În prezenţa europarlamentarului Cristian Buşoi, a reprezentanţilor administraţiei publice locale şi ai conducerii Spitalului, luni, 2 septembrie, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei a avut loc semnarea contractului de finanţare pentru Proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu în specialitatea radiologie-imagistică medicală şi TBC din Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş”. Documentul a fost semnat de primarul municipiului, Marcel Vela, în calitate de reprezentant al beneficiarului – Consiliul Local –, şi de Sorin Maxim, directorul general a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.
Proiectul – a spus Marcel Vela – are ca principal obiectiv îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală din Caransebeş şi din cele 198 de localităţi limitrofe, răspândite pe o suprafaţă de 8.504 kmp, arondate unităţii spitaliceşti din municipiu, pentru asigurarea unui acces egal al cetăţenilor la serviciile de sănătate, în vederea asigurării unui înalt nivel de protecţie a sănătăţii, precum şi şanse egale de acces la noi servicii medicale.
Odată cu primirea finanţării de aproape 5 milioane de euro, la Spitalul din Caransebeş vor putea fi cumpărate un număr de 13 echipamente medicale de specialitate înalt tehnologizate, respectiv angiograf multifuncţional, mamograf digital, aparat radiologie dentară panoramică, aparat radiologie dentară retroalveolară, aparat developare clasică automat, imprimantă profesională pe film diagnostic, C-arm mobil, aparat grafie digitală dispensar TBC, aparat grafie digitală în urgenţă, sistem printare pe hârtie, staţie pacs de mare capacitate, detector digital pentru aparat roentgen clasic şi aparat rezonanţă magnetică nucleară (RMN).
Proiectul – a mai spus primarul municipiului, Marcel Vela – face parte dintr-un plan mai amplu, fiind coroborat cu servicii complementare actului medical, din acest „complex” făcând parte încă două proiecte semnate în ultima lună, respectiv „Managementul comun pentru situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră Caransebeş – Juzno-Banatski”, prin intermediul căruia, în parteneriat cu sârbii, vor fi achiziţionate 3 drone (aparate de zbor teleghidate, fără pilot), şi cel privind înfiinţarea, pe Aeroportul din municipiu, a unei Unităţi Speciale de Aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne, care va avea în dotare un elicopter SMURD.
Odată cu achiziţionarea de echipamente medicale de ultimă generaţie, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş va sta la dispoziţia cetăţenilor din municipiu şi din localităţile limitrofe cu şase noi servicii medicale, printre care se numără mamografie digitală, radiologie dentară, angiografie coronariană sau periferică şi rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Totodată, prin implementarea acestui proiect se urmăreşte scăderea cu peste 70 la sută a pacienţilor redirecţionaţi spre alte unităţi medicale din cauza lipsei de echipament specializat, precum şi scăderea cu 85 la sută a timpului necesar pentru diagnosticare şi tratament.
În ceea ce priveşte clădirea spitalului, aici vor fi efectuate lucrări de reabilitare şi modernizare pe o suprafaţă de 723 mp, vor fi reorganizate spaţiile existente, prin recompartimentări şi reaşezarea funcţiunilor, precum şi crearea spaţiilor necesare amplasării noii aparaturi, vor fi create în ambulatoriu facilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi şi vor fi reabilitate instalaţiile electrice şi sanitare şi vor fi montate instalaţii pentru climatizarea şi filtrarea aerului.
Proiectul are o valoare de 20 de milioane de lei, din care 15,8 milioane sunt bani nerambursabili, contribuţia administraţiei caransebeşene fiind de 372.000 de lei. Durata implementării este de un an.
Mai multe amănunte referitoare la acest eveniment puteţi citi în ediţia tipărită a ziarului, care va apărea pe piaţă joi, 5 septembrie.
Adrian CRÂNGANU