În şedinţa ordinară a Consiliului Local Caransebeş de vineri, 29 iulie, una din nou tensionată, cu scântei, desfăşurată într-o sală plină, cu replici când tăioase, când ironice, venite atât din tabăra liberală, cât şi din cea social-democrată, primarul Felix Borcean a anunţat oficial că noua conducere administrativă a oraşului a reuşit să atragă pentru Spitalul Municipal de Urgenţă fonduri de la Guvern care însumează, într-o primă tranşă, aproximativ 1,8 milioane de euro.
Declaraţia edilului a venit pe fondul unei iniţiative a Grupului social-democrat din Consiliul Local, care, prin vocea medicului Eugen Munteanu, şi-a manifestat intenţia de a demara o dezbatere cu tema „Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş – prezent şi viitor”, la care să participe consilierii locali, primarul şi reprezentanţii conducerii unităţii, împreună cu cadrele medicale. Dezbaterea – a adăugat Eugen Munteanu – ar fi utilă în vederea identificării problemelor de funcționare a spitalului şi stabilirii unei strategii privind politica de investiţii în personal, în instrumentar medical, precum şi în întreţinerea şi repararea clădirilor. Printre punctele pe care social-democraţii doresc să le dezbată se numără stocurile reduse de medicamente, personalul de întreţinere, de asemenea, redus, externalizarea analizelor medicale, costurile mari în relaţia cu Aquacaraş, în condiţiile în care în spital există un foraj de mare adâncime, igienizarea subsolului unității, finalizarea reparaţiilor începute, repararea acoperişului fostei policlinici şi reamenajarea parcării dintre spital şi policlinică, precum şi reabilitarea instalaţiei de oxigen a spitalului şi realizarea unor noi puncte de oxigenoterapie.
Venind, oarecum, în întâmpinarea acestei petiţii, primarul Felix Borcean le-a făcut cunoscut celor prezenţi la şedinţă faptul că, după vizita efectuată la Bucureşti împreună cu viceprimarul Marius Isac, a obţinut finanţarea pentru reabilitarea unităţii medicale caransebeşene. „Am obţinut de la Ministerul Sănătăţii o primă filă de buget pentru reabilitarea spitalului, în sumă de 7,7 milioane de lei, aproximativ 1,8 milioane de euro, care se referă la etajele 6 şi 7 ale unităţii. Pentru ca suma să poată fi cheltuită integral, aceste operaţiuni trebuie efectuate până la sfârşitul anului în curs. În cazul în care vom reuşi acest lucru, vom primi fonduri şi pentru celelalte etaje ale spitalului, bani care vor veni în patru tranşe, suma acestora situându-se la aproximativ 8 milioane de euro, la finalul operaţiunilor de reabilitare”, a spus Felix Borcean. Fondurile – a mai adăugat edilul – , cele mai mari alocate domeniului medical caransebeşean în ultimii 30 de ani, au o destinaţie precisă, lucru precizat clar în Adresa înaintată de Ministerul Sănătăţii către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, ele neputând fi cheltuite pentru alte operațiuni.
Referitor la curăţenia din spital, Felix Borcean a afirmat că aceasta este o problemă cu care se confruntă mai multe spitale din ţară, nu doar cel din Caransebeș, el însuşi fiind, de mai mult timp, extrem de preocupat de acest aspect.
Sonia BERGER
Pingback: 1,8 milioane de euro pentru Spitalul din Caransebeş. Şi mai vin 6! - Spitalul Municipal de Urgenta