„Atelier 13, Râul Alb”


În perioada 8-14 august, Anitta Pelin, Ioana Nicoară, de la Liceul Pedagogic „C. D. Loga”, şi Ştefania Dodoiu – Liceul Teoretic „Traian Doda” din Caransebeş, selectate la nivel naţional pe baza unui formular de candidatură, au participat la Şcoala Naţională de Vară – Atelier 13. Şi anul acesta, acţiunea a fost organizată în Centrul de agrement Râul Alb, de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Banat Media şi Studioul Regional Radio România Reşiţa. Timp de o săptămână, pe trei ateliere – jurnalism radio, teatru de improvizaţie şi film de scurt-metraj –, oarecum rupţi de lume (fără semnal la telefon), tineri din toată ţara au testat personal cum trăiesc şi gândesc jurnaliştii de Radio-TV.

Tabăra Atelier 13, Râul Alb, 320 de aplicanţi, 85 selectaţi, 3 caransebeşence, 3 ateliere diferite. Acestea sunt numerele care au alcătuit o parte din povestea verii noastre.

„Atelierul de jurnalism a fost cel care, timp de o săptămână, mi-a fost casă. Am revenit la Râul Alb cu speranţa că voi găsi aceiaşi oameni frumoşi de anul trecut. Însă surpriza a fost mare când am văzut o explozie de feţe noi, o explozie de zâmbete şi personalităţi diferite. Ne-am distrat, am lucrat, ne-am cunoscut între noi şi am legat prietenii, unele pe viaţă, altele doar pe durata şederii noastre acolo. Douăzeci şi patru este numărul norocos. Douăzeci şi patru de inşi, care au «ţinut tabăra în priză» cu noutăţi la orice oră din zi şi din noapte. Suntem cei care am ştiut tot, am văzut tot, poate mai mult decât era nevoie. Am luat interviuri, noi, jurnaliştii, ne-am consultat între noi, am scris mult, am vorbit şi mai mult, am lucrat în echipă sau individual. Am creat, ne-am inspirat şi, în cele din urmă, am fost mândri să vedem fiecare «Jurnal de tabără». Sunt bucuroasă că, după un an, Ramona Szucsik a fost din nou coordonatoarea Atelierului de jurnalism. Mulţi nu ştiu, însă, că cei «trei muschetari» – Carla Gîlcă, Andra Dumitrescu şi Mihai Popa – sunt cei care au făcut munca mai uşoară în atelierul nostru. Am fost şi vom rămâne un fenomen! Fenomenul Atelier 13!” (Anitta Pelin, clasa a X-a, Liceul Pedagogic „C.D. Loga“, Caransebeş).

„Atelier 13 – locul unde s-au adunat suflete din toate colţurile ţării. Pentru mine a fost prima oară când am participat într-o astfel de tabără şi mă bucur că am avut ocazia să cunosc oameni minunaţi, de la care am învăţat atât de multe… Am aplicat pentru Atelierul de film de scurt-metraj pentru faptul că eram curioasă cum se realizează un film. Datorită lectorilor – Nora Agapi şi Ion Matei Agapi –, la sfârşitul taberei am putut lua cu mine acasă reţeta unui film de scurt-metraj reuşit. Doar uitându-te la un film, totul pare aşa uşor, dar nimeni nu îşi poate imagina câtă muncă este depusă pentru a realiza un astfel de film. Au fost zile în care am muncit din greu, au fost nopţi nedormite pentru simplul fapt că preferam să ascultăm cântece interpretate la chitară, să privim stelele sau să ne cunoaştem mai bine. Să nu uităm de trezirile cu portavocea! Toate acestea sunt «lucruri simple, ce ne leagă către veşnicie», după cum spune Dorian Ianoş în imnul taberei. Îmi e dor de toate cele 85 de suflete pe care le-am cunoscut şi pe care sper să le revăd la anul, în acelaşi loc… la Râul Alb” (Ioana Nicoară, clasa a X-a, Liceul Pedagogic „C.D. Loga“, Caransebeş).

„Am fost Întrebată de multe persoane de ce am ales Atelierul de teatru de improvizaţie. Răspunsul meu era simplu, având două idei principale: teatrul e o pasiune veche şi un mod de relaxare pentru mine, iar faptul că totul e improvizat şi spectacolul nu se bazează pe un text dinainte scris mă ajută sa trec peste tracul de a vorbi în faţa unui public. Toţi am fost puţin speriaţi la început, însă totul s-a dovedit a fi bine. Lectorii, Ioana Dominique de Hillerin şi Bogdan Dumitrescu, ne-au ajutat de fiecare dată când am avut nevoie, ca într-o mare familie. Au fost şi momente tensionate, în care probabil am fost individualişti, dar am realizat că totul se rezolvă lucrând în echipă. La sfârşitul taberei am ajuns în faţa publicului şi am prezentat exerciţiile realizate la cursuri. Atunci ne-am dat seama că am evoluat enorm şi că am ajuns să ne cunoaştem bine între noi. Acele jocuri ne-au ajutat să ne dezvoltăm creativitatea şi imaginaţia, dar şi spiritul de echipă şi spontaneitatea” (Alexandra Purcel, clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Traian Lalescu“, Reşita).

Mădălina DOMAN