112, în cifre, în 2011


112 este un număr unic de urgenţă, care poate fi apelat în toate cazurile în care anumite situaţii au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii, şi necesită intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau Jandarmeriei. Acest număr este gratuit şi poate fi apelat de la orice telefon, fix sau mobil, atât în România, cât şi în întreaga Uniune Europeană. Toate apelurile la 112 sunt înregistrate automat şi se păstrează într-o bază de date timp de 10 ani.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, în anul 2011, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au fost preluate un număr de 11.646 de apeluri. Dintre acestea, 7.498 au fost din mediul urban, şi 4.148 din mediul rural.

Faţă de 2010, se observă o scădere uşoară a numărului total de apeluri, în condiţiile în care în mediul urban există o scădere de 8,6%, iar în mediul rural o creştere de 13,2%. Media apelurilor 112 pe zi a fost de 31,9, în uşoară scădere faţă de anul 2010, când s-au înregistrat 32,2 apeluri pe zi. În 10.751 (92,3%) din cazuri, poliţiştii au intervenit cu o promptitudine de până la 10 minute, la 541 (4,6%) apeluri s-a intervenit până la 15 minute, şi doar în 354 (2,9%) de cazuri, de până la 20 de minute sau, cu o excepţie, peste acest interval de timp. Majoritatea cetăţenilor au înţeles cazurile în care trebuie apelat acest număr de urgenţă, fiind înregistrate 1.877 de apeluri privind săvârşirea de infracţiuni. În 3.400 de cazuri, poliţiştii au intervenit pentru a aplana stări conflictuale, a aplica sancţiuni contravenţionale sau a-i avertiza verbal pe cei care nu au respectat normele legale.

Accidentele rutiere cu victime produse pe raza judeţului Caraş-Severin au reprezentat şi ele subiecte ale acestor apeluri, numărul acestora fiind de 344.

Au existat însă şi cazuri în care oamenii a folosit abuziv acest număr, punând în pericol soluţionarea apelurilor adevărate, a celor care sună pentru a salva o viaţă sau a limita efectele unor accidente rutiere ori ale unor calamităţi naturale. Astfel, 1.331 de apeluri neconfirmate au fost înregistrate în anul 2011, din care 756 au reprezentat o sancţiune contravenţională pentru apelant.

Aparatura informatică de care dispun Centrele de preluare a apelurilor de urgenţă permite identificarea şi localizarea automată a numărului de telefon de la care se apelează la 112. De asemenea, tehnica deosebit de performantă permite identificarea instantanee a apelurilor de pe numere ascunse.

Principalele evenimente pentru care cetăţenii pot apela Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sunt: omor, atentat, atac armat, tâlhărie, tulburarea gravă a liniştii şi ordinii publice, dezertări, evadări, trafic şi consum de droguri sau furturi. De asemenea, cetăţenii pot apela Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 pentru accidente de aviaţie, accidente feroviare, explozii, electrocutări, căderi de la înălţime sau surpări de teren.

Carmen SENCO