După premiera filmului „Sieranevada”, una dintre cele mai aşteptate producţii româneşti ale anului, care a inaugurat competiţia oficială a celei de a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, pelicula fiind şi propunerea României pentru Premiile Oscar, cea care a deschis, miercuri, la Cinematograful Luna, seria manifestărilor culturale reunite sub genericul Serbările Cetăţii, acţiunile au continuat joi, 15 septembrie, în Parcul Teiuş din Caransebeş, cu aniversarea a 65 de ani de existenţă a proaspăt reînfiinţatului Ansamblu de Cântece şi Dansuri Populare „Doina Banatului”. Cu această ocazie, pe scena amplasată în Parcul Teiuş a fost organizat un spectacol omagial de mare anvergură, în cadrul căruia au evoluat toţi angajaţii şi colaboratorii pe care grupul i-a avut de-a lungul timpului şi care au reprezentat cu cinste folclorul locului pe scenele ţării şi în străinătate.
„Este o mare onoare pentru mine să mă aflu printre dumneavoastră astăzi. Chiar dacă este cea de-a XIII-a ediţie a Serbărilor Cetăţii, sper să nu fie cu ghinion, sper să avem parte de vreme bună, de clipe frumoase şi de distracţie multă. Este şi o zi deosebit de specială, pentru că Ansamblul Profesionist «Doina Banatului» a împlinit o vârstă de om matur, 65 de ani, motiv pentru care ţin să îi felicit pe noii membri ai grupului şi să le doresc ani lungi de activitate, să performeze şi să ne delecteze cu calitatea muzicii lor frumoase!”, a spus edilul-şef caransebeşean Felix Borcean, în deschiderea evenimentului.
„Este ziua de întâlnire emoţionantă a membrilor tuturor generaţiilor din cadrul ansamblului, prima generaţie, generaţia de mijloc şi generaţia de astăzi. Mulţumesc Municipalităţii pentru că s-a implicat în renaşterea acestui grup etnomuzical de tradiţie. Ei sunt cei care vă vor cânta, descânta şi încânta în continuare. Să le dea Dumnezeu multă sănătate, căci talent şi har au din plin!”, a spus și managerul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu.
Spectacolul aniversar a fost deschis prin interpetarea piesei „Gugulan cu car cu mere”, din repertoriul solistului Dumitru Chepeţan, cântecul respectiv fiind considerat Imnul gugulanilor.
Au încântat apoi publicul prezent la manifestare peste 30 de îndrăgiţi interpreţi de folclor autenic: Ioan Alexandrescu, Valeria Arnăutu, Ionela Bădălan, Valeria Berzescu, Viorica Ciurescu, Ana Maria Cornean, Maria Hurduzeu, Livia Ilcău, Ştefan Isac, Petrică Miulescu Irimică, Traian Jurchela, Adela Jurchescu, Lia Lungu, Ileana Maciovan, Petrică Moise, Ana Munteanu, Alin şi Dan Olan, Ana Pacatiuş, Anesia Maria Rusnac, Elena Table, Sandi Tatarici, Anica Adam Tudor, Maria Tudor, Maria Sadovan, Stana Stepanescu, Daniela Văcărescu, Sonia Vlaicovici şi Nicoleta Voica.
Orchestra condusă de prof. Mircea Pătruţ s-a prezentat ca o adevărată formaţie profesionistă, iar spectacolul a fost îmbogăţit prin prestaţia Ansamblului „Tinere flori bănăţene” şi echipei de dansuri a „Doinei Banatului”, coregrafia Adrian Jurchescu.
Prezentatorii spectacolului au fost Maria Hurduzeu şi Vasile Coca, managerul postului Hora TV, care a şi filmat acţiunea. La buna desfăşurare a manifestării a contribuit şi postul local Infocaransebeş, care, în colaborare cu Antena TV Deva, a transmis în direct spectacolul. Toţi participanţii au primit din partea organizatorilor Diplome jubiliare şi plachete aniversare cu 65 de ani de la înfiinţarea „Doinei Banatului” din Caransebeş.
„La împlinirea vârstei de 65 de ani a Ansamblului Profesionist «Doina Banatului» mă simt extraordinar, mai ales că fac parte atât din generaţia veche, cât şi din generaţia nouă a acestui grup etnomuzical, iar, dintre cei care au mai rămas printre noi din trecut, sunt sigurul, toţi ceilalţi au plecat… Îmi pare nespus de rău! Dumnezeu să îi odihnească în pace! Altfel, astăzi, Ansamblul Profesionist «Doina Banatului» a întinerit, căci 80 la sută dintre membri sunt foarte tineri. Sunt mândru că avem o generaţie de excepţie care să ne urmeze!”, a spus, vădit emoţionat, reputatul interpret caransebeșean de folclor Ştefan Isac.
„Spectacolul s-a ridicat la cote înalte, mai ales că au participat mulţi tineri care încearcă să-i urmeze pe foştii artişti, asta însemnând că folclorul autentic este pe un drum bun şi nu va muri niciodată”, ne-a spus şi Dumitru Bica, unul dintre spectatori.
Vineri, dirijorul Mircea Pătruţ a primit un mesaj emoţionant de la interpreta Lia Lungu, plecată, imediat după spectacol, în SUA: „M-am bucurat ieri regăsindu-ne să împărţim muzicile ţărăneşti prin cel mai vestit ansamblu, «Doina Banatului» din Caransebeş, adevărată şcoală de cultură tradiţională, în care şi eu m-am format. Succes întregului colectiv şi să fiţi demni de excelenţii voştri înaintaşi! Rămâna a voastră, Lia Lungu”.
În următoarea zi, vineri, 16 septembrie, Serbările Cetăţii au programat cea de-a doua ediţie a Galei Muzicii Folk. Şi-au dat concursul Marius Baţu, Cristian Buică, Adrian Ivaniţchi, Mircea Bodolan, Dan Vană, Vasile Gondoci şi cunoscutul interpret Mircea Vintilă.
Sub genericul Seara Tineretului, sâmbătă s-a derulat un spectacol incendiar susţinut de Mr. X şi Sean Norvis, care a inclus momente interactive, concursuri, animaţie la microfon, dar şi scratch-show.
În tot acest timp, micii comercianţi de produse culinare au fost și ei prezenţi în Parcul Teiuş. De la standurile acestora, caransebeşenii şi invitaţii lor au putut achiziţiona produse alimentare ecologice, precum preparate tradiţionale din carne de porc sau pui la grătar şi ceaun, iahnie de fasole cu afumătură, peşte prăjit, mămăliguţă cu brânză, smântână şi „soldăţei” de slăninuţă prăjiţi, legume gătite sau murate, dulciuri, cozonaci, siropuri şi gemuri bio, băuturi răcoritoare şi alcoolice, porumb fiert, salam de biscuiţi, langoşi, clătite, plăcinte şi ciocolată de casă, gogoşi glazurate, precum şi kurtos kalacs, şi în acest an „vedetele” tradiţional-culinare fiind Micii de Deva.
În ultima zi a festivalului, duminică, a fost Seara Marilor Concerte, în care au urcat pe scena din Parcul Teiuş Cover Band, Jo, Nicoleta Nucă şi cea mai aşteptată apariţie, Lora&Band, care a oferit un spectacol incendiar împreună cu trupa de dansatori.
Serbările Cetăţii de la Caransebeş s-au încheiat cu binecunoscutul şi spectaculosul foc de artificii.
Vasi POPESCU
Foto: Doru BĂLĂȘOIU