Caransebeşul, un oraş… rasat


Timp de trei zile, Caransebeşul a găzduit o expoziţie de păsări de rasă şi animale mici, a crescătorilor din întreg judeţul, eveniment deosebit de important pentru că acesta reuneşte deopotrivă pasiunea, frumosul şi utilul, dar şi pentru că ediţia din acest an a fost una jubiliară, ea marcând 60 de ani de la crearea Asociaţiei de păsări şi animale mici de rasă din judeţul Caraş-Severin. Conform preşedintelui Asociaţiei, dr. Alin Deteşan, la fel ca în ultimii 20 de ani, şi acum au fost expuse un număr mare de exemplare deosebite. „Avem în jur de 600 de exponate, începând cu peste 300 de găini de rasă, iepuri, porumbei, fazani, gâşte, păuni şi papagali. Ca să facem şi deliciul copiilor, am adus şi o serie de papagali şi de canari. Singura rasă românească este Gât-golaş de Transilvania, care este o rasă veche, cu peste 110 ani vechime şi care a fost expusă în Europa chiar şi înainte de 1900. Avem singura rasă care, din păcate, a fost omologată de nemţi. În rest, avem rase grele, şi faţă de celelalte Asociaţii ne lăudăm că avem un nucleu mare şi multe exponate. Anul acesta, cel mai mare iepure depăşeşte 10 kg, este un exemplar foarte frumos de Uriaş alb, care are avantajul că atunci când îl foloseşti pentru consum îţi oferă multă carne, deşi noi îi creştem în primul rând pentru a-i înmulţi şi a-i vinde altor crescători”, ne-a declarat dr. Alin Deteşan.

Asociaţia de păsări şi animale mici de rasă din judeţul Caraş-Severin a avut, de-a lungul celor 60 de ani de existenţă, numeroase urcuşuri şi coborâşuri. Alin Deteşan susţine că de 9 ani, de când o conduce, Asociaţia a crescut de la 30 de membri, la 60, dar asta după declinul din perioada pre-decembristă. „E adevărat că existau la vremea aceea şi filiale puternice, la Caransebeş, Berzovia, Reşiţa sau Oraviţa, unde o singură filială avea peste 100 de membri. Astăzi, cu cei 60 de membri, ne putem lăuda că suntem o Asociaţie mare în rândul celorlalte asociaţii din ţară”, a mai spus Alin Deteşan.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul municipalităţii, festivitatea de deschidere bucurându-se de participarea primarului Marcel Vela. „Tot ce s-a expus aici, şi juriul a stabilit că se încadrează în zona campionilor şi a câştigătorilor, este farmecul şi rezultatul muncii pe care, de ani şi ani de ani de zile, aceşti pasionaţi, aceşti oameni extraordinari îndrăgostiţi de aceste animale superbe, o depun cu mult drag. Administraţia locală este alături de ei îi sprijinim, îi încurajăm şi îi asigurăm că, întotdeauna, în Primăria Caransebeş vor găsi un partener, pentru că populaţia municipiului Caransebeş apreciază asemenea expoziţii, pentru că şi adulţii, dar în special copiii sunt atraşi de aceste animale superbe, de aceste păsări exotice sau autohtone, dar cu un aer estetic special”, a declarat primarul municipiului, Marcel Vela.

Pentru a deveni membru al Asociaţiei de păsări şi animale mici de rasă din judeţul Caraş-Severin, un crescător trebuie să dovedească faptul că iubeşte speciile pe care vrea să le crească, să fie interesat de citirea standardelor şi a cărţilor de specialitate, astfel încât să se poată pregăti şi să poată expune exemplare valoroase, trebuie să aibă minimum o familie de găini de rasă cu marcaj sau de iepuri cu tatuaj auricular. În rest, trebuie să mai achite o cotizaţie anuală, care să contribuie la desfăşurarea activităţilor specificice Asociaţiei.

Carmen SENCO