererile se completează numai pe formularul aprobat (cereri-tip), urmând a se depune la sediul C.J.P. din Reşiţa, str. Traian Lalescu, nr. 27, fie personal, fie prin poştă, fax, e-mail, cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul, prin cerere solicitantul putând opta pentru cel mult trei staţiuni.
Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor, în funcție de punctajul obținut, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare, ţinându-se cont de criteriile specifice.
Geanina LUCA