În plină criză Caransebeşul dă lovitura pe piaţa muncii!


  • Încă 1.500 de angajări la AWS

 Automotive Wiring System, membră a Grupului Sumitomo Electric Bordnetze GmbH, a inaugurat, recent, o nouă hală de producţie la Caransebeş. Noua investiţie, care se ridică la 7,8 milioane de euro, va crea în următorul an 1.500 de locuri de muncă, acestea urmând să se adauge celor 2.100 deja existente. În obiectivul nou inaugurat se vor produce cablaje pentru partea de interior, dar şi pentru motorul noii Skoda Octavia. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiilor locale şi judeţene, precum şi Lucian Isar, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri. (C. Senco)

 

Compania Automotive Wiring System (AWS), membră a Grupului japonez Sumitomo Electric Bordnetze GmbH, clasat printre primii trei producători de cablaje la nivel mondial, a inaugurat oficial, joi, 26 iulie, cea de-a treia hală de producţie la Buchin, unde vor fi create până la sfârşitul anului alte 1.500 de noi locuri de muncă, acestea adăugându-se celor 2.100 deja existente. La deschiderea oficială a acestui obiectiv au participat oficialităţi locale şi judeţene – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, primarul comunei Buchin, Gheorghe Coilă –, precum şi Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri. dar şi reprezentanţi ai Directoratului German al firmei şi parteneri din Japonia, Maroc şi Slovacia.

Potrivit lui Gunther Kuss, director operaţional, numai în partea de echipamente şi maşini, investiţia se ridică la suma de aproximativ 8 milioane de euro, din care 5 milioane au fost deja cheltuite. Dacă în prima hală se produc cabluri destinate sistemelor electrice pentru automobile, precum sistemele de climatizare, sistemele de închidere-deschidere a ferestrelor, distribuţie electrică la motor şi altele pentru Volkswagen, în cea de a doua – pentru microbuzul T5, în noua hală vor fi executate cablurile necesare funcţionării noii Skoda Octavia. Cătălin Tischer, director administrativ AWS România, a declarat că pentru dezvoltarea investiţiei a fost ales Caransebeşul datorită faptului că aici nu vorbim despre o industrie HI-TEC, ci de una manufacturieră, pe care zona o acoperă cu succes. „Recunosc că, la un moment dat, au fost discuţii de dezvoltarea acestei ultime investiţii în altă parte decât România, deoarece aici am întâmpinat probleme cu infrastructura, dar aceste probleme s-au rezolvat”, a mai adăugat Cătălin Tischer, care a mai spus că un pilon extrem de important îl constituie partea de calificare a angajaţilor, care funcţionează după model japonez, motiv pentru care la Caransebeş au fost deja amenajate săli de trainning, unde angajaţii, înainte de a intra în procesul de producţie, sunt instruiţi.

Invitat la eveniment, Lucian Isar, ministru delegat pentru Mediul de afaceri, a ţinut să precizeze că noua investiţie de la Caransebeş este extrem de importantă pentru dinamica economică a zonei, dar şi pentru semnalul dat celorlalţi investitori şi moralului populaţiei. „Pe de altă parte, românii care reuşesc să intre în companii multinaţionale, unde beneficiază de pregătire specializată, vor avea de câştigat, pentru că, în curând, pe piaţă se va simţi nevoia unei forţe de muncă calificate, aşa cum beneficiază românii care lucrează în străinătate. Din această perspectivă, extinderea de la Caransebeş este una din primele de care veţi auzi în următoarea perioadă şi este un semnal bun pentru investitori, pentru că cei care au investit deja în România sunt dispuşi să continue în această piaţă, ceea ce înseamnă că au găsit ce căutau: forţă de muncă specializată, oameni credibili, o infrastructură care poate să-i deservească şi parteneri în administraţie care să le rezolve problemele”, a mai spus Lucian Isar.

Din punctul de vedere al primarului Marcel Vela, investiţia este importantă nu numai pentru că asigură 1.500 de locuri de muncă, dar şi pentru că aici vor lucra cetăţeni din întreaga zonă, mergând până la o distanţă de 60 km de Caransebeş. „Dincolo de faptul că este o investiţie importantă, care asigură locuri de muncă, investitorul este un contribuabil serios la bugetul local, iar cei aproape 4.000 de angajaţi care vor lucra în această locaţie vor fi, la rândul lor, oameni care vor asigura pe orizontală dezvoltarea economică a localităţilor din zonă. Nu în ultimul rând, trebuie amintit că aici, la Caransebeş, se va naşte un brand local deosebit de important pentru producţia internaţională de automobile. La ora actuală, numărul şomerilor în zona noastră este scăzut. Dovadă, faptul că aducem forţă de muncă de la o distanţă de 60 km, inclusiv din municipiul Reşiţa, în această locaţie importantă, care, din punct de vedere tehnologic, investiţional, ca şi confort al spaţiului de lucru, ca şi salarizare este printre cele mai bune din Caraş-Severin”, a mai adăugat primarul Caransebeşului.

Cu acelaşi prilej, reprezentanţii conducerii AWS şi ai Concernului Sumitomo din Germania şi Maroc, ministrul delegat şi primarul Caransebeşului au plantat în curtea societăţii un stejar, copac care simbolizează durabilitatea, iar, după tăierea panglicii inaugurale invitaţii au vizitat noua hală de producţie, unde au putut urmări procesele pe care le parcurg până la finalizare cablurile destinate sistemelor electrice pentru automobile.

La nivel mondial, grupul Sumitomo a înregistrat o cifră de afaceri, în 2011, de 270 de miliarde de euro, iar grupul din care AWS face parte a acumulat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ un miliard de euro, cu 25.000 de angajaţi în toată lumea, din care 9.000, în România.

Carmen SENCO