Sistem de avertizare la inundaţii, pe Timiş şi Bistra


Prin intermediul Proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a autorităţilor române şi sârbe în situaţii de urgenţă”, în Caraş-Severin vor fi investiţi bani europeni într-un sistem de avertizare, în caz de inundaţii. Consiliul Judeţean Caraş-Severin, în parteneriat cu Ministerul de Interne din Serbia, a demarat, recent, acest proiect, sistemul de avertizare constând într-o serie de instalaţii care vor fi montate în staţiile de monitorizare a cursurilor de apă şi care vor măsura atât debitul, cât şi temperatura, nivelul de precipitaţii sau calitatea apei.

„Încercăm să realizăm un sistem de prevenire timpurie a inundaţiilor, care să permită o reacţie cât mai rapidă şi mai corectă, în cazul situaţiilor disperate, cărora sistemele actuale de alertă nu le pot face faţă. În principiu, este vorba de măsurarea parametrilor de aer, apă şi temperaturi din zonele montane ale cursurilor de apă, stabilirea unui scenariu de evoluţie a unor astfel de fenomene, în funcţie de relief, cantitate de precipitaţii şi temperaturi de topire a zăpezilor”, a spus managerul proiectului, Victor Naidan, arhitect-şef al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

În cadrul proiectului, a cărui valoare este de aproape două milioane de euro, partea sârbă va monitoriza fluviul Dunărea şi câteva râuri interne din zona de graniţă cu România, iar partea română – râurile Timiş şi Bistra. Proiectul „Îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a autorităţilor române şi sârbe în situaţii de urgenţă”, finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră IPA, România – Republica Serbia, este unul dintre cele două proiecte pe care Consiliul Judeţean Caraş-Severin le are în implementare cu ţara vecină.

Alte trei proiecte se află în perioada de precontractare, ele, însumate, ajungând la valoarea de 4,3 milioane de euro. Acestea sunt „Pod peste Nera”, „Traversare cu bacul între Moldova Nouă şi Golubăţ”, iar cel de-al treilea vizează dezvoltarea turismului.

Bianca METEŞ