Săptămâna trecută, elevii claselor I din întreaga Românie au sărbătorit primele 100 de zile de şcoală, iar cei de clasa a XII-a au început să socotească A.M.R.-ul: aproximativ 100 de zile până la începerea probelor de bacalaureat. Nu aş fi ştiut de numărătoarea aceasta dacă nu vizitam una dintre clasele I din şcoala mea, tocmai în 28 februarie, când sărbătoreau cu fast şi bucurie evenimentul, şi mi-am dat seama că şi eu am ce număra, şi, cum piticii au adunat până acum 100 de obiecte într-o colecţie pe care să o prezinte colegilor, aşa şi eu, împreună cu colegii mei de generaţie, vom aduna de acum înainte emoţii şi temeri, ore epuizante şi intense de pregătiri pentru examene.
Revenind la cei mici, să spunem că, chiar în 28 februarie, elevii clasei I Germană, împreună cu Frau Monika Pelin, şi cu o zi după ei şi clasa I C, cu învăţătoarea lor, Mihaela Pral, au „sărbătorit” prin activităţi şi jocuri didactice amuzante, la care au participat chiar şi părinţii („elevii de după-amiază”, aşa cum spunea în glumă Mioara, una dintre mămici).
Explicaţii despre această „sărbătoare” am primit de la învăţătoarele celor două clase I care au organizat acţiunea, specifică alternativei educaţionale Step by Step.
„Din prima zi de şcoală a început numărătoarea… Parcă în zbor au trecut 100 de zile! Ziua a fost plină de surprize: colegii mai mari ne-au adus cadouri şi ne-au făcut urări, părinţii ne-au făcut un tort cu mascota clasei (Diddle), pe care am aprins 100 de lumânări! Ce mai, a fost deosebit! La fel şi colecţiile de 100 de obiecte, prezentate de fiecare în parte, au fost deosebite. Toţi invitaţii noştri şi-au scris o dorinţă pe un post-it, aşa că la sfârşitul zilei am avut 100 de dorinţe. Oare se vor împlini? Cu siguranţă!”, ne-a spus Monika Pelin.
Aşadar, unul din punctele forte ale sărbătorii a fost, la ambele clase, prezentarea colecţiilor de 100 de obiecte adunate de la începutul anului şcolar: colecţii de nasturi, şerveţele, figurine din plastilină, figurine de plastic, colecţie de timbre, monede, ilustrate, pixuri, accesorii de păr, scoici, abţibilduri, flori din material textil, după imaginaţia fiecărei familii. Clasa de Germană a strâns pe loc 100 de dorinţe scrise de vizitatori pe bileţele-floare. Am profitat de ocazie şi mi-am scris şi eu o dorinţă arzătoare: toţi elevii de clasa a XII-a să fie fericiţii absolvenţi ai bacalaureatului de anul acesta. Astfel m-am simţit şi eu implicată în activitatea copiilor.
„Deşi trebuia să sărbătorim împreună cu prietenii noştri din clasa de Germană, am ales să întârziem o zi, ca să punctăm rara zi de 29 februarie, iar elevii mei să îşi amintească peste ani că au fost în clasa I în an bisect”, a declarat Mihaela Pral, învăţătoarea celor 26 de ,,albinuţe” din clasa I C. „Şi-apoi, ne-am şi vizitat unii pe alţii, am schimbat mici atenţii. Noi am adunat de la vizitatori şi invitaţi 100 de cuvinte bune, pe care le vom păstra într-o cutiuţă magică, iar cele 100 de cuvinte rele le-am rupt şi le-am aruncat. Cuvâtul bun cel mai des folosit a fost, fireşte, MAMA, primul cuvânt spus, primul cuvânt scris”.
Prezentându-şi colecţia, Alex (zis Bobo) a spus colegilor săi că a ales şerveţelele fiindcă sunt toate de aceeaşi formă, ca şi programul de zi cu zi de la şcoală, şi totuşi sunt diferite, fiindcă nu a fost nicio zi ca alta.
Primii vizitatori ai celor două clase în sărbătoare au fost mai-marii lor colegi de la clasa a IV-a A, care, împreună cu Lidia Todor, învăţătoarea lor, au însumat până acum 600 de zile cu ghiozdanul în spate. ,,Seniorii” au dat sfaturi celor mici şi le-au urat ca următoarele sute de zile de şcoală să le fie senine şi pline de bucurii şcolăreşti.
La rândul meu, le urez să înveţe sistematic, să aibă grijă de viitorul lor, fiindcă în şcoală se pun bazele viitorului şi, mai ales, să se bucure din plin de viaţa de şcolar!
Sandi Dariana POPESCU,
Liceul Pedagogic ,,C.D. Loga”