Armenişenii au marcat Ziua Naţională cu trei evenimente, primul dintre acestea având loc miercuri, 28 noiembrie, când la Căminul cultural s-a desfăşurat spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri susţinut de Ansamblul „Armenişana”, cu cele trei grupe de copii, şi de elevii Şcolii Gimnaziale din Armeniş. Tot cu acelaşi prilej, prof. Sevastiana Borlovan a susţinut o expunere privind momentul Unirii de la 1918.
Sâmbătă, 1 Decembrie, după o slujbă oficiată de preoţii din toate cele patru sate aparţinătoare comunei, reprezentanţii administraţiei locale, în frunte cu primarul Cristian Vela, au depus o coroană la Monumentul Eroilor.
În continuare, la Căminul cultural, WWF România, Asociația AMZA și Primăria Armeniș au organizat „Festivalul Ideilor”, în cadrul căruia au avut loc o serie de ateliere în paralel, coordonate de experţi din întreaga ţară, cu intenţia de a le continua în viitor. Organizatorii și-au dorit un eveniment special, care a stârnit imaginația localnicilor cu noi oportunități de dezvoltare personală și profesională. Evenimentul a fost cel mai bun prilej pentru ca întreaga comunitate să se reunească pentru a găsi cele mai bune idei de investiție în viitor.
„Am ales să sărbătorim Centenarul printr-un festival al ideilor, pentru a sădi semințe pentru următorii 100 de ani”, a declarat Matei Miculescu, vicepreședintele Asociației locale din Măgura Zimbrilor (AMZA).
În cadrul aceleiaşi manifestări au avut loc tombole cu premii, cursuri de dezvoltare personală și profesională interesante, însoțite, toate, de multă voie-bună. Pentru a arăta turiștilor ce înseamnă ospitalitatea bănățeană, Alexandra Stoica, arhitect și om cu inițiativă, implicată activ în acţiune, în prezent făcând parte din Ordinul Arhitecților din România, a organizat un atelier de design de interior. Ea are o activitate bogată în proiectele de regenerare a patrimoniului, respectiv ale Calup, Adoptă o Casă la Roşia Montană, și Monumente Uitate. Ea i-a inspirat pe oameni cum să își transforme casa, sălașul sau șura într-un spațiu primitor, în care se nasc amintiri unice.
„Cum poți să spui lumii întregi că ai o afacere frumoasă, produse delicioase sau idei deosebite?”. Alina Floroi i-a determinat pe oameni să se gândească cum să-și promoveze afacerile online ușor și eficient, și cum să prindă curaj în acțiuni antreprenoriale. Alina a stârnit imaginația tinerilor antreprenori din Brașov în numeroase proiecte de educație, artă şi tehnologie. Laborazon este locul în care a creat minuni alături de oameni curioși și curajoși. În plus, este o veche cunoștință a Măgurei Zimbrilor și revine aici mereu cu plăcere.
Pentru cei interesați de idei pragmatice pentru un venit sigur și cum să le pună în practică, cursul de antreprenoriat susținut de Ben Mehedin, Manager de Comunități pentru Fundaţia Adept Transilvania, s-a potrivit ca o mănușă. Ben are experiență în lucrul cu mici fermieri și producători din zona dragă Prințului Charles, în Sighișoara – Târnava Mare, cu identificarea oportunităților de obținere a veniturilor suplimentare în gospodăria tradiţională și în fermele de mici dimensiuni.
Milos Kznaric, bucătar la „Craft Rooftop&Restaurant” din Timișoara și „Pizzerie&Restaurant Dante”, s-a ocupat de un meniu variat. Milos este un împătimit al teatrului și al simțurilor, care regândește specificul italienesc și îl combină în meniuri interesante.
„Festivalul Ideilor” a fost organizat de tinerii practicieni din echipa WWF prezenți în comună în ultimele luni, împreună cu Primăria Armeniș și AMZA. Evenimentul a avut loc în cadrul unui nou proiect Erasmus+ (Laborator de Inovație în Comunitate).
Mădălina DOMAN