Recent, a intrat în vigoare un număr special de urgență pentru cetățenii cu deficit de auz și vorbire. Numărul este 113, fiind practic omologul numărului scurt 112, însă e special destinat acestei categorii de persoane și va fi folosit pentru a transmite urgențele sub formă de mesaj scris.
Pentru a putea folosi numărul 113, solicitanții sunt nevoiți să se înregistreze înainte în baza de date a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), cu numerele de telefon personale de pe care vor fi emise mesajele în cazul unei urgențe. În momentul unei situații de urgență, persoana cu deficiențe de auz trebuie să sune inițial la 112, iar numărul de telefon al acesteia va fi identificat automat, astfel că emițătorul va primi un mesaj cu textul „Trimiteți SMS la 113 cu urgența și adresa incidentului”, și abia ulterior un operator va începe o conversație prin mesaje cu persoana aflată în dificultate, pentru a afla cu exactitate tipul urgenței și locația.
Persoanele hipoacuzice se pot înregistra în evidenţa Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă în trei moduri: prin depunerea documentelor la sediul STS, prin transmiterea prin poştă a documentelor de înregistrare sau prin completarea formularului online aflat pe website-ul www.112.ro, acolo unde se găsesc și toate informațiile necesare pentru înregistrarea în sistem.
Apelarea abuzivă a Numărului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 sunt considerate contravenții și se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.
Mădălina DOMAN