În perioada 8-12 iulie, la Poiana Mărului s-a desfăşurat tabăra Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, organizată de Asociaţia Altitudine – Filiala Banat, cu sprijinul financiar al Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România. Au participat 25 de elevi din clasele V-VIII, din patru şcoli din preajma Munţilor Ţarcu.
Au participat în mod gratuit copii din localitățile Teregova, Armeniș, Vârciorova și Măru, selectați în urma activităților proiectului din perioada aprilie-iunie: lecţii despre natură, ateliere de creativitate, concursul „Să cunoaştem mai bine lumea în care trăim”, excursii și Ziua Munților Țarcu.
Ca și în anii trecuți, tabăra a fost găzduită de primitoarea Pensiune Vilador din Poiana Mărului, unde elevii au avut parte de distracție în aer liber, prin jocurile organizate de voluntarii din tabără. Copiii au învățat cum să se pregătească pentru drumețiile la munte și cum să foloseacă echipamentul montan, au participat la lecții în natură pregătite de voluntarii geografi și biologi, care le-au vorbit despre flora și fauna din Munții Țarcu, despre valorile naturale și culturale ale Munților Țarcu, despre orientarea pe teren folosind harta și busola.
Pentru a înțelege mai bine comportamentul viețuitoarelor, elevii au studiat la microscop și la lupă caracteristicile unor specii de plante și animale locale, iar seara au discutat o altă perspectivă asupra lumii, având ocazia să urmărească la telescop stelele, luna și planetele Sistemului nostru solar.
Elevii au făcut excursii în împrejurimile staţiunii Poiana Mărului, pe traseul tematic realizat de colegii lor Rangeri Juniori într-o tabără similară în 2014, o drumeție spre Stâna din Poiana Zănoaga (1.100 m) și una la Stația meteorologică Cuntu, unde au contribuit la recondiționarea panourilor din lemn ale traselui tematic „În căutarea acvilei de munte”.
În atelierele din tabără s-a discutat despre sortarea selectivă a gunoiului, subiect sensibil pentru comunitatea românească, despre reciclare și refolosirea materialelor, realizând plase textile pe care le vor folosi acasă, ca alternativă la plasele din plastic. În același context, a fost organizat concursul Miss și Mister Ecologia, pentru care copiii și-au pregătit costume din materiale recuperate, ne-a informat Loredana Ştefănuţ, preşedintele Asociaţiei Altitudine – Filiala Banat.
În activitățile din tabără, elevii au exersat abilitățile de comunicare și lucrul în echipă, prin jocuri de rol și mini-reportaje realizate cu colegii lor. Desigur, toate au fost presărate cu voia-bună și energia specifice vârstei, distracția a fost completată prin plimbări pe Lacul de acumulare din Poiana Mărului, experiența lunecării pe tiroliană și nelipsitele cântece și dansuri la focul de tabară din ultima seară a şederii acolo.
Partenerii implicaţi în implementarea Proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu” sunt: Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Primăria Caransebeș, Muzeul Național al Banatului, Asociaţia Bio-Team, Clubul de turism Concordia, Clubul sportiv Tibiscus, Inspectoratul Școlar Judeţean Caraș-Severin, şi şcolile din localităţile Teregova, Vârciorova, Armeniş, Zăvoi, Măru, Rusca Montană, Borlova și Turnu Ruieni.
Asociaţia Altitudine – Filiala Banat derulează din 2011 programe şi tabere de tip Ranger Junior în zona Munţilor Ţarcu, participând cu regularitate și la taberele internaționale derulate în fiecare vară de Federația Europarc, ce cuprinde sute de entități implicate în protecția naturii în Europa, a mai spus Loredana Ştefănuţ.
În perioada 17-22 iulie, o echipă formată din Rangerii juniori Andreea Isac din Măru, în vârstă de 14 ani, Andrei Banda din Teregova, în vârstă de 14 ani, și însoțitorul lor, rangerul voluntar Kalman Ambrus, va reprezenta Situl Natura 2000 Munții Țarcu la tabăra internațională Europarc International Junior Ranger Camp, organizată, cu concursul Swiss Ranger Association, în Habkern/Interlaken, Elveția.
Bianca METEŞ