La sfârşitul săptămânii trecute, la Galeria de Artă ,,Corneliu Baba” din Caransebeş a avut loc vernisajul expoziţiei intitulate ,,Ipostasele Mântuirii”, semnată de artista plastică Nicoleta Terinte. Cele 33 de lucrări, centralizate în jurul manuscrisului ,,Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos”, coincid, ca număr, cu numărul anilor de viaţă pământeană a Mântuitorului, fiind realizate pe suporturi de pânză şi lemn, în culori de oxizi şi emulsie de ou, tehnică clasică de realizare a icoanelor bizantine. (C. Senco)
Nimic mai potrivit, în preajma celei mai mari sărbători a creştinătăţii, Învierea Mântuitorului, decât vernisajul unei expoziţii de iconografie. E vorba de cea intitulată „Ipostasele Mântuirii”, semnată Nicoleta Terinte, organizată la sfârşitul săptămânii trecute la Galeria de Artă „Corneliu Baba”. Debutul manifestării a fost marcat de recital de muzică clasică susţinut de trei tineri extrem de talentaţi, elevi ai Şcolii de Muzică şi Arte Plastice: fraţii gemeni Sorin şi Alin Pui, la pian, îndrumaţi de prof. Sanda Avramescu, şi Emanula Benec, la vioară, coordonată de prof. Iancu Laurenţiu.
„Asistăm la un eveniment cultural deosebit pentru oraş, pentru că expoziţia se referă la elementele de legătură între Patimile şi Învierea lui Hristos, iar picturile sunt expuse în premieră, într-un oraş cu veche tradiţie bisericească”, a precizat, în cuvântul său, prof. univ. dr. Sorin Cosma. Cuvinte de aleasă preţuire a adresat şi P.O. pr. Liviu-Mihai Drăgan, protopopul Caransebeşului, care a precizat că autoarea este „fiica mea de Spirituală, care a acumulat multe cunoştinţe şi care acum, în preajma Săptămânii Luminate, ne oferă această mare bucurie”.
Lucrările, centralizate în jurul manuscrisului „Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos”, au fost prezentate publicului de dr. Ada Cruceanu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Caraş-Severin. „Expoziţia de faţă constituie un act de mare curaj, pentru că există canoane care spun că arta plastică bizantină se prezintă numai într-un anume fel. Aici ajungi la o detaliere anatomică care-l expune pe Iisus într-o detaliere profană, fiindu-ne prezentate patru nivele tehnice de realizare a tabloului religios”, a precizat dr. Ada Cruceanu, care a mai precizat că icoanele prezentate urmează doar să fie sfinţite.
La rândul ei, tânăra pictoriţă a afirmat cu emoţie în glas că se află la prima expoziţie personală şi că ştia încă de acum şase luni chiar cum vor fi aşezate piesele pe simeze. „Lucrările sunt executate în tempera pe pânză sau pe lemn şi reprezintă etapele acestei sărbători. De aceea, am ţinut neapărat ca vernisajul să aibă loc acum, înainte de Săptămâna Patimilor. Astfel, după cum a fost ales şi numele, <<Ipostasele Mântuirii>>, prin această expoziţie am dorit să imprim în culoare, pe cât posibil, momentele marcante din acest pasaj al istoriei Mântuirii neamului. Şi ca să fiu mai explicită, iată câteva din scenele reprezentate, aşa cum poartă denumirea în limbajul picturii bizantine: Intrarea în Ierusalim, Învierea lui Lazăr, Spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani, Prinderea lui Iisus (sărutul lui Iuda), Iisus în faţa lui Ana şi Caiafa, Iisus la judecată în faţa lui Pilat, Lepădarea lui Petru, Răstignirea, Coborârea de pe Cruce, Plângerea lui Iisus la mormânt, Pogorârea la iad, Îngerul la mormânt vestind Învierea Domnului femeilor mironosiţe, Iisus aratându-se Mariei Magdalena, Iisus aratându-se femeilor mironosiţe, Hristos arătându-se apostolilor la Marea Tiberiadei, Toma pipăind rănile Mântuitorului”, a specificat Nicoleta Terinte.
Cele 33 de lucrări, al căror număr coincide cu numărul anilor de viaţă pământeană a Mântuitorului, sunt realizate pe suporturi de pânză şi lemn, în culori de oxizi şi emulsie de ou, tehnică clasică de realizare a icoanelor bizantine.
Nicoleta Terinte este una dintre acele persoane, înzestrată de Dumnezeu şi moştenitoare a unor astfel de aptitudini. Ea s-a născut în ianuarie 1984, la Piteşti. Actualmente predă Educaţia plastică la un număr de şapte unităţi de învăţământ din oraş. Nicoleta a urmat primii doi ani la Liceul de Arte Plastice „George Apostu” Bacău, iar bacalaureatul l-a susţinut la Liceul de Arte Plastice din Reşiţa. Dotată din naştere cu un talent deosebit la desen, Nicoleta a absolvit în 2003 cursurile Facultăţii de Teologie – didactică, Conservare – Restaurare, a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Cea mai mare parte a realizărilor ei au făcut parte din expoziţii personale sau de grup, deschise în aproape toate marile oraşe ale ţării.
Impresionată de talentul tinerei pictoriţe, dr. Ada Cruceanu a propus ca, după obţinerea acceptului din partea P.S. Lucian, episcopul Caransebeşului, Nicoleta Terinte să restaureze un monument istoric şi religios, una dintre cele mai reprezentative biserici din Banat, biserica de la Valea Mare, propunere care a fost acceptată imediat de tânăra artista.