La sfârşitul săptămânii trecute, Asociaţia Speologică Prusik din Timişoara a sărbătorit 25 de ani de la înfiinţare.
Evenimentul a avut loc la Căminul cultural din localitatea Constantin Daicoviciu, aflată în aria zonei de lucru a asociaţiei. Spaţiul a fost pus la dispoziţie de Primăria comunei, primarul Daniel Boambeş fiind un mare susţinător al activităţii clubului şi al explorării peşterilor din zona Căvăran.
La eveniment au participat atât membrii vechi, cât şi membrii actuali ai asociaţiei, invitaţi din alte cluburi – Asociaţia Speologică Speo Caraş Oraviţa, Asociaţia Speologică Exploratorii din Reşiţa, Speo Club Cristal Oradea, iubitori ai muntelui din Caraş-Severin şi din Timişoara, precum şi membri ai comunităţii locale, în special copii atraşi de frumuseţea lucrărilor prezentate şi a jocurilor destinate lor.
Organizatorii evenimentului, Adriana Naicu, Radu Puşcaş, Silvia Todea, Şerban Bârlău, Adrian Ghercea, Cristina Gârbovan, Radu Ricman şi Monica Epure, ajutaţi de alţi membri ai clubului, au amenajat sala Căminului cultural cu poze realizate de-a lungul timpului în peşterile vizitate şi care fuseseră prezentate în expoziţiile de Fotografie subterană organizate de asociaţie, cu hărţi ale peşterilor explorate, atât pe hârtie de calc, cum se făcea pe vremuri, cât şi realizate pe calculator şi imprimate digital. Două manechine au fost îmbrăcate în „speologul de ieri” şi „speologul de azi”, cei prezenţi putând vedea diferenţa dintre echipamentul folosit acum 20 de ani şi cel din prezent, mult mai modern şi care asigură un nivel mai ridicat de confort. A fost amenajat şi un „colţ al amintirilor”, cu broşuri, manuale vechi, instrumente de acum 20-25 de ani, cum ar fi aparate de fotografiat, busole, instrumente de mers pe coardă, lămpi cu carbid etc., cei care au vizitat căminul putând vedea diferenţa dintre cum s-a făcut speologia acum 25 de ani şi cum se desfăşoară ea în zilele noastre. Cei prezenţi au mai putut vedea afişe şi bannere realizate de club de-a lungul timpului, cu ocazia diverselor activităţi.
Evenimentul a debutat în seara zilei de 4 octombrie, când membrii mai vechi s-au întâlnit cu membrii actuali ai clubui şi au depănat amintiri „frumoase şi foarte frumoase”, cum a ţinut se precizeze un speolog care nu a fost de acord cu exprimarea unui coleg – „mai puţin frumoase”. Câteva panouri cu poze realizate în turele desfăşurate în cei 25 de ani de activitate au făcut deliciul tuturor, fiecare bucurându-se atunci când se regăsea într-o fotografie şi îşi amintea ce frumos a fost sau ce aventuri a trăit în acel moment.
Ziua de sâmbătă a debutat cu excursii în zonă, la peştera Ponorul cu Ţug, iar cei care au dorit să profite de timpul frumos au făcut drumeţii în împrejurimi.
La ora prânzului, a fost instalată o tiroliană pentru cei mici, un grup de aproximativ 15 copii din sat bucurându-se de această „distracţie” nouă pentru ei. S-a organizat şi un joc destinat tot lor, „Strâmtoarea”, copiii având astfel posibilitatea să vadă ce înseamnă parcurgerea unei strâmtori în peşteri. S-au bucurat, de asemenea, de exponatele din cămin, şi a fost organizată şi o vizionare de filmuleţe cu peşteri pentru aceştia.
După-amiază s-a dat startul prezentării oficiale, la aceasta participând şi primarul Daniel Boambeş, împreună cu familia, precum şi alţi membri ai comunităţii locale. Moderator a fost Florin Horak, iar Adriana Naicu, din rândul organizatorilor, şi edilul comunei, le-au vorbit celor prezenţi la eveniment. După acest moment, Radu Puşcaş, cel mai longeviv membru al clubului şi unul dintre fondatorii acestuia, a prezentat o istorie a clubului de la înfiinţare şi până în ziua de azi, punctând principalele momente şi evenimente.
Întâlnirea a continuat cu înmânarea de diplome de excelenţă din partea asociaţiei, lui Daniel Boambeş, pentru susţinerea acordată clubului şi activităţii speologice în zonă, lui Radu Puşcaş, pentru activitatea cea mai longevivă în club, lui Florin Horak – organizatorul taberelor de explorare din zona Căvăran şi a multora dintre cursurile de iniţiere ale clubului, precum şi lui Tiberiu Trif, cel mai mare explorator al clubului, care a descoperit majoritatea peşterilor din zona de lucru a asociaţiei.
A urmat un moment emoţionant, când membrii vechi, actuali sau mai noi au fost invitaţi pe rând să spună câte ceva despre ce a însemnat Prusik pentru ei. În câteva cuvinte, ca un rezumat al tuturor opiniilor, Prusik înseamnă prieteni, familie, aventură, cunoaştere, explorare, noi orizonturi, entuziasm.
Finalul i-a adus pe participanţi în trecut la propriu şi la figurat, prin proiecţia de diapozitive a lui Radu Puşcaş, un foarte bun fotograf de peşteră, cu multe premii luate în cadrul concursului Speoarta. Cei prezenţi s-au bucurat de pozele din trecut, folosind mijloace de proiectare utilizate acum 20-25 de ani.
Evenimentul a continuat cu o cină oferită de Asociaţia Prusik invitaţilor săi, la pensiunea din localitate, totul culminând cu tortul aniversar pus la dispoziţie de Delia Boambeş.
La finalul serii, participanţii la eveniment s-au delectat şi au împărtăşit amintiri frumoase, vizionând alte poze şi filmuleţe din turele organizate de Prusik.
„Dimineaţa zilei de 6 octombrie a adus vreme rea din păcate, iar cei care mai doreau să facă plimbări în zonă au trebuit să renunţe, însă cu dorinţa de a se reîntoarce în frumoasele locuri căvărănţene. Ne-am luat rămas-bun cu toţii, cu gândul de a ne revedea şi la următoarea aniversare”, ne-a spus Adriana Naicu.
Bianca METEŞ