La Caransebeş, Hristos a Înviat în Lumina adusă de la Ierusalim


Şi în acest an, România a primit Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Ea a fost adusă cu un avion special, care a aterizat pe Aeroportul „Henri Coandă”, din Capitală, de unde a fost dusă în toată ţara, spre a fi oferită credincioşilor în Noaptea de Înviere. De la aeroportul din Bucureşti, Lumina Sfântă a fost transportată în teritoriu, cu trei avioane de mici dimensiuni, la Suceava, Satu Mare (cu escală la Cluj-Napoca) şi Timişoara, pentru clerul şi credincioşii ortodocşi din nordul şi vestul ţării. De la Timişoara la Caransebeş, delegaţia eparhială din care au făcut pare primarul municipiului, Marcel Vela, şi preoţii Călin Ianchiş, de la Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe”, Marius Alba, de la Catedrala „Învierea Domnului”, a transportat Lumina cu o maşină a Poliţiei Locale. Pe intinerarul Timişoara – Caransebeş, coloana oficială s-a oprit şi a dat Lumină şi localităţilor cărăşene prin care a trecut – Sacu, Constantin Daicoviciu şi Jupa.
La miezul nopţii, aproape 5.000 de cetăţeni ai municipiului au luat Lumină pe treptele Catedralei „Învierea Domnului”, de la P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi de la soborul de preoţi care a oficiat Slujba de Înviere. De asemenea, aproximativ 400 de credincioşi au fost şi la Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe”, numeroşi credincioşi luând în candelele, lumânări, dar şi în suflete, Lumină şi de la celelalte biserici şi mânăstiri. După ce lumânările credincioşilor au fost aprinse, alaiurile de la cele două catedrale, precum şi de la bisericile şi mânăstirile din municipiul Caransebeş, în frunte cu preoţii care au slujit Slujba de Înviere, au înconjurat lăcaşurile de cult de trei ori, cântând „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. Apoi s-a intrat din nou în biserici, unde s-a continuat Slujba de Înviere.
La Catedrala „Învierea Domnului”, Slujba de Înviere a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, Pr. Constantin Timiş, Pr. Alin Câmpeanu, Pr. Daniel Alic, Pr. Marius Alba, Pr. Protopop Liviu Drăgan, Pr. Moise Gherescu, Pr. Cătălin Găină, Pr. Gheorghe Tistu, Arhidiacon Ilie Florin Ciucur, Arhidiacon Ovidiu Cristian Văran, Diac. Nicolae Codrea, Diac. Cătălin Mihail, Diac. Bogdan Boicu, Diac. Petru Paica, Diac. Valentin Băluţă, grupul Katarsis, la ea participând oficialităţi locale, în frunte cu primarul Marcel Vela.
La Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe” au slujit Pr. Călin Ianchiş, Pr. Dănuţ Coste, Pr. Laurenţiu Iacob, Diac. Florin Mureşan, Diac. Florin Bona Tarţa Negoiţă, precum şi Corul catedral „Gheorghe Dobreanu”, dirijat de Dr. Oniţa Truşcă.
Duminică, la slujba de la Catedrala „Învierea Domnului” a fost prezent, pe lângă soborul de preoţi care a oficiat în Noaptea Învierii şi de P.S. Episcop Lucian, şi corul acestei catedrale, dirijat de pr. Gheorghe Tistu.
Timp de şase săptămâni, până la sărbătoarea Înălţarea Domnului, creştinii se salută „Hristos a Înviat!”, iar răspunsul este „Adevărat a Înviat!”.
Ştefan ISAC
Foto: Doru BĂLĂŞOIU