În ultima perioadă, în presă au început să circule tot felul de zvonuri, conform cărora Combinatul Ductil Steel de la Oţelu Roşu este posibil să fie scos la vânzare de producătorul rus de oţel, Mechel. Închiderea societăţii din capitala Văii Bistrei ar fi motivată de scăderea cererii de produse siderurgice în Europa şi numărul redus de comenzi existente la ora actuală. Surse din interiorul Combinatului susţin însă că, în ultimul timp, chiar dacă activitatea a fost oprită pentru reparaţii, uzina este sprovizionată cu fier-vechi şi că există un plan de producţie pentru următoarele două luni şi chiar pentru 2013. (S. Berger)
În ultimul timp, au început să circule tot felul de zvonuri legate de faptul că, în luna octombrie, producătorul rus de oţel Mechel intenţionează să închidă, pe termen nedeterminat, Combinatul Ductil Steel Oţelu Roşu, acesta fiind activul cu cele mai mari şanse de a fi scos la vânzare. Angajaţii din capitala Văii Bistrei urmează să fie păstraţi, nefiind nevoiţi să se confrunte cu perspectiva concedierilor, spre deosebire de personalul de la Combinatul deţinut de Mechel la Câmpia Turzii. Ductil Steel Oţelu Roşu are aproximativ 580 de salariaţi.
Închiderea uzinei de la Oţelu Roşu ar fi motivată, spun unele surse, de scăderea cererii de produse siderurgice în Europa şi de numărul redus de comenzi existente. Combinatul ar urma să rămână închis pe termen nedefinit şi să fie repornit doar în cazul îmbunătăţirii condiţiilor de pe piaţa metalurgiei. Conform informaţiilor vehiculate de presă, societatea de la Oţelu Roşu a oprit achiziţiile de deşeuri feroase în luna septembrie. Se pare că Grupul Mechel intenţionează să îşi consolideze producţia de oţel brut din România la Combinatul de la Târgovişte, care lucrează lacapacitate maximă.
Surse din interiorul societăţii Ductil Steel Oţelu Roşu spun însă că, într-adevăr, activitatea a fost oprită la începutul lunii septembrie, pentru reparaţii de anvergură, iar în prezent se derulează un plan de reparaţii ce se va întinde până la sfârşitul lunii octombrie. Mai mult, susţin aceleaşi surse, pentru lunile noiembrie şi decembrie societatea are un plan pentru producerea a 21.000, respectiv 20.000 de tone de oţel, iar pentru anul viitor planul este chiar mai mare. În plus, din 7 septembrie, de când este oprită activitatea, în societate a intrat mai mult fier-vechi decât intra înainte de oprire, adică aproximativ 1.500 de tone pe zi, în momentul de faţă Ductil Steel Oţelu Roşu având un stoc de peste 40.000 de tone de fier-vechi.
Pe de altă parte, nu este exclusă posibilitatea ca aproape 100 de oameni să fie disponibilizaţi în următoarea perioadă, iar în acest sens se pare că există un studiu de impact, numărul celor care urmează să fie concediaţi nefiind însă stabilit cu exactitate, el variind în funcţie de felul în care va negocia Sindicatul societăţii.
Să mai spunem că, în ultima perioadă, Mechel a redus producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele Combinatului, în luna iunie efectuând disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie. Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.
Grupul rus Mechel a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine Combinate la Câmpia Turzii, Târgovişte, Oţelu Roşu, Buzău, Brăila şi Târgovişte.
Sonia BERGER