Nu i-am uitat şi nici nu-i vom uita…


revolutionari 5Sâmbătă, 21 decembrie, la Caransebeş au avut loc o serie de manifestări dedicate comemorării evenimentelor de acum 24 de ani, care au făcut ca municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului să fie declarat cel de al doilea oraş din România liber de comunism, după Timişoara. Ceremonia a fost găzduită de Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei, la ea luând parte revoluţionari, reprezentanţi ai administraţiei publice şi ai clerului, după care toţi cei prezenţi au mers la Monumentul închinat Revoluţiei din 1989, unde au fost depuse coroane şi jerbe de flori din partea municipalităţii, a Episcopiei Caransebeşului, a Consiliului Local, a partidelor politice, a asociaţilor răniţilor şi revoluţionarilor.

Participanţii la eveniment s-au deplasat apoi la Monumentul închinat eroilor caransebeşeni, din apropierea Cercului Militar, unde PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, în fruntea unui sobor de preoţi, a oficiat o slujbă de pomenire. După aceasta, Preasfinţitul Lucian a vorbit despre lucrarea lui Dumnezeu în istoria omenirii: „Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru acel eveniment binecuvântat, pentru că Dumnezeu lucrează în istoria neamului omenesc şi am văzut în repetate rânduri cum a lucrat în istoria poporului român. De aceea, revoluţionarii din Timişoara, Caransebeş şi din toată ţara au strigat în cor, indiferent de etnie sau confesiune, «Dumnezeu există, cu noi este Dumnezeu», şi împreună s-au aşezat în decembrie 1989, şezând pe asfalt în genunchi şi rostind împreună rugăciunea «Tatăl Nostru». De aceea, şi această comemorare a început cu o slujbă de pomenire, dar şi cu o rugăciune de mulţumire, pentru că Dumnezeu ne-a ajutat, a fost cu noi, ne-a dăruit în acele zile, în urmă cu douăzeci şi patru de ani, o vreme frumoasă şi cu toţii au putut ieşi în stradă, pentru că s-au săturat de abuzurile unui sistem, de abuzurile clasei politice din vremea aceea, au vrut o schimbare a regimului comunist şi nu neaparat o detronare a dictatorului Ceauşescu”.

Toţi am făcut Revoluţia, doar că unii am riscat mai mult. Viaţa, timpul, întâmplarea au făcut să fim mai vizibili doar câţiva, dar în Piaţa din faţa Primăriei au fost atunci mii de oameni… Şi aceia sunt la fel de revoluţionari ca şi noi, chiar dacă acum nu au brevet sau certificat de luptător”, a spus Marcel Vela, cel care în 22 Decembrie 1989, imediat după ora 12, a anunţat de la microfon cele câteva mii de manifestanţi din centrul Caransebeşului că dictatorul şi soţia sa au fugit de pe Comitetul Central al P.C.R.

La final, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai organizaţiilor de revoluţionari, cadre militare şi rudele celor care s-au jertfit pentru libertate în Decembrie 1989 au depus coroane de flori la Monumentul ridicat în memoria eroilor caransebeşeni.

În memoria celor căzuţi atunci, la Revoluţie, la Monumentul de pe strada Nicolae Bălcescu va fi aprinsă o flacără care va arde veşnic. (B. Meteş)