4,5 milioane de euro, lansaţi spre Spitalul din Caransebeş


În cursul săptămânii trecute, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei a avut loc conferinţa de lansare a Proiectului „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu în specialitatea radiologie-imagistică medicală şi TBC din Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş”, la care au luat parte reprezentanţi ai administraţiei locale, ai echipei şi ai consultantului, implicaţi în acest proiect. Finanţarea acestuia se va face prin Regio – Programul Operaţional Regional, în cadrul Axei prioritare 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.1, „Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”.

Proiectul – a spus Marcel Vela – are ca principal obiectiv îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală din Caransebeş şi din cele 198 de localităţi limitrofe, răspândite pe o suprafaţă de 8.504 kmp, arondate unităţii spitaliceşti din municipiu, pentru asigurarea unui acces egal al cetăţenilor la serviciile de sănătate, în vederea asigurării unui înalt nivel de protecţie a sănătăţii, precum şi şanse egale de acces la noi servicii medicale.

Odată cu primirea finanţării de 4,5 milioane de euro, la Spitalul din Caransebeş vor putea fi cumpărate un număr de 13 echipamente medicale de specialitate înalt tehnologizate, respectiv angiograf multifuncţional, mamograf digital, aparat radiologie dentară panoramică, aparat radiologie dentară retroalveolară, aparat developare clasică automat, imprimantă profesională pe film diagnostic, C-arm mobil, aparat grafie digitală dispensar TBC, aparat grafie digitală în urgenţă, sistem printare pe hârtie, staţie pacs de mare capacitate, detector digital pentru aparat roentgen clasic şi aparat rezonanţă magnetică nucleară (RMN).

„Primăria municipiului Caransebeş vine, cu această iniţiativă, în întâmpinarea întregii părţi de est a judeţului Caraş-Severin, chiar a unor pacienţi din judeţele limitrofe, care vin, se internează şi se tratează în Caransebeş, având în vedere calitatea corpului medical de la Spitalul Municipal de Urgenţă de aici. Ceea ce am încercat să facem acum reprezintă un pic mai bine, un pic mai sigur, un pic mai eficient, în tot ceea ce înseamnă actul medical. Proiectul cu finanţare europeană pe care îl lansăm aici şi acum este un proiect cu multe peripeţii, pe care l-am demarat în 2010, el fiind boicotat, blocat şi amânat de nenumărate ori. Începând, însă, de anul trecut, acest proiect a intrat pe un făgaş normal, având în vedere proiectul în sine, calitatea propunerilor, obiectivitatea lor, iar felul profesionist în care consultanţii acestuia au susţinut toate ideile, iată, au dus la acest moment important, în care putem spune că pentru sănătatea bănăţenilor, pentru sănătatea cetăţenilor din Caransebeş, am accesat un fond important, bani europeni care vin aici pentru a îmbunătăţi serviciile pe care corpul medical de la Spitalul Municipal de Urgenţă le prestează pentru toţi pacienţii, indiferent de localitatea sau judeţul de unde vin”, a spus primarul Marcel Vela.

Suma accesată pentru acest proiect este de 20 de milioane de lei, din care Primăria Caransebeş susţine 361.800 de lei, însemnând 2 la sută din valoarea proiectului şi cheltuielile neeligibile, plus o sumă importantă, care trebuie economisită de la bugetul local, 3,8 milioane de lei, bani care reprezintă Taxa pe Valoarea Adăugată pentru întregul proiect, în total, aşadar, 4,2 milioane de lei (42 de miliarde de lei vechi).

„Dincolo de faptul că va acoperi o gamă largă de activităţi medicale, prin acest proiect se vor achiziţiona echipamente medicale de înaltă tehnologie, care vor genera în Caransebeş servicii medicale suplimentare, care, la rândul lor, vor genera o eficientizare a actului medical şi, evident, consecinţa finală este un contract mai bun cu Casa de Asigurări de Sănătate, sume mai mari şi mai uşor accesibile pentru Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş”, a mai spus Marcel Vela.

„Acest proiect nu face altceva decât să arate interesul Primăriei, al administraţiei locale, pentru oraş, pentru această zonă şi chiar pentru regiune. Financiar vorbind, valoarea acestui proiect este foarte mare pentru un spital municipal, fiind vorba de aparatură cu adevărat la nivelul secolului XXI, comparabilă cu cea din instituţii medicale de înalt nivel, din spitale universitare. Important aici este faptul că se poate pune un diagnostic final exact, care permite un tratament ţintit, fără dubii, şi care, uman vorbind, aduce pe picior de egalitate pacienţii din toată ţara. Contează că orice român are dreptul la tratament, la viaţă, lucruri pe care le vom asigura cu ajutorul acestei aparaturi scumpe, dar de foarte bună calitate, care aduce Caransebeşul acolo unde îi este locul – în secolul XXI”, a spus Horea Radu, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă.

„Încă din momentul în care ne-am decis, cu întreaga echipă, să lucrăm la acest proiect, ne-am gândit doar la pacienţi. Nu ne-am gândit, nici noi, nici cei de la Primăria Caransebeş, la valoarea la care va ajunge acesta, ci ne-am gândit să aducem în plus comunităţii servicii medicale de calitate. Toate echipamentele care vor fi aduse în cadrul proiectului le-am văzut la Congresul Internaţional de Radiologie Imagistică de la Viena, în anul 2011. Angiograful, de exemplu, era aparatul în jurul căruia s-a adunat absolut toată lumea medicală, şi iată că acum am reuşit să aducem un astfel de echipament şi în România, la Caransebeş”, a declarat Anamaria Pipernea, consultant în cadrul acestui proiect.

Odată cu achiziţionarea de echipamente medicale de ultimă generaţie, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş va sta la dispoziţia cetăţenilor din municipiu şi din localităţile limitrofe cu şase noi servicii medicale, printre care se numără mamografie digitală, radiologie dentară, angiografie coronariană sau periferică şi rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Totodată, prin implementarea acestui proiect se urmăreşte scăderea cu 72 la sută a pacienţilor redirecţionaţi spre alte unităţi medicale din cauza lipsei de echipament specializat, precum şi scăderea cu 85 la sută a timpului necesar pentru diagnosticare şi tratament.

În ceea ce priveşte clădirea spitalului, aici vor fi efectuate lucrări de reabilitare şi modernizare pe o suprafaţă de 723 mp, vor fi reorganizate spaţiile existente, prin recompartimentări şi reaşezarea funcţiunilor, precum şi crearea spaţiilor necesare amplasării noii aparaturi, vor fi create în ambulatoriu facilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi şi vor fi reabilitate instalaţiile electrice şi sanitare şi vor fi montate instalaţii pentru climatizarea şi filtrarea aerului.

În încheiere, a mai vorbit Cristian Frenţiu, managerul proiectului, iar dr. Călin Grozăvescu, responsabil tehnic în cadrul acestuia, cel care a generat scânteia care „a aprins” această iniţiativă, a făcut o prezentare a echipamentelor care urmează să intre în dotarea Spitalului Caransebeş, afirmând că, în ceea ce priveşte aparatul de Rezonanţă Magnetică Nucleară, acesta este un Smart RMN, în ţară doar la Timişoara mai existând unul atât de performant.

Sonia BERGER