Pentru ca rețelele de apă și canal să acopere județul în proporţie de sută la sută, în Caraş-Severin vor fi investiţi peste 140 de milioane de euro.
Ca urmare a colaborării eficiente între Aquacaraş, Consiliul Județean Caraş-Severin și primăriile din județ, au fost identificate 13 sisteme de alimentare cu apă care vor beneficia de investiții. Acestea cuprind zonele celor șapte așezări urbane din județ, alături de comunele Grădinari, Ticvaniu Mare, Teregova și Topleț. Lor li se adaugă 11 aglomerări și două clustere care vor face obiectul investițiilor în infrastructura de canalizare. Aici sunt cuprinse zonele așezărilor urbane și cele ale comunelor Mehadia, Topleț, Teregova și Rusca. Toate aceste lucruri au fost subliniate în cadrul prezentării premergătoare semnării contractului cu Ministerul Fondurilor Europene.
Directorul Aquacaraș, Gheorghe Filipescu, s-a arătat încrezător în reușita proiectului întrucât, pentru a câștiga timp, cu acordul Ministerului Fondurilor Europene, majoritatea contractelor se află deja pe SICAP, cu clauză suspensivă. „Greul abia începe, dar noi suntem pregătiți pentru ca, în cel mai scurt timp, să vedeți pe teren constructorii”, a declarat Filipescu. Optimismul său e dat de faptul că aceștia nu se lasă așteptați, fiecare proiect urcat pe SICAP atrăgând interesul mai multor constructori pentru lucrări care trebuie finalizate până pe 31 decembrie 2023.
Președintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, a îndemnat autoritățile locale să trateze constructorii cu maximă seriozitate și să-și respecte obligațiile de cotizare în primul rând la proiectele vechi. „Trebuie să finalizăm lucrul la proiectele vechi. Vă rog să vă dați concursul față de constructori, să le dați autorizațiile de spargere, ținând cont de faptul că sunt bani pentru refacerea în totalitate a străzilor în cauză”, a spus Romeo Dunca.
Preşedintele Consiliului Judeţean i-a cerut lui Gheorghe Filipescu ca, înainte de începerea viitoarelor lucrări, să fie întocmit un calendar al acestora cu fiecare primărie, pentru a nu încurca derularea altor proiecte.
Romeo Dunca s-a referit și la proiecte mai vechi, care au generat sincope și întârzieri mari, dând ca exemple oraşele Caransebeș și Anina, unde lucrări de alimentare cu apă au demarat prin 2012.
„150.000 de locuitori ai județului urmează să beneficieze de investiții în infrastructura de apă și canalizare. Implementarea proiectului finanțat din fonduri europene va începe în acest an și vizează reabilitarea rețelelor vechi, dar și extinderea acestora în zone și localități care nu beneficiază de aceste minime facilități. Valoarea fondurilor atrase însumează aproximativ 81,8 milioane de euro în cazul sistemelor de alimentare cu apă și 63,3 milioane de euro în infrastructura de canalizare”, a scris preşedintele Consiliului Judeţean pe pagina sa de socializare.
Referindu-ne concret la cazul Caransebeşului, să spunem că primarul Felix Borcean a cerut soluții pentru finalizarea unei investiții ce trebuia desfășurată în exercițiul bugetar 2014-2020.
Stația de epurare a municipiului este finalizată, însă cea de tratare a apei așteaptă de doi ani inaugurarea. Au fost trase și conducte noi, dar chiar și așa aducțiunea din lacul de la Zervești aduce la robinete apă tulbure, pentru că lacul e tot mai colmatat. La fel și conductele, vechi sau noi. În plus, drumurile unde au lucrat constructorii contractați de Aquacaraș lasă de dorit. Toate aceste probleme au fost readuse în atenția directorului operatorului judeţean de apă şi canalizare, Gheorghe Filipescu, de către edilul municipiului.
În privința lacului de la Zerveşti, Gheorghe Filipescu a dat asigurări că Aquacaraș va face lucrări pe cheltuială proprie în intervalele când la baraj se face mentenanță.
Referitor la străzile pe care constructorul contractat de Aquacaraș a lucrat, reabilitarea acestora a lăsat mult de dorit, lucru constatat de Felix Borcean și cunoscut bine de directorul operatorului de apă şi canalizare, care a spus că înțelegerea a fost reziliată, în prezent fiind în derulare licitația de atribuire a lucrării către un nou constructor. Până atunci, cei de la Aquacaraş au fost deja pe teren pentru a vedea ce nu s-a făcut deloc sau ce nu s-a făcut bine, constatând și că o mică parte din lucrări au rămas nefinalizate, de acestea urmând a se ocupa Aquacaraș.
Sonia BERGER