TIR-iştii îşi vor Centura înapoi!


Transportatorii bat cu pumnul în masa CNADNR

TIR-iştii îşi vor Centura înapoi!

La sfârşitul săptămânii trecute, şoferii de TIR-uri au protestat împotriva măsurilor impuse de Ministerul Transporturilor. Transportatorii au fost deranjaţi de faptul că nefinalizarea la termen a lucrărilor la Centura de ocolire a municipiului Caransebeş îi obligă să scoată mai mulţi bani din buzunar, pentru a plăti taxa de tranzitare a oraşului, chiar dacă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România le-a sugerat rute alternative, care însă nu sunt rentabile.

TIR-iştii, în apoximativ 40 de maşini cu tonaj greu, formând o coloană de aproape 2 kilometri, au blocat vineri Centura Caransebeşului, între Jupa şi Haţeg, în semn de protest faţă de decizia CNADNR, de a menţine, până la 1 octombrie, restricţiile, pe o porţiune de nouă kilometri, după care s-au îndreptat spre oraş. Aceştia au anunţat că nu vor să blocheze circulaţia, cel puţin deocamdată. Principala lor nemulţumire este stoparea lucrărilor la Centură, din acest motiv şoferii autovehiculelor cu masă mai mare de 3,5 tone fiind nevoiţi să plătească taxă pentru tranzitul prin municipiu. Protestul a fost autorizat, iar poliţiştii rutieri au fost prezenţi în trafic, pentru a fluidiza circulaţia.

Protestul şoferilor de TIR s-a bazat pe impactul pe care l-ar avea blocarea circulaţiei pe Drumurile naţionale şi europene. Prin această acţiune, protestatarii au vrut să atragă atenţia Ministerului Transporturilor pentru deciziile care i-au afectat în mod direct.

„Atâta timp cât CNADNR, fiind stat în stat, îşi permite o astfel de abordare şi nu doreşte să poarte niciun fel de dialog cu noi, nu avem altă şansă decât să dăm cu pumnul în masă. Este ultima picătură, cea care a umplut paharul, această prelungire a închiderii Centurii, până la 1 octombrie, după ce iniţial s-a spus că se va redeschide la 1 august. Noi, dacă depăşim cu o zi valabilitatea rovignetei, plătim amenzi usturătoare. CNADNR ce plăteşte pentru faptul că nu şi-a ţinut promisiunea?”, spunea, vineri, Siegfried Mayer, secretarul general al Confederaţiei Naţionale Rutiere.

Luând act de protestul de la sfârşitul săptămânii trecute, primarul municipiului, Marcel Vela, şi şeful Secţiei Drumuri Naţionale Caransebeş, ing. Ion Boba, s-au întâlnit cu doi dintre reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Rutiere – Adrian Virgil Pop şi Siegfried Mayer – şi doi din partea Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002, respectiv Petru Petrişor şi Florin Purec. Paradoxal, aceştia au propus administraţiei caransebeşene trei variante pentru deblocarea acestei stări de lucruri, soluţii pe care Marcel Vela le avansase Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România încă din luna mai: realizarea unei variante ocolitoare a viaductului la care se lucrează pe Centură în acest moment, prin păşunea municipiului, pe un teren pus gratuit la dispoziţia CNADNR de către Primărie, şi, dacă acest lucru nu este posibil, ori amenajarea unei bretele de urcare din Str. Ardealului în prelungirea Str. Ştefan Jianu, ori a unei bretele de coborâre pe drumul de acces de la haldină spre municipiu, cu racord în Str. Ardealului, pe fostul terasament al căii ferate, dinspre Aeroportul Caransebeş.

Urmează de acum ca Primăria şi şeful Secţiei Drumuri Naţionale Caransebeş, ing. Ion Boba, să înştiinţeze Consiliul Local, respectiv conducerea centrală a CNADNR, despre solicitările transportatorilor, astfel încât de la Bucureşti să fie transmis în cel mai scurt timp un punct de vedere oficial cu privire la propunerile făcute pentru stingerea acestui conflict care nu foloseşte nimănui.

Sonia BERGER