Pe calea amintirilor, cu stângul, înainteeeee… marş!


Pentru foştii ofiţeri care au activat, la începutul carierei lor militare, în U.M. 01172 – Regimentul 18 Mecanizat „Ecaterina Teodoroiu” din Caransebeş, zilele de 22 şi 23 iunie au avut o însemnătate aparte. Aceştia s-au întâlnit la Timişoara, pentru ca sâmbătă să se deplaseze, cu un microbuz, în municipiul de pe Timiş şi Sebeş, unde gazdă le-a fost binecunoscutul istoric, col. (r) Liviu Groza, precum şi colegii din promoţiile 1952 şi 1955, primele care şi-au îndeplinit serviciul militar în cadrul acestui Regiment.

Odată ajunşi la cazarma din municipiu, cei peste 100 de foşti ofiţeri au început să depene amintiri personale, legate de locurile şi lucrurile întâlnite, sâmbătă, la Caransebeş, momente încărcate de emoţie, neobişnuite pentru nişte bărbaţi care, aproape toată viaţa, au îmbrăcat haina militară. Col. (r) Liviu Groza i-a condus apoi la Cercul Militar, unde s-au trăit din nou clipe frumoase. Au luat cuvântul col. med. Nicolae Andronescu, col. Ştefan Vlăjuică, cel care a amintit de coeziunea existentă pe vremuri între ofiţeri şi modul în care se ajutau, precum şi generalii Puiu şi Mircea Mândru, în tinereţe, doi foşti comandanţi de pluton, care au povestit cum a contribuit activitatea desfăşurată de ei la Caransebeş, la formarea lor şi la cariera militară de mai târziu.

După o vizită scurtă la statuia Gen. Ioan Dragalina, unde s-au fotografiat, oaspeţi şi gazde au plecat la Muzeu, unde s-au oprit la Secţia Istorie a Regimentului de Graniţă Nr. 13 Româno-Bănăţean. S-a vorbit, şi aici, despre oamenii care au crescut în acest loc şi care au ajuns în funcţii înalte în conducerea Armatei Curţii de la Viena, precizându-se numărul de 25 de generali şi peste 200 de ofiţeri superiori, care au slujit cu credinţă şi devotement Curtea, dar care nu au uitat niciodată că sunt români, printre aceştia fiind şi Gen. Mihail, Cavaler de Trapşa, care, în 1863, şi-a lăsat întreaga avere Episcopiei Caransebeşului, pentru înfiinţarea unei Şcoli de fete, cu patru clase, cu predare numai în Limba română. Au mai fost evocaţi Generalii Alexandru Guran, comandantul celei mai înalte forme de Învăţământ militar de la Viena, ales de trei ori consecutiv Preşedinte de onoare al Expoziţiei de pictură de la Paris, Moise Groza, eroul de la Griviţa, Plevna şi Vidin, şi Ioan Dragalina, eroul de pe Cerna şi Jiu.

În discuţiile purtate la Muzeu s-a arătat locul şi rolul pe care l-au avut companiile de grăniceri în educarea tineretului, precum şi rolul bisericilor din cadrul acestor companii, în păstrarea credinţei moştenite de la străbuni. De asemenea, a fost prezentată cartea „Epistolariu Românesc”, de Constantin Diaconovici Loga, tipărită la Buda, în 1842, în care scrie: „Aceste cărţi s-au purtat prin îndestulare în Moldova, Ţara Românească şi Ardeal, pentru că eu scriu pentru toţi românii, indiferent unde s-ar afla sub soare”.

Întreaga acţiune – ai cărei organizatori au fost col. ing. Victor Radu şi col. med. Nicolae Andronescu – s-a încheiat cu o masă la restaurantul „Arcade”.

Sonia BERGER

Foto: Doru BĂLĂŞOIU