După 94 de ani, dr. Cornel Corneanu, din nou în Aula „1 Decembrie 1918”


În memoria evenimentelor petrecute în urmă cu 94 de ani, sala, care astăzi poartă numele de Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş, şi locul în care a fost redactată Rezoluţia care stabilea dorinţa localnicilor de unire cu Ţara, a găzduit un eveniment încărcat de semnificaţii istorice: lansarea volumului dedicat memoriei dr. Cornel Corneanu, cel care a condus la acea vreme delegaţia caransebeşenilor la Alba Iulia şi care avea să devină mai apoi membru în Camera Deputaţilor. Impresionat, primarul Marcel Vela a recunoscut că este copleşit de emoţii plăcute. „Emoţia aceasta este legată de faptul că suntem într-un loc istoric, într-o sală de unde o delegaţie a plecat la Alba Iulia. Am o emoţie plăcută pentru că sunt primarul unui oraş, reconfirmat în urmă cu câteva luni în această funcţie care mă obligă, mă mobilizează, al unui oraş care are şansa şi privilegiul ca printre cetăţenii săi să fie un om de excepţie, un om care se dedică celorlalţi… Eu cred că Liviu Groza reprezintă credincioşii cu dragoste de oameni şi înţelepciune. Înţelepciunea de a se organiza, de a selecta, de a prezenta, ani şi ani, documente pe care nu le-am fi scos la lumina zilei. El beneficiază de această înţelepciune de a coagula, între două coperţi, momente ale vremii sau ale vremurilor. Efortul, nopţile nedormite, sacrificiul pe care-l face mergând în arhive, muncind, revenind la pasaje, la capitole, toate le face nu pentru un avantaj material, nu pentru glorie, ci pentru oameni, din dragoste pentru ei”, a spus, în cuvântul de deschidere, primarul Marcel Vela.

Prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, unul dintre cei care au prezentat volumul, a declarat că este mesagerul Î.P.S. Nicolae, Mitropolitul Banatului, nepotul lui Cornel Corneanu, care, în acest mod, a ţinut să transmită regretul pentru faptul că nu poate participa la eveniment. „În toate discursurile din acest volum e vorba despre istoria oraşului, despre cei care au divinizat aceste locuri… Fiecare discurs e un moment de sensibilitate…”, a mai spus dr. Cornel Ungureanu.

La rândul lui, prof. univ. dr. Alexandru Ruja, istoric literar, a declarat că volumul contribuie în mod remarcabil la cunoaşterea istoriei Banatului şi a României, a unor personalităţi cu o contribuţie decisivă la înfăptuirea actelor istorice. „Cartea domnului Liviu Groza este o contribuţie remarcabilă la cunoaşterea istoriei naţionale, a Banatului, a unor personalităţi de anvergură culturală şi social-politică, cu o contribuţie semnificativă la înfăptuirea unor acte istorice decisive pentru destinul naţiunii noastre. Este cunoscut rolul de metropolă culturală jucat de-a lungul istoriei de oraşul Caransebeş, oamenii de cultură care au activat aici. O parte dintre acestea au fost cercetate în timp, iar unul dintre cei mai consecvenţi cercetători este domnul Liviu Groza, autor al câtorva zeci de cărţi care înseamnă, de fapt, rodul unei munci de-o viaţă dedicate cercetării istorice. Cartea despre dr. Cornel Corneanu se înscrie în această lungă serie a cercetărilor fundamentale, deoarece, pentru a realiza această carte, domnul colonel Liviu Groza a cercetat arhive, a stat de vorbă cu oameni care l-au cunoscut, cum ar fi Î.P.S. Nicolae, Mitropolitul Banatului, a consultat colecţii de ziare şi reviste”, a mai spus prof. univ. dr. Alexandru Ruja. La rândul lui, prof. Constatin Brătescu a declarat că o carte despre Cornel Corneanu era o necessitate, împlinită acum prin hărnicia lui Liviu Groza.

Profund emoţionat, autorul volumului a remarcat faptul că nu puteau fi alese un moment şi o locaţie mai potrivită pentru prezentarea cărţii sale. „Nu putea fi ales un loc şi o zi mai imporatantă din punct de vedere cultural, social, politic, decât 1 Decembrie, în această sală unde s-a hotărât participarea caransebeşenilor la Marea Unire de la 1918. Cornel Corneanu a redactat şi a citit în această sală Rezoluţia prin care caransebeşenii au aderat la unitatea naţională”, a afirmat Liviu Groza. În semn de recunoştinţă, autorul a ţinut să facă o surpriză edilului-şef al municipiului, căruia i-a înmânat documentul referitor la Rezoluţia încheiată în urmă cu 94 de ani, care, la propunerea fostului director al Arhivelor judeţene, Constantin Brătescu, va fi aşezată pe o panoplie de marmură în Aula „1 Decembrie 1918”. De asemenea, Liviu Groza a ţinut să-i mai ofere primarului şi insigna purtată de primul primar de după 1918 al Caransebeşului. Drept mulţumire, primarul i-a oferit col. (r) Liviu Groza insigna primită de el recent, la Bruxelles „În 18 decembrie am fost anunţat că voi primi un premiu din partea Parlamentului European, premiu pe care, vă anunţ de pe acum, am să i-l dedic domnului Liviu Groza”, a mai adăugat Marcel Vela. Evenimentul cultural s-a încheiat cu o serie de autografe date de autor zecilor de persoane care au ţinut să-şi îmbogăţească bibliotecile cu încă un volum documentar semnat Liviu Groza.

Carmen SENCO