,,Ţigara unui viitor de paie”, pe ,,Scara leilor”


La Caransebeş a avut loc, recent, o dublă lansare de carte. Este vorba despre volumul de memorialistică ,,Scara leilor”, al poetei şi eseistei Doina Uricariu, şi de ,,Ţigara unui viitor de paie”, semnat de Marius Ghilezan, un timişorean stabilit la Bucureşti. Cartea Doinei Uricariu tratează ultima perioadă a domniei Regelui Mihai şi se adresează mai ales istoricilor şi cercetătorilor, în timp de ,,Ţigara unui viitor de paie” este primul volum de poezie al jurnalistului şi scriitorului Marius Ghilezan. (C. Senco)

Aflaţi într-un turneu de lansare a celor mai proaspete volume, scriitorii Doina Uricariu şi Marius Ghilezan au poposit şi la Caransebeş, iar evenimentul s-a desfăşurat în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei. Poeta şi eseista Doina Uricariu şi-a lansat cartea de memorialistică „Scara leilor”, o continuare a volumului „Maxilarul inferior”, a cărui prezentare a fost făcută de prof. dr. Nicolae Borlovan. „Cele două volume ale cărţii lansate astăzi reprezintă continuarea periplului memorialistic din alte două volume, care se adresează, mai ales, istoricilor şi cercetătorilor, care tratează ultima perioadă a domniei Regelui Mihai”, a precizat Borlovan, care consideră că volumul ar trebui să devină un best-seller. La rândul ei, autoarea susţine că volumul are o miză mare pentru ea. „Sunt îngrijorată când văd ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani în România, cu valorile noastre, când văd că românii sunt asmuţiţi împotriva românilor, a pensionarilor, a unor instituţii, că tinerii sunt invitaţi să plece din ţară. Cartea mea reprezintă un mesaj de trezire a noastră, care avem o singură viaţă şi care trebuie trăită sub semnul adevărului”, a mai precizat autoarea.

Cartea „Ţigara unui viitor de paie”, semnată de jurnalistul şi scriitorul Marius Ghilezan, un timişorean stabilit la Bucureşti, este primul volum de poezie al autorului. Prezentarea volumului a fost făcută de scriitorul Ioan Jorz, care susţine că cititorii vor vedea că poetul vorbeşte şi în numele morţilor, dar şi al viilor. „Cartea este una complicată, pentru că este structurată pe mai multe paliere, iar autorul ei încearcă astfel să atingă punctele sensibile ale cititorilor”, a mai spus Jorz. La rândul lui, autorul recunoaşte că a scris cartea ca un semn de protest. „Am vrut să povestesc despre lumea din care provin, care se opune mârlăniei, inculturii. Am vrut să arăt că există o lume de poveste, alta decât ni se bagă pe gât, forţat, în fiecare zi”, a mai spus Marius Ghilezan.

Manifestarea a fost organizată de Biblioteca „Mihail Halici”, cu sprijinul Primăriei Caransebeş.

Carmen SENCO