12 artişti din 110, pentru Caransebeş


Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală în Marmură de la Caransebeş devine din an în an tot mai atractiv pentru artiştii din întreaga lume. Dacă anul trecut şi-au trimis ofertele 76 de sculptori, din care au fost selecţionaţi 10, pentru ediţia din acest an, 110 artişti şi-au anunţat intenţia de a participa la acest eveniment. Pentru selecţionarea proiectelor, în Aula Primăriei a avut loc o şedinţă la care au participat membri din conducerea administrativă a municipiului şi reprezentanţii instituţiilor culturale şi ai presei. Misiunea nu a fost deloc una uşoară. Coordonatorul Simpozionului, sculptorul Eugen Petri, a făcut o selecţie iniţială, în urma căreia în concurs au rămas 19 artişti. „Ofertele au fost superbe, dar, la final, având sprijinul unei comisii ample, cu reprezentanţi ai Primăriei, specialişti ai instituţiilor de cultură şi reprezentanţi ai mass-media, am reuşit să selectăm 12 proiecte. În acest an intenţionăm să realizăm 12 sculpturi, astfel încât, împreună cu cele 21 deja existente, la final să avem 33 de lucrări în marmură, tot atâtea câte am realizat în cadrul Simpozionului de Sculptură în Lemn. 33 este simbolul creştinătăţii, fiind vârsta jertfei Mântuitorului”, a spus primarul Marcel Vela.

Cei 12 sculptori selectaţi provin de pe aproape toate continentele, sunt oameni care au prezentat un portofoliu deosebit şi care, la vară, vor fi oaspeţii municipiului, pentru a realiza alte sculpturi menite să întregească patrimoniul Caransebeşului şi al Banatului de Munte. „Standardul de valoare s-a ridicat foarte mult, comparativ cu ediţiile anterioare. Putem spune că de-acum am intrat în rândul standardelor simpozioanelor internaţionale, pentru că avem aplicanţi de pe tot globul. Pot să vă spun ca la nivel mondial se organizează foarte multe simpozioane, însă noi ne înscriem într-un concept de artă monumentală, decorativă, abstractă, cu mesaj. Lucrările noastre nu se înscriu în arta realistă, conceptuală, cu tematică. În cadrul Simpozionului nostru, noi lăsăm totul la liberul arbitru al artistului, pornind de la conceptul de artă modernă, abstractă, cu simboluri”, ne-a declarat sculptorul Eugen Petri.

Artiştii selectaţi provin din culturi total diferite şi au concepţii variate vizavi de arta monumentală. Ei sunt originari din India, Rusia, Insulele Canare, Kenia, Chile, Ucraina, SUA, Thailanda, Italia, Grecia, Bulgaria şi România. Materialul folosit şi în acest an este marmura, iar o parte dintre sculptori vor fi nevoiţi să se adapteze, mai ales cei care au lucrat mai mult în metal, în granit sau în altfel de piatră. În cadrul ediţiilor viitoare, materialul din care vor fi realizate sculpturile va fi schimbat, de la terasit la travertin, granit sau bazalt.

Carmen SENCO