Surorile franciscane, de 20 de ani la Caransebeş


Cei 20 de ani de activitate a Surorilor franciscane în municipiul de pe Timiş şi Sebeş au fost marcaţi zilele trecute la Biserica Romano-Catolică, printr-o slujbă de mulţumire. Pentru acest eveniment, din Germania a venit o delegaţie de 14 surori. În cuvântul său, Sora superioară pentru România, Hiltrud Wacker, a făcut o scurtă rememorare a evenimentelor acestei perioade. La Caransebeş, în folosul comunităţii activează în prezent 13 surori franciscane. (C. Senco)

Împlinirea celo 20 de ani de activitate, la Caransebeş, a Surorilor franciscane a fost sărbătorită duminică, 8 mai, la Biserica Romano-Catolică din municipiu, printr-o slujbă de mulţumire. Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh Martin Neagu, în prezenţa Surorii superioare pentru România, Hiltrud Wacker, care, în cuvântul său, a făcut o scurtă rememorare a evenimentelor acestei perioade. „Îmi amintesc că părintele Karp, la o întâlnire a persoanelor consacrate din Germania, ne-a făcut cunoscută situaţia grea din România, din acele timpuri. Deja, în 1991, mai multe surori ale noastre din Salzkotten, au venit în România, la Caransebeş, ele ajutând în munca pastorală şi de caritate necesară. Tot în Cronică stă scris că, odată cu trecerea anilor, şapte surori au fost prezente la Caransebeş şi au experimentat situaţia de aici, iar în august 1993 ele au hotărât să ceară Episcopului Sebastian Kräuter aprobare pentru deschiderea, aici, a unei comunităţi. În răspunsul său, din septembrie 1993, Episcopul nu a aprobat numai această solicitare, ci şi confirmarea că plecarea Surorilor franciscane din Caransebeş ar fi greu de imaginat. În decursul anilor, aici au venit mai multe surori şi multe tinere, care, prin activitatea lor, i-au slujit lui Dumnezeu şi au ajutat oamenii. Dar nu numai noi, surorile, am ajutat, ci şi mulţi dintre dumneavoastră ne-aţi ajutat pe noi să avem, aşa cum se spune în Germania, o susţinere la temelie. Tot ceea ce n-am exprimat eu aici, doresc să cuprind prin ceea ce ne-a transmis fondatoarea noastră, Maica Maria Clara Pfänder: Ajutaţi-vă reciproc în dragoste!”, a mai precizat Sora superioară, Hiltrud Wacker.

La slujba de mulţumire au mai participat şi 14 Surori franciscane sosite pentru această ocazie din Germania.

Congregaţia Surorilor Franciscane desfăşoară în municipiul Caransebeş şi zonele limitrofe activităţi caritabile, educative, sociale şi pastorale, alături de Asociaţia „Caritas”.

Primele două Surori franciscane au venit la Caransebeş în 1991 şi au locuit în Casa parohială. Ele s-au implicat în educarea tinerilor şi copiilor, prin cateheză, şi în munca socială prin vizitarea şi îngrijirea bolnavilor la domiciliu. Un an mai târziu, părintele de atunci, Reinhold Lovasz, a achiziţionat imobilul unde şi astăzi funcţionează aşezământul „Casa Elisabeta”.

În 1993, câteva tinere doreau să împărtăşească acelaşi stil de viaţă, şi în 1994 a fost deschisă oficial comunitatea din Caransebeş, în municipiu venind încă două surori din Germania. În acest an a început şi formarea tinerelor în România la Caransebeş.

În 2000, a fost deschisă prima filială la Timişoara. Aici, surorile sunt în studiu, iar unele sunt implicate în munca cu tinerii. În 2003 a fost deschisă cea de-a doua filială, la Lipova. Aici, surorile sunt implicate în munca socială, cateheză şi educaţie.

La Caransebeş, astăzi muncesc în folosul comunităţii 13 surori.

Congregaţia Surorilor Franciscane mai activează în Germania, Franţa, SUA, Olanda, Indonezia, Brazilia şi Malawi, în Africa.

Carmen SENCO