La Hidroelectrica au sărit siguranţele!


Concedieri la Caransebeş

La Hidroelectrica au sărit siguranţele!

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a vorbit recent despre faptul că 304 angajaţi din cadrul societăţii au primit preavize de 15 zile, în vederea disponibilizării, 21 dintre aceştia fiind de la Sucursala Caransebeş a Hidroelectrica. Remus Borza a explicat şi motivele acestei măsuri: „Sucursalele din Caransebeş şi Târgu Jiu au o pondere a personalului TESA foarte mare, spre 42 la sută la Caransebeş şi 38 la sută la Târgu Jiu, comparativ cu celelalte 11 sucursale, la care ponderea acestui personal nu depăşeşte 32 la sută. Această supradimensionare a schemei de personal pe palierul TESA a creat şi creează în continuare mari dezechilibre financiare. Dacă e să vorbim de Sucursala Caransebeş, preţul de cost e de 385 lei/MW, un preţ foarte mare, un preţ de aproape 90 de euro, câtă vreme, astăzi, pe pieţe din Germania sau Ungaria, Megawattul se vinde la 30 de euro. Atunci, e evident că există o problemă de competitivitate, şi o are şi Hidroelectrica, şi cu atât mai mult ceilalţi producători. Dacă vrem să fim responsabili din punct de vedere al managementului, trebuie să luăm măsuri de diminuare a costurilor de exploatare, în special de diminuare a costurilor cu personalul”.

Pentru a vedea cum este înţeleasă această măsură la Caransebeş, l-am contactat pe Nicolae Aurariu, preşedintele Hidrosind Caransebeş şi secretar general la nivel naţional al acestui sindicat. „Referitor la preţ, Remus Borza l-a socotit la o singură sucursală, una care are multe investiţii în curs, care are o mulţime de amortizări, care a făcut modernizări în ultimii patru ani, şi atunci este normal că iese un preţ pe Megawatt, mare. Nu se poate niciodată compara o sucursală cum e Caransebeşul, cum e Haţegul, care are 400 de lei pe Megawatt, cu Porţile de Fier. N-are cum! Sunt nişte cifre pe care le scoate din context şi le foloseşte în interesul lui. Ce a uitat Remus Borza să spună e cu cât scade preţul pe Megawatt dacă a dat afară 20 de oameni. Nu scade semnificativ, fiindcă nu acolo sunt cheltuielile mari, în salariile oamenilor”.

În ceea ce priveşte numărul mare al salariaţilor TESA, Nicolae Aurariu spune că afirmaţia administratorului judiciar e „relativ corectă”, ponderea fiind într-adevăr mai mare decât la celelalte sucursale. Asta, însă, susţine liderul de sindicat, din două motive. Unul ar fi că personalul muncitor este mai puţin numeros, chiar subdimensionat faţă de alte sucursale, de pildă în Centrala de la Turnu Ruieni, care e subterană, lucrează doar trei oameni în tură, pe trei posturi, doi electricieni şi un maşinist, comparativ cu celelalte centrale, unde sunt patru sau chiar cinci posturi în centrale de acest tip. Există câte un singur om pentru fiecarea baraj, la altele, de mărimea celui de la Măru, fiind doi. În felul acesta, spune Nicolae Aurariu, este firesc ca ponderea personalului TESA să fie mai mare. Al doilea motiv este acela că a existat mai mult personal pe partea de investiţii, pentru că, până ca Hidroelectrica să intre în insolvenţă, Sucursala Caransebeş a avut cel mai mare program de investiţii din ţară, în aceste condiţii fiind normal să fie mai mulţi diriginţi de şantier şi oameni pentru urmărirea mijloacelor fixe, pe partea pură de investiţii. „Faptul că într-o centrală de 153 de MW funcţionăm cu trei oameni, e culmea eficienţei, a recunoscut-o şi el, dar asta n-o spune”, a mai declarat Aurariu.

„Faptul că, la Sucursala Caransebeş, costul e de 385 de lei/MW, se datorează amortizărilor mari, iar de ce sunt mari, să răspundă Remus Borza. Amortizări mari înseamnă surse pentru investiţii. Forţa de finanţare pentru investiţii de acolo se scoate. Faptul că, în ultimii patru ani, am modernizat ambele hidroagregate de la Ruieni, la două fiind efectuate reparaţii capitale, reprezintă nişte bani în plus, care trebuie recuperaţi. Faptul că Centrala de la Râul Alb a intrat în funcţiune, amortizările sunt mari, sunt abia la început, spune şi asta ceva. În plus, deocamdată producţia este mică, capacitatea instalată este mică tocmai din cauză că nu au fost finalizate investiţiile. Din punctul acesta de vedere, suntem sucursala cea mai tânără din ţară, şi dacă ar fi fost să se respecte planul de investiţii aprobat cu doi-trei ani în urmă, practic producţia ar fi trebuit să se dubleze, de la 240 GW/h, cât avem acum, la 400 GW/h. Atunci, la o producţie aproape dublă, cu acelaşi număr de oameni şi cu amortizările care ar trebui să se realizeze, altul ar fi preţul pe Megawatt. Dar dacă domnia-sa a decis că trebuie stopate toate investiţiile şi să mai plece acasă şi oameni de la cealaltă societate, Hidroconstrucţia, asta este”, a spus Nicolae Aurariu.

Liderul sindical a mai declarat că îl vor da în judecată pe administratorul judiciar pentru că a dispus aceste concedieri fără să se consulte cu partenerii sociali sau cu conducerile sucursalelor. „Dacă data trecută, în februarie, când au plecat mai puţini oameni, a trimis o organigramă şi a lăsat directorii de sucursale să decidă cine pleacă şi cine rămâne, acum pur şi simplu a chemat la Bucureşti şefii de Resurse umane, nu ştiu ce s-a discutat acolo, fiindcă nu le dă voie să spună, i-a pus să semneze un acord de confidenţialitate, iar aceşti şefi au venit acasă cu plicurile cu preavizele de concediere gata întocmite şi li s-au înmânat oamenilor respectivi. Nici pe mine nu m-a întrebat nimeni, nimic, nici măcar directorului nu i s-a cerut părerea”, a mai spus Nicolae Aurariu.

În urma acestor disponibilizări, numărul angajaţilor de la Hidroelectrica, societate aflată în insolvenţă din luna iunie a anului trecut, va fi de aproximativ 4.500, la Sucursala Caransebeş mai rămânând 164 de salariaţi.

Adrian CRÂNGANU