In memoriam Gheorghe Dobreanu


Corul a cărui nume îl poartă, dirijat de prof. Maria Poneţchi

Luni, 14 noiembrie, la Biserica „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din municipiu şi în Sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului s-au trăit clipe de adâncă reverberaţie culturală, religioasă şi artistică, înmănunchiate sub genericul ,,100 de ani de la naşterea profesorului, compozitorului şi dirijorului Gheorghe Dobreanu”. În biserica mai sus amintită, a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria regretatului profesor, dirijor şi compozitor Gheorghe Dobreanu, precum şi un parastas, unde l-au pomenit, în rugăciune şi în cuvinte de suflet, P.S. Lucian – Episcopul Caransebeşului, Pr. Daniel Alic – consilier cultural, Pr. Călin Ianchiş – consilier social, Arhidiacon Ilie Florin Ciucur, Protopop Liviu Drăgan, Pr. Dimitrie Negrei, Pr. Ioan Ştefănigă, Pr. Gabriel Gozman, Pr. Luca Popovici, Pr. Mihai Iliuş.

P.S. Lucian – Episcopul Caransebeşului, cu o parte dintre cei mai vechi membrii ai corului

Personalitatea prof. Gheorghe Dobreanu a mai fost evocată şi de unul dintre dirijorii Corului Catedralei „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, dr. Traian Jiva. Au mai luat cuvântul Pr. Daniel Alic, Protopop Liviu Drăgan, Pr. Dimitrie Negrei, coriştii Dumitru Bica, Traian Jiva, Ştefan Isac, precum şi P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a vorbit despre contribuţia adusă la uniformizarea cântărilor bisericeşti din Banat, lucrare făcută în colaborare de prof. Gheorghe Dobreanu, preot Ioan Teodorovici şi prof. Dimitrie Cuzma. Ei au alcătuit o carte de cântări puse pe note pentru trebuinţele preoţilor, cântăreţilor şi elevilor din părţile Banatului, care învaţă la Seminarul Teologic din Caransebeş. Cuvintele celor de mai sus, dar şi faptele, au întărit convingerea că Episcopia Caransebeşului, fiind o instituţie bisericească, îşi pomeneşte cu cinste oamenii de seamă, şi a însemnat pentru cultura muzicală din Banat o instituţie care a susţinut cu mult interes, chiar şi în vremuri grele, activitatea corală. Tot Episcopia a organizat numeroase manifestări culturale, precum Festivalurile „Timotei Popovici” şi „Antoniu Sequens”, fiind colaborator şi la organizarea festivalurilor „Iosif Velceanu” şi „Ion Românu”. Episcopia, cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Lucian, a pomenit, prin cânt, personalitatea prof. Gheorghe Dobreanu, profesorul de muzică, compozitorul, dirijorul şi culegătorul de folclor, cel care a condus Corul Catedralei Episcopale din Caransebeş timp de 21 de ani (1975-1996), din anul 2003 acest cor purtându-i numele. Au rămas memorabile cuvintele pe care mereu le spunea membrilor acestuia: „Voi, cei care cântaţi în corul bisericesc, aveţi marele privilegiu că vă puteţi ruga cântând”.

Toţi cei prezenţi la parastas s-au deplasat apoi la mormântul celui pomenit, unde au cântat pricesne şi s-au rugat. Răspunsurile la slujba de parastas au fost date de corul care poartă numele renumitului profesor Gheorghe Dobreanu, dirijat de dr. Oniţa Bodea-Truşcă.

La ora 16, în Sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului, în prezenţa P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, a avut loc un concert omagial închinat regretatului profesor, dirijor şi compozitor Gheorghe Dobreanu, la care au participat Corul „Armonia” din Bocşa, dirijat de Pr. iconom Silviu Ferciug, Corul „Lia Ponoran” din Reşiţa, dirijat de prof. Elena Cozâltea, Corul „Ioan Teodorovici” şi Corul „Gheorghe Dobreanu”, al Catedralei Istorice ,,Sf. Mare Mc. Gheorghe”, ambele din Caransebeş, dirijate de prof. Maria Poneţchi. Întrucât prof. Dobreanu a fost mulţi ani directorul Şcolii de Muzică din Caransebeş, directorul acesteia, prof. Iancu Laurenţiu, şi prof. Sanda Avramescu s-au prezentat cu câţiva elevi talentaţi, cu rezultate de excepţie obţinute la concursurile şcolare. Astfel, au evoluat pe scenă Emanuela Benec, din clasa a VIII-a, şi Miriam Şerfezeu, din clasa a III-a, la vioară, instruite de prof. Iancu Laurenţiu, precum şi gemenii Sorin şi Alin Pui, din clasa a III-a, la pian, ei fiind pregătiţi de prof. Sanda Avramescu. Aceşti tineri au fost revelaţia serii.

La sfârşitul concertului, P.S. Lucian a înmânat Diplome de participare şi cadouri, grupurilor corale şi tinerilor de la Secţia de Muzică a Liceului ,,C.D. Loga”, din Caransebeş, precum şi Diplome de cinstire, pentru îndelungata activitate desfăşurată în cadrul Corului ,,Gheorghe Dobreanu”, Mariei Barbeş, Mariei Buchmann, Olimpiei Buru, Silviei Buteri, Valeriei Buţică, Stelei Capşa, lui Dumitru Chepeţanu, Elisabetei Filip, Mariei Halas, Ilenei Olaru, Minervei Suru, precum şi lui Ion Gurgu şi Alexandru Suru. Apoi, s-a cântat „Veşnică Pomenire”, pentru prof. Gheorghe Dobreanu, şi „La mulţi ani”, pentru toţi participanţii la această manifestare. La final, P.S. Lucian a mulţumit şi i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la acest concert.

Membrii Corului ,,Gheorghe Dobreanu” mulţumesc Episcopiei, personal P.S. Lucian – Episcopul Caransebeşului, pentru organizarea manifestărilor prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la naşterea prof. Gheorghe Dobreanu, cel care a condus timp de 21 de ani acest cor.

Prof. Gheorghe Dobreanu s-a născut la 30 decembrie 1911, şi a trăit 90 de ani, până în 16 decembrie 2001, când a închis ochii, în Caransebeş, în aceeaşi modestă casă părintească, în care a locuit de-a lungul timpului. Şi-a dedicat toată viaţa şi tot sufletul acestei nobile activităţi – muzica corală –, cu mare aplecare spre specificul locului. Bun de carte şi pasionat de muzică, a urmat în particular cursuri de orgă, armonie şi compoziţie muzicală, cu marele muzician şi profesor Antoniu Sequens, de care amintea cu mândrie întotdeauna şi căruia i-a devenit un demn urmaş.

Şi-a început activitatea muzicală de la vârsta de 18 ani, ca învăţător în mai multe localităţi din Banat, în fiecare din acestea organizând coruri ţărăneşti (1929-1940). În Armată, a condus Corul Batalionului 11 Vânători de Munte (1940-1942). În lagărul de la Oranski – Rusia, unde a fost prizonier între anii 1944-1946, a înfiinţat un cor de peste 100 de persoane, cu care a reuşit să mai aline din suferinţele prizonierilor şi să-i impresioneze pe soldaţii şi ofiţerii ruşi. Din anul 1950, a fost profesor suplinitor, şi apoi director la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Caransebeş, timp de 14 ani (1958-1972), unde a dirijat Grupul Coral Cameral „Antoniu Sequens” (1970-1972). Timp de 18 ani, a instruit şi dirijat Corul Casei de Cultură (1954-1972), apoi Corul Clubului CFR (1980-1984). Timp de doi ani, a instruit şi dirijat un cor de preoţi din Protopopiatul Caransebeş. Dar cea mai importantă activitate ca dirijor a fost cea depusă după ce a preluat Corul Catedral, pe care l-a condus, instruit şi îmbogăţit timp de 21 de ani (1975-1996), de unde s-a şi retras din activitate, datorită vârstei şi a stării de sănătate.

Compozitorul Gheorghe Dobreanu a preluat şi armonizat, pentru coruri de bărbaţi şi coruri mixte, peste 30 de piese muzicale religioase, pricesne şi colinde. A armonizat Liturghia în Sol Major după melodiile tradiţionale din Banat pentru cor mixt, Liturghia în La Major Banatica pentru cor de bărbaţi, şi altele. Compozitorul Gheorghe Dobreanu a prelucrat şi armonizat şi cântece populare din zona etnofolclorică a Caransebeşului. Fiind şi culegător de folclor, a obţinut locul I pe ţară cu „Doina”, culeasă din satele Bogâltin şi Cornereva. Pentru dragostea faţă de Biserică, pe care a slujit-o cu credinţă, a fost ales Membru al Consiliului Parohial Caransebeş şi al Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, timp de opt ani (două legislaturi).

A trecut la cele veşnice la o vârstă patriarhală, semn că binecuvântarea lui Dumnezeu a fost asupra lui.

 

Ştefan ISAC