Mircea Moscovici, Omul cu Cartea


Un om,un nume

Mircea Moscovici, Omul cu Cartea

S-a născut într-o zi de toamnă, în luna lui Brumărel (octombrie), anul 1975, ziua 5, este căsătorit şi are un copil. Absolvă Liceul Teoretic Traian Doda” din Caransebeş, Secţia filologie. Continuă cu Facultatea de Litere, Filosofie şi Istorie din Cadrul Universităţii de Vest Timişoara, licenţiat în Teologie Ortodoxă şi Limba Germană (1995-1999). Se specializează – perfecţionare Pregătirea profesorilor” –Casa Corpului Didactic Reşiţa, Certificat de acordare a definitivării” – Universitatea din Bucureşti, Utilizarea sistemului de management electronic al documentelor sigure – DM” – SOBIS Solutions.

În ceea ce priveşte activitatea profesională, Mircea Moscovici începe ca profesor la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini Reşiţa, continuă apoi la Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Constantin Daicoviciu, după care este cadru didactic la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini Caransebeş (1999-2005). Din anul 2006 şi până în prezent, ocupă funcţia de director la Biblioteca Municipală Mihail Halici” din municipiu. În perioada 2006-2009, în calitate de colaborator al săptămânalului Monitorul de Caransebeş”, a publicat peste 100 de articole, prin intermediul cărora a prezentat şi recomandat cititorilor cărţi din diverse domenii, pe care aceştia le pot găsi în rafturile Bibiliotecii Municipale. Colaborarea cu publicaţiile caransebeşene a continuat şi ulterior, prin publicarea unor informări referitoare la achiziţiile de carte ale Bibliotecii, la activităţile acestei instituţii şi la noutăţile cu care aceasta încearcă să vină întotdeauna în întâmpinarea clienţilor săi.

În ceea ce priveşte conducerea şi coordonarea activităţii Bibliotecii Municipale din Caransebeş, Mircea Moscovici are printre obiective promovarea Bibliotecii în rândul locuitorilor oraşului, cu preponderenţă în rândul elevilor şi tinerilor, cei ce reprezintă şi viitorul instituţiei. În acest sens, au fost demarate o serie de acţiuni, între care ciclurile Magia copilăriei”, Aniversarea lui Mihai Eminescu”, Ziua Culturii Naţionale”, Tradiţii şi obiceiuri la Naşterea Domnului”, Ziua Bibliotecii”, Săptămâna literaturii române”, concursul de teatru Phantasia”, activităţile de încurajare a lecturii Poveşti în ochi de copil” şi Olimpiada cititului”, simpozioanele Sorin Titel”, Nichita Stănescu”, Lucian Blaga” etc., îmbogăţirea fondului de carte, pentru ca aceasta să fie în concordanţă cu nevoia de cunoaştere a cetăţenilor din Caransebeş şi împrejurimi, şi să ofere totodată acces la informaţie, indiferent dacă aceasta este de natură culturală, socială, politică, de afaceri, administraţie etc., susţinerea excelenţei în domeniul cultural, prin sprijinirea şi încurajarea actului de creaţie, asigurându-se promovarea cărţilor scrise de autori locali, dar şi achiziţionarea acestora de către instituţia Bibliotecii. De asemenea, urmăreşte deschiderea instituţiei la vizitele de grup (clase de şcolari şi preşcolari), remarcabilă, ca rezultat, fiind triplarea numărului acestora în ultimii doi ani, comparativ cu perioada anterioară, un rol important în acest sens avându-l colaborarea cu cadrele didactice pentru organizarea unor vizite coordonate în cadrul proiectului Şcoala altfel” sau Să ştim mai mult, să fim mai buni!”. Printre alte obiective urmărite de Mircea Moscovici mai figurează înlesnirea accesului la informaţii, prin crearea unui program informatic ce conţine date detaliate referitoare la fondul de carte şi care poate fi accesat online prin intermediul site-ului Primăriei municipiului Caransebeş, utilizarea celei mai moderne tehnici în domeniul informaţiei şi informaticii, INTERNETUL, liberul acces constituind unul dintre punctele de atracţie ale instituţiei. Aici trebuie subliniat aportul important pe care l-a avut în acest domeniu Programul „Biblionet”, iniţiat de Fundaţia IREX România, reprezentată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, program accesat de instituţia Bibliotecii în două rânduri. Astfel, s-a reuşit crearea a două săli dotate cu calculatoare de ultimă generaţie (în total 12 calculatoare, imprimante, scannere, camere web, videoproiectoare etc.), cu softurile necesare, pentru ca cititorii să poată accesa când doresc şi sub îndrumare specializată site-urile care îi interesează, totul în mod gratuit.

Ştefan ISAC