Cu o întârziere de aproape doi ani, lucrările de amplasare a monumentului dedicat ,,Unităţii Spiritual-Creştine” au demarat, în sfârşit, la Caransebeş. În trecut, impozantul obiectiv a reprezentat subiect de controversă între reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice şi Episcopia Caransebeşului, care nu doreau amplasarea acestuia între cele două lacaşe de cult din Centrul civic al urbei de pe Timiş şi Sebeş, timp în care municipalitatea de aici a încercat să identifice alte locaţii pentru poziţionarea monumentului. În prezent, s-a ajuns, totuşi, la un consens între părţi, astfel că Monumentul ,,Unităţii Spiritual-Creştine” va fi amplasat în Piaţa Revoluţiei, între Catedrala Episcopală Ortodoxă ce poartă hramurile ,,Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, şi Biserica Romano-Catolică, în imediata apropiere a Primăriei municipiului Caransebeş.
Obiectivul este creaţia renumitului sculptor ploieştean Eugen Petri, cel care coordonează şi Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală în Marmură. Acesta are forma unui arc de triumf şi îmbină perfect elemente ale artei şi religiei, scopul său fiind la început de a uni, atât fizic, cât şi simbolic, cele două lăcaşe de cult din centrul urbei, respectiv cele două religii surori.
,,Monumentul Unităţii Spiritual-Creştine” este realizat dintr-un material deosebit, şi anume travertinul alb. Această rocă în cauză este caracterizată prin denivelări şi imperfecţiuni, care îi conferă un aer clasic şi îi păstrează aspectul natural şi neted.
De precizat şi faptul că lucrările de amplasare a monumentului în Centrul civic al urbei de pe Timiş şi Sebeş vor fi finalizate în decursul a două luni.
Liviu DINU