Chiar dacă artiştii s-au apucat de lucru în spaţiul din apropierea Casei Kolping încă de la jumătatea lunii trecute, prezentarea oficială a participanţilor la cea de a XIV-a ediţie a Taberei Internaţionale de Sculptură de la Caransebeş, prima în care materialul utilizat este travertinul, a avut loc în 22 iunie, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului. Pe lângă sculptori, la eveniment au fost prezenţi primarul Marcel Vela, primarul ales în urma scrutinului din 5 iunie, Felix Borcean, city-managerul Nicolae Borcean, directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, co-organizator, împreună cu Primăria, al acestui simpozion, precum şi coordonatorul taberei, Eugen Petri.
Cei 11 sculptori, Agnessa Petrova din Bulgaria, Andre Naegelen din Franţa, Ayhan Kayapinar din Turcia, Carlos Monge – Mexic, Jorge Schröder din Brazilia, Hermann Gschaider – Austria, Samia Monsef din Egipt, Thierry Ferreira din Portugalia, Jose Miguel Fonseca – Chile, Klaus Hunsicker din Germania şi Eugen Petri din Ploiești, şi-au prezentat, pe scurt, viitoarele lucrări pe care le vor dărui Caransebeşului.
În calitate de gazdă, Marcel Vela a făcut un scurt istoric al municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului, oraş atestat documentar încă din secolul al XIII-lea, după care a povestit cum s-a născut ideea organizării acestui simpozion cu participare internaţională, la ora actuală unul dintre cele mai importante din sud-estul Europei.
„În anul 2000, eram prefectul judeţului Caraş-Severin şi am fost invitat la New York, în cadrul unei acţiuni organizate de Ambasada României de la Washington. Acolo, în inima Statelor Unite ale Americii, am fost surprins neplăcut de civilizaţia betonului, de zgomotele şi de agitaţia din jur, şi atunci s-a stârnit în mine revolta omului născut la ţară. Încercat de sentimentele confuze pe care le trăiam la New York, am văzut, în Manhattan, un magazin cu o vitrină enormă, pe care scria «Brâncuşi». M-am retras acolo aşa cum se adăposteşte un om surprins de o furtună, într-un refugiu montan. Şi am înţeles atunci că străinii îl apreciază mai mult pe Brâncuşi decât o facem noi. Şi mi-am promis mie însumi că, dacă vreodată voi ajunge într-o poziţie din care să pot să ajut sculptorii, o voi face. Când am revenit în România, am avut şansa să cunosc un mare sculptor, pe Bata Marianov, şi împreună am organizat primul simpozion, în lemn. Am hotărât să facem câte trei simpozioane cu câte 11 sculpturi pentru fiecare material utilizat, deci 33 de opere de artă, 33 de ani simbolizând vârsta Mântuitorului atunci când s-a jertfit. S-a lucrat în lemn, marmură și andezit, iar acum dumneavoastră veţi folosi, pentru prima oară, travertinul”, le-a spus Marcel Vela celor prezenţi la eveniment.
„Mă bucur că am putut să fiu lângă aceşti oameni de cultură, oameni care creează frumuseţe, care creează artă pentru oraşul nostru şi, aşa cum am promis, vom continua aceste simpozioane care «branduiesc» municipiul Caransebeş ca unul dintre oraşele care respiră cultură, unul dintre oraşele care vor fi vizitate de turişti pentru aceste opere de artă, unele dintre acestea – de ce nu? – urmând să se afle, poate, printre cele mai preţioase monumente, apreciate atât de criticii de artă, cât şi de public”, a spus Felix Borcean la sfârşitul întâlnirii.
La rândul său, Eugen Petri şi-a exprimat bucuria pentru faptul că simpozionul pe care îl coordonează va continua. „Vom completa cu toate materialele cu care se lucrează la ora actuală în lume, adică metal şi materiale reciclabile. Mi se va împlini, astfel, visul de a crea aici un parc multicultural, pe care să-l racordăm mai întâi la nivel european, şi apoi mondial. Acesta e singurul simpozion de asemenea anvergură din România şi, cred, din Europa Centrală şi de Sud-Est, ca număr de lucrări, monumentalitate şi diversitate în ceea ce priveşte ţările participante. Anul acesta avem reprezentanţi din patru ţări care nu au mai participat până acum – Brazilia, Portugalia, Austria şi Turcia –, iar oamenii sunt de o calitate superioară participanţilor din anii trecuţi, şi asta fiindcă, aşa cum se spune, ne-a crescut cota”, a adăugat Eugen Petri.
Vernisajul cu lucrările executate în cadrul acestei tabere este programat pentru data de 15 iulie.
Sonia BERGER