-
ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii obosesc ochiul;
-
oboseala se instalează mai repede;
-
distanţele nu mai sunt apreciate corect decât în alte anotimpuri;
-
câmpul vizual este mai redus;
-
distingerea formelor, observarea marcajelor, indicatoarelor şi semnelor de circulaţie se face cu dificultate.
Trebuie menţionat că bicicletelor şi mopedelor le este interzis accesul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă.
De asemenea, dacă participanţii la trafic constată că drumul este acoperit cu polei, gheaţă sau zăpadă sunt rugaţi să apeleze numărul de urgenţă 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie, pentru a sesiza acest fapt.
Din aceste considerente, este foarte important ca, înainte de a porni la drum, pe distanţe mai mici sau mai mari, fiecare conducător auto să-şi echipeze corespunzător maşina pentru sezonul rece şi să se informeze în privinţa traseului pe care urmează să îl străbată.
De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să adopte o manieră calmă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, să utilizeze preponderent frâna de motor şi să evite efectuarea depăşirilor.
Nu vă urcaţi la volan până nu verificaţi buna funcţionare a sistemelor de frânare, direcţie şi iluminare. Curăţaţi bine maşina, asigurându-vă că parbrizul, farurile, stopurile şi oglinzile laterale vă oferă vizibilitate maximă asupra drumului.
Folosiţi pneuri de iarnă, nu înainte însă de a verifica presiunea acestora.
Se recomandă să aveţi în portbagaj un cablu de tractare, vesta reflectorizantă, triunghiul reflectorizant pentru semnalizarea accidentelor, trusa medicală, o lopată pentru îndepărtat zăpadă şi, eventual, un sac cu nisip.
În condiţiile actuale, atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă, iar ceaţa este prezentă, prudenţa este factorul esenţial în deplasare. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. Pentru un plus de siguranţă, se impune mărirea distanţei în mers între vehicule, pentru a putea opri în condiţii optime.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia atunci când intenţionează să traverseze partea carosabilă, să circule numai pe trotuar, iar când acesta lipseşte, pe acostamentul din partea stângă a drumului, pe sensul lor de mers, iar dacă sunt nevoiţi să circule pe marginea drumurilor naţionale, să poarte pe haine o sursă de lumină reflectorizantă vizibilă din ambele sensuri.
Tiana MESNER