Membrii caransebeşeni ai Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi au, de puţin timp, un nou şef, în persoana lui Cristian Stepanescu. Dintr-o discuţie purtată recent cu acesta, am înţeles că Filiala din municipiul de pe Timiş şi Sebeş are un nou sediu. Pentru viitor, Cristian Stepanescu şi-a propus să încurajeze tinerii şi copiii să practice acest sport şi intenţionează să închirieze, sau chiar să cumpere două bălţi pentru pescarii Filialei. (B. Naum)
Cu puţin timp în urmă, şeful pescarilor din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului s-a schimbat, asta însemnând că, din 9 iunie, vicepreşedinte al Filialei Caransebeş a AJVPS Caraş-Severin este Cristian Stepanescu. Încă de la începutul discuţiei pe care am purtat-o zilele trecute, el a ţinut să menţioneze că, în cele doar două luni de când a venit la conducere, numărul pescarilor cu permis a crescut de la 600, la 800, cu toate că numărul undiţarilor din Caransebeş este mult mai mare, el fiind, conform spuselor lui Cristian Stepanescu, de aproape 2.000. Cel de al doilea aspect pe care a dorit să-l facă cunoscut proaspătul vicepreşedinte a fost legat de permisul de pescuit, taxa fiind de 45 de lei pe an, aici intrând posibilitatea de a pescui de la Slatina-Timiş până la Sacu, inclusiv pe balta de la intersecţia drumului care duce la Reşiţa. Cu o situaţie mai delicată se confruntă pescarii caransebeşeni atunci când vine vorba de taxa plătită către Agenţia Naţională de Piscicultură şi Acvacultură – mai pe scurt, ANPA –, în sumă de 30 de lei, pentru că există membri care, deşi au primit permis în luna martie, talonul de la Bucureşti nu le-a parvenit nici până în ziua de azi. Cristian Stepanescu spune că, pentru a nu mai exista discuţii, de la anul această taxă nu va mai fi încasată de Asociaţie, ci se va căuta o modalitate ca ea să fie plătită la Administraţia Financiară.
Recent, pescarii caransebeşeni au primit un nou sediu, pus la dispoziţie de Primăria municipiului, acesta fiind situat pe Str. Mihai Viteazul, vizavi de Terasa „Arcade”, acolo unde îl găsesc pe secretarul Filialei, Mitru Dragomir, cu care vicepreşedintele declară deschis că are o bună colaborare, la el putând fi plătite permisele, în zilele de luni şi joi, între orele 9-14. De la 1 ianuarie anul viitor, va fi angajat un nou secretar, care, pentru eficientizarea activităţii, va lucra de luni până sâmbătă.
„Şi aş dori să mai aduc în discuţie un aspect, a mai spus Cristian Stepanescu. Vreau să mulţumesc, pe această cale, conducerii Primăriei pentru sprijinul pe care ni l-a acordat, dar şi pentru Protocolul pe care Asociaţia noastră l-a semnat cu Poliţia Locală, urmarea fiind că la fiecare acţiune de control pe teren, suntem însoţiţi de unul sau doi poliţişti. Iată, nu mai demult de 22 iulie, la sesizarea unor pescari din comuna Sacu, ne-am deplasat acolo împreună cu agenţi ai Poliţiei Locale şi am confiscat o setcă în lungime de 120 de metri, care închidea Timişul în zona respectivă. Deşi erau pescari în preajmă, nimeni nu a revendicat-o”, a spus Cristian Stepanescu.
Ca semne pozitive, vicepreşedintele aminteşte faptul că, în ultimul timp, pescarii caransebeşeni încep să fie uniţi, şi asta se datorează faptului că văd că există oameni care se interesează de binele Timişului şi de popularea cu peşte a râului. „În plus, se bucură când înţeleg că există oameni care vor să rezolve mai ales problema balastierelor, care tulbură apa, încât noi nu putem pescui, iar peştii nu se simt nici ei tocmai confortabil. Aş vrea să-i mulţumesc domnului primar Marcel Vela, care, de faţă cu mine, a sunat de nenumărate ori pentru a interveni la Apele Române şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului, astfel încât caransebeşenii să poată vedea apa Timişului curată, limpede şi plină de peşte, aşa cum a fost ea dintotdeauna”, a mai spus Cristian Stepanescu.
Ca planuri de viitor, vicepreşedintele Filialei Caransebeş a AJVPS are, în primul rând, luarea în concesiune sau chiar cumpărarea a două bălţi pe care le vor popula cu peşte în perioada octombrie-noiembrie, una pe teritoriul comunei Constantin Daicoviciu, şi una la Sacu. De asemenea, balta de la intersecţie – fosta Avicola – va fi curăţată tot în toamnă, urmând ca şi ea să fie repopulată cu peşte. În ceea ce priveşte modul cum va fi asigurată paza acestora, Stepanescu a spus că va propune pescarilor cotizanţi, care până la sfârşitul anului vor atinge cu siguranţă cifra de 1.000, să facă pază prin rotaţie, în acest caz fiecăruia revenindu-i trei zile pe an.
Tot la capitolul „perspective”, Cristian Stepanescu a menţionat şi stimularea tinerilor şi a copiilor, care să aibă ocazia să înveţe astfel bucuria pescuitului, în acest sens, începând cu luna august, urmând să fie organizate concursuri pentru copii de diferite vârste. „Ele vor avea loc pe lacurile mele private, acolo unde, sper eu, vor cunoaşte bucuria de a prinde un peşte, de a se fotografia cu el şi apoi de a-i da drumul în habitatul lui natural… Pe vremea mea, în anii ’73-’75, din zece copii din grupul meu de prieteni, opt erau pescari… Dar şi Timişul era plin de peşte. Azi, din zece copii, dacă e unul, şi acela e fiu de pescar. Mi-aş dori să inversez iar raportul, să revenim la situaţia aceea frumoasă din 1975…”, a mai spus Stepanescu.
În privinţa primei acţiuni majore a noii conduceri, vicepreşedintele a spus că aceasta va avea loc în curând. „În septembrie, anunţ de pea cum, chiar dacă unii pescari bătrâni ştiu deja despre ce e vorba, Filiala caransebeşeană a AJVPS, în frunte cu mine, vrem să ducem în judeţul Timiş, pe Mureş, în localitatea Igriş, un grup de 20 de pescari «mai vechi», ca să le zic aşa, pe cheltuiala mea. În acest fel, vreau să arăt că încă se mai pot organiza seri de pescuit adevărate, cum erau pe vremuri…”, a încheiat Cristian Stepanescu.
Păi, atunci, „Fir întins”, domnilor!
Bogdan NAUM