Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa a sărbătorit recent 65 de ani de activitate, prilej cu care conducerea instituţiei de învăţământ a organizat o serie de manifestări menite să marcheze importanţa momentului. Deschiderea oficială a avut loc la Palatul Cultural din municipiul de pe Bârzava, cu lansarea monografiei „De la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică, la Şcoala Populară de Arte şi Meserii «Ion Românu»”, volum semnat de Vasile Mircea Zaberca şi apărut la Editura „TIM”.
Oficiile de gazdă le-a făcut directorul Şcolii, Mariana Dănescu, care, după o alocuţiune introductivă, a dat cuvântul invitaţilor. „Este o onoare pentru mine ca astăzi, în acest moment deosebit, să reprezint în faţa dv. conducerea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Spuneam, încă de la intrare, că 65 de ani este o vârstă de om. Un asemenea eveniment se poate constitui şi într-un bilanţ al activităţii, dar este şi un eveniment de suflet, deoarece activitatea care se desfăşoară acolo de către profesori şi elevi, pe lângă latura ştiinţifică, are şi una dedicată sufletului. La Şcoala Populară de Artă s-au format valori care, în timp, au devenit şi repere pentru cei mai tineri cursanţi, iar asta nu face altceva decât să asigure o continuitate, deoarece este ştiut că tot ce se uită poate să şi dispară, iar Şcoala Populară de Artă, printre altele, uneşte mentalităţi ale modului nostru de trăire. Gândindu-mă la faptul că suntem o ţară membră a Uniunii Europene şi că va veni timpul când vom fi o mare familie, fără bariere, atunci modul nostru de delimitare, ca bănăţeni de munte, se va regăsi în izvoarele pe care vă vom încuraja întotdeauna să le descoperiţi, fiindcă este nevoie să le restaurăm, să le recondiţionăm, aşa cum ele au fost, şi să facem trimitere, cât mai des, la ele”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni.
Din partea Instituţiei Prefectului a vorbit Luminiţa Jivan. „Mă bucur să mă aflu aici la un eveniment atât de important, la care putem să remarcăm activitatea minunată pe care această Şcoală a avut-o în decursul celor 65 de ani. Personalităţile pe care le-a dat ea în domeniul artei arată cel mai bine activitatea pe care aţi desfăşurat-o, cu multă dragoste şi pasiune, pentru a transmite tradiţiile care vorbesc despre judeţul nostru, despre ce este el”, a spus Luminiţa Jivan.
„Dacă mă uit cu atenţie, văd că în sală este reprezentată toată cultura, arta şi spiritualitatea acestui loc. Am să fiu sinceră şi am să recunosc că, atât cât am fost doar om de cultură, am fost un permanent şi nedrept cârcotaş. Vă spun sincer, de când am devenit administrator, am realizat că a înfiinţa o instituţie şi a creşte nişte oameni care să lase urme este un lucru colosal. E o sarcină pe care o poate duce numai o echipă, un om singur, oricum ar fi şi oricine ar fi, n-ar putea face asta. Faptul că avem o astfel de instituţie ne arată că au existat astfel de oameni şi că există, şi eu sunt convinsă că vor exista întotdeauna, şi, indiferent câte distincţii li s-ar acorda, ele nu pot acoperi ce aţi făcut domniile-voastre”, a spus Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional.
Despre monografia „De la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică, la Şcoala Populară de Arte şi Meserii «Ion Românu»” a vorbit Gheorghe Jurma, directorul Editurii „TIM”, care a făcut o scurtă prezentare a conţinutului cărţii. „Volumul aruncă o privire sintetică asupra activităţilor, succeselor, întâmplărilor petrecute de la înfiinţarea Conservatorului, în 1948, şi până astăzi. Cartea, aşa cum arată ea, se înscrie într-o serie de monografii apărute la această editură, şi aş aminti aici monografiile Casei de Cultură a Sindicatelor, a Bibliotecii Judeţene sau a Teatrului Vechi din Oraviţa. Această carte se aşează acolo şi, prin ea, se scrie încă o pagină importantă a contribuţiilor pe care acest spaţiu le-a adus la istoria culturii”, a mai spus Gheorghe Jurma.
În încheiere, a vorbit autorul monografiei lansate în prima zi a manifestărilor dedicate sărbătoririi a 65 de ani de activitate desfăşurată de Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu”. Vasile Mircea Zaberca a spus că a scris cartea la solicitarea Marianei Dănescu, cea care i-a încredinţat o sarcină extrem de dificilă, deoarece îi lipseau sursele de informare. El a făcut, în expozeul său, o scurtă istorie a instituţiei, presărat cu consideraţii privind contextul istoric în care s-au petrecut evenimentele relatate în volum.
Directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ion Românu”, Mariana Dănescu, a acordat diplome reprezentanţilor instituţiilor judeţene, precum şi celor care, de-a lungul timpului, au sprijinit activitatea Şcolii.
Manifestările prilejuite de sărbătorirea celor 65 de ani de activitate a instituţiei culturale au continuat încă două zile, cu spectacole de jazz, de muzică şi dansuri populare, în care au evoluat foşti cursanţi ai Şcolii, precum şi cu o expoziţie de pictură şi o întâlnire cu reprezentanţi ai Şcolilor de Arte şi Meserii din ţară.
Bianca METEŞ