„Caransebeş, trezeşte-te!”


În organizarea Asociaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie ’89, şi la Caransebeş s-au desfăşurat, începând de luni, acţiuni de protest, îndreptate împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi Guvernului. Mitingurile au fost autorizate de administraţia locală a municipiului de pe Timiş şi Sebeş.

Câteva zeci de persoane au participat, luni, la mitingul de protest organizat de Asociaţia Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie `89 (A.L.R.D. `89) de la Caransebeş. Manifestaţia a fost autorizată de administraţia locală pentru o perioadă de zece zile, între orele 11 şi 23. În prima zi, manifestanţii s-au întâlnit în Piaţa Revoluţiei, de unde s-au deplasat în faţa sediului PDL. Participanţii au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, cerând trecătorilor să li se alăture, „România, trezeşte-te! Caransebeş, trezeşte-te!”, „Caransebeşeni, veniţi cu noi!”, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, „Vrem anticipate, nu vrem comasate!”, fiind doar câteva dintre acestea.

Organizatorii mitingului au dat citire şi Platformei civice, prin care se solicită:

1. Dreptul inalienabil şi neîngrădit la muncă decentă, fapt ce presupune: locuri de muncă garantate, indiferent de vârstă, persoanelor majore, prin contracte colective şi individuale; libertatea alegerii locului de muncă; salarii decente; protecţie socială; dialog social; pensii decente; alocaţii pentru copii; ajutoare sociale pentru persoanele cu dizabilităţi.

2. Dreptul inalienabil şi nerestricţionat al cetăţeanului la proprietatea mobilă, imobilă şi de calitate.

3. Dreptul inalienabil de proprietate al naţiunii române asupra solului, subsolului, apelor, spaţiului maritim şi aerian românesc.

4. Dreptul la sănătate, fapt ce presupune refacerea reţelei de spitale şi unităţi medicale de stat, a producţiei farmaceutice româneşti şi interzicerea desfiinţării Institutului Cantacuzino.

5. Dreptul la educaţie prin reforma învăţământului, în interesul imediat şi de perspectivă al naţiunii române, cu interzicerea strictă a politizării acestuia.

6. Dreptul la justiţie obiectivă, prin interzicerea amestecului Executivului şi politizarea actului de justiţie, desfiinţarea structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip Curtea Constituţională, ANI, DNA, CNSAS etc.

7. Dreptul la cultură românească şi europeană, prin depolitizarea culturii şi desfiinţarea instrumentelor de tip stalinist gen CNA.

8. Dreptul la siguranţă naţională, prin refacerea şi depolitizarea completă a structurilor militare, de ordine publică, siguranţă naţională, penitenciare, şi reinvestirea în producţia românească de apărare.

9. Dreptul inalienabil al naţiunii române la un stat social, ca expresie a voinţei şi intereselor cetăţenilor.

10. Dreptul la un guvern responsabil în faţa naţiunii.

11. Dreptul la reprezentare parlamentară corectă, prin anularea restricţiilor de tip poliţie politică şi „lustraţiilor”, a actualului sistem electoral ticălos, şi interzicerea migraţiei parlamentare.

12. Dreptul cetăţenilor de a declanşa procedura de suspendare a Preşedintelui prin depunerea unui milion de semnături.

Fiecare dintre cei care s-au alăturat organizatorilor mişcării de protest a avut motivele lui pentru a ieşi în stradă să-şi strige durerea şi nevoile. „M-am alăturat manifestanţilor pentru că vreau ca niciunul dintre copiii noştri să nu mai fie nevoit să-şi caute un loc de muncă în străinătate, pentru că vreau ca drepturile tuturor să fie respectate, cer respectul care ni se cuvine din partea guvernanţilor şi sper ca poporul să iasă din sărăcia în care a fost cufundat”, ne-a declarat una dintre participante. Un alt manifestatnt susţine că se consideră nedreptăţit, fiindcă după 38 de ani, cinci luni şi 22 de zile s-a trezit cu pensia ciuntită. „Nu mi s-au recunoscut o seamă de drepturi. Ne-am judecat, dar am pierdut procesul, pentru că ei au oameni peste tot. Sunt scârbit de tot ceea ce văd”, a mai spus bătrânul.

La rândul lui, Mihail Rădulescu, preşedinte de onoare al A.L.R.D. `89 Caransebeş şi purtătorul de cuvânt al Asociaţiei, consideră că acum a venit momentul pentru schimbarea conducerii ţării, despre care susţine că a sărăcit întregul popor. „Mitingul este autorizat. Nici nu puteam să-l facem altfel, pentru că vrem să fim în legalitate. Dorim să trezim conştiinţa care doarme, nu numai în Caransebeş, dar vrem să fim solidari cu toate oraşele care au ieşit în stradă. Poporul s-a săturat de minciună, dar vedem că oamenii încă stau deoparte şi nu se implică. Şi acum, ca în urmă cu 22 de ani, am ieşit pentru drepturile tuturor. Vrem să fie manifestaţii paşnice, nu vrem să distrugem nimic, să profanăm conştiinţe, Doamne fereşte!”, a mai spus Mihail Rădulescu.

Protestul a continuat şi în zilele de marţi şi miercuri, în Centrul civic al municipiului.

Carmen SENCO

Sonia BERGER