Unul dintre cele mai reprezentative Ansambluri artistice din judeţ, „Semenicul”, al CJPCPCT Caraş-Severin, a fost invitat sâmbătă, 20 iulie, de către Cenaclul „Vătaf” al românilor din Cuvin – preşedinte, Mugurel Bunda –, să participe la Zilele de Creaţie şi Cultură, manifestare care, în acest an, împlineşte 15 ani. Această zi a fost şi ziua când românii de aici sărbătoresc Ruga. La ora 17, în Sala de şedinţe a Primăriei din Cuvin – primar, medic dr. Gordana Joriţ –, autorităţile locale au primit o delegaţie a Ansamblului „Semenicul”, condusă de prof. Gheorghe Ţunea. Gordana Joriţ a ţinut să-i informeze pe cei prezenţi că, din suprafaţa totală a Banatului istoric, de 28.526 kmp, aproximativ o treime (9.276) aparţin Serbiei. Pe acest teritoriu, pe lângă populaţia sârbească majoritară, au trăit dintotdeauna şi români, precum şi alte naţionalităţi. Românii au locuit şi mai locuiesc în 42 de aşezări din Banatul Sârbesc, şi în special la sate, însă şi în oraşele învecinate. Zona Cuvinului cuprinde aşezările Cuvin (Kovin), Doloave (Dulovo), Deliblata (Deliblato) şi Maramovac (Mramovak). Ei şi-au păstrat în mod admirabil limba, obiceiurile şi portul popular, a mai spus Gordana Joriţ, deşi la Cuvin, la recensământul din 2002, din 14.250 de locuitori, doar 418 sunt de etnie română (2,93%). Gheorghe Ţunea a făcut o informare referitoare la activitatea culturală, şi în special la Festivalurile naţionale şi internaţionale organizate în Caraş-Severin. Din delegaţie a mai făcut parte şi fostul prefect al judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea, care, printre altele, a prezentat şi multe aspecte economico-administrative. Tot dialogul a fost tradus de Lucian Bozdon.
De la ora 20, pe scena din centrul Cuvinului s-a desfăşurat spectacolul folcloric susţinut de Ansamblul „Semenicul”, în care tinerii dansatori au prezentat dansuri din aproape toate zonele folclorice, instruiţi de coregraful Nistor Ghimboaşă, iar orchestra i-a acompaniat pe soliştii de muzică populară Amalia Novac, Sorin Chişărău, Florica Franţ şi pe subsemnatul. La final, ne-am prins cu toţii – gazde, spectatori şi musafiri – într-o horă bănăţeană. La spectacol a fost prezent şi P.O. Protopop de Cuvin, părintele Alexandru Cotoraci, de loc din judeţul Arad, care ne-a informat că Hramul Bisericii ortodoxe române de aici se sărbătoreşte la „Sf. Ilie”, lăcaşul de cult fiind înălţat în anul 1904. După spectacol am fost trataţi ca adevăraţi „goşti”, organizatorii delectându-ne cu muzică sârbească, cântată de o trupă de tamburaşi.
În cele ce urmează, vă oferim câteva informaţii referitoare la Ansamblul „Semenicul”, date care le-au fost aduse la cunoştinţă şi spectatorilor din Cuvin. Înfiinţat în anul 1969, Ansamblul „Semenicul”, care îşi desfăşoară activitatea sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, este compus din dansatori, solişti vocali şi instrumentişti, care şi-au pus talentul lor în slujba artei populare, ducând mai departe ştafeta străvechilor tradiţii ale cântecului şi jocului popular. Aceştia sunt, în marea lor majoritate, tineri şi tinere de diferite profesii, care-şi consacră cu pasiune timpul liber pregătind şi prezentând spectacole folclorice de o înaltă ţinută artistică, aducându-şi contribuţia la punerea în valoare a inestimabilului tezaur al creaţiei populare din ţara noastră. Aceşti artişti vin de pe tot cuprinsul judeţului, vin cu talentul şi dragostea pentru frumos, folclorul fiind, în credinţa lor sinceră, ca apa de izvor. Delicateţea auzului este cucerită de suspinul instrumentelor muzicale – taragotul, saxofonul, vioara, acordeonul şi contrabasul –, care au încântat şi uimit prin interpretare atât pe scenele din ţară, cât şi din străinătate. Ansamblul „Semenicul” s-a dovedit a fi, de-a lungul celor 44 de ani de activitate, un mesager autentic al spiritualitătii româneşti peste „fruntariile” ţării, stârnind uimire şi încântare pe scenele lumii, cu dansurile populare care, în desfăşurările lor calme şi liniştite ca o adiere uşoară de vânt, au fost executate cu multă eleganţă de nişte „împătimiţi” ai folclorului. Indiferent de condiţii, „Semenicii” repetă şi transpiră pentru calitatea de a fi oameni, artişti şi mesageri ai frumosului autentic, ducând de la poalele Semenicului, cu aspiraţia permanentă spre înălţimi, nu numai imaginea oraşului Reşiţa, ci şi mesajul de puritate al locuitorilor din Valea Bistrei, Sebeşului, Timişului,Almăjului, Caraşului, sau de oriunde din Caraş-Severin. Iar dacă printre noi mai sunt destui care nu le-au văzut niciodată spectacolele, sincerele lor aplauze vor suplini regretata absenţă, relaţia public-artist fiind una din invitaţiile viabile la Cultură. Ansamblul „Semenicul” s-a constituit, în petrecerea celor 44 de ani de activitate, într-o fereastră larg deschisă către lumină, culoare şi frumos, către inimile oamenilor. Este condus de oameni pricepuţi şi iubitori de folclor, începând cu directorul Ansamblului, Gheorghe Ţunea, conducătorul orchestrei – Petrică Viţa şi coregraful Nistor Ghimboaşă.
Pagină realizată de Ştefan ISAC