Asta-i soarta Caransebeşului: atrage investitori…


Recent, un investitor chinez şi-a declarat intenţia de a prelua o afacere în domeniul producerii de energie prin panouri fotovoltaice, la Caransebeş, însă lucrurile s-au oprit în acest stadiu, datorită unor probleme apărute pe piaţa Certificatelor verzi. „Am discutat cu un investitor din China, care doreşte să preia de la un om de afaceri italian PUZ-ul şi cele câteva hectare de teren din zona respectivă în condiţii mult mai bune, preţul terenului crescând acum la 160.000 de euro”, a declarat primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela.

Tot zilele trecute, primarul municipiului Caransebeş a avut o întâlnire cu un om de afaceri portughez, care s-a arătat, la rândul lui, interesat să demareze o investiţie în domeniul confecţiilor auto. Conform declaraţiilor lui Marcel Vela, în primă fază agentul economic portughez este interesat să închirieze o hală într-una dintre zonele industriale ale municipiului, însă există şi posibilitatea demarării unei investiţii proprii, pe un teren pus la dispoziţie de administraţia locală. „Am avut o discuţie cu un investitor portughez care are o fabrică la Arad, pentru a demara o investiţie în municipiul Caransebeş. Acesta realizează diferite accesorii pentru industria auto, cum ar fi îmbrăcămintea de volan, tapiţeria de bord, de scaune şi de plafon, dar şi alte accesorii, fie de pielărie, fie de stofă, pentru autoturisme. În ipoteza că investitorul nu va negocia cel mai bun preţ cu deţinătorii unor hale private, i-am oferit, ca administraţie, în proprietate sau în concesiune, cu facilităţile cunoscute, parcele de teren în zone industriale, pentru a-şi ridica propria hală. Indiferent dacă va ajunge sau nu la o înţelegere cu deţinătorii halelor respective, există şi varianta ca în paralel să demareze propria investiţie în realizarea unei fabrici, aici, în Caransebeş”, a adăugat Marcel Vela.

O investiţie ale cărei lucrări se înscriu însă în grafic este cea de la fabrica de peleţi, care urmează să se deschidă în curând în municipiu. „Certificatul de urbanism pentru fabrica de peleţi a fost deja eliberat, investiţia fiind una foarte mare. Pentru ca oamenii să-şi poată face o idee despre ce va fi aici, vă pot spune că această fabrică îşi face acum o dană proprie în portul de la Drobeta-Turnu Severin, pentru exportul peleţilor pe Dunăre. Din punct de vedere al locurilor de muncă, în prima etapă aici vor fi circa 600 de angajaţi, urmând ca numărul acestora să crească odată cu realizarea unităţii de producţie energetică, unde vor fi folosite deşeurile rămase de la fabricarea peleţilor şi tot ceea ce ţine de masa lemnoasă”, a mai spus Marcel Vela.

Sonia BERGER