La mijlocul săptămânii trecute, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei caransebeş a avut loc selecţionarea celor 11 sculptori de renume mondial care urmează să participe la cea de-a XII-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură ce va avea loc în vara acestui an, în municipiu. Comisia condusă de primarul Marcel Vela i-a desemnat pe artişti în baza portofoliului şi proiectului propus, dintr-un număr de aproape 150 de sculptori din întreaga lume, printre aceştia numărându-se japonezul Yoshin Ogata, macedoneanul Andrei Mitevski sau olandeza Caroline Ruizeveld.
„Acest Simpozion de sculptură, care este de-acum apreciat şi respectat, a devenit deja tradiţie şi va îmbogăţi patrimonial cultural al Caransebeşului, al Banatului şi al României. Vor fi artişti care sosesc din Argentina, Mexic, Japonia, Olanda, Bulgaria, Germania, Turcia şi, evident, România, iar operele de artă vor fi amplasate în acelaşi parc pe care l-am amenajat anul trecut”, a declarat primarul municipiului, Marcel Vela.
Coordonatorul viitoarei Tabere de sculptură în andezit, Eugen Petri, consideră că simpozionul de la Caransebeş este singurul din România, dar şi din Estul Europei, de o asemenea dimensiune şi anvergură. „Acest Simpozion de sculptură a devenit foarte cunoscut şi este important, cu atât mai mult cu cât anul acesta au aplicat Artişti de anvergură mondială. Aşa cum spuneam şi anii trecuţi, în acest fel municipiul se află pe harta culturală a lumii şi toţi oamenii care activează în domeniul artei au aflat despre Caransebeş”, a spus Eugen Petri.
După ediţiile din lemn şi marmură, anul acesta, acţiunea care se va desfăşura în perioada 16 iunie – 16 iulie este a doua dedicată andezitului, o rocă dură, care a fost folosită şi la construirea Sanctuarului Dacic de la Sarmisegetuza Regia.
Bianca METEŞ