„Mica Unire”, sărbătorită la Muzeu


   Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a organizat săptămâna trecută manifestarea dedicată evenimentului de la 24 ianuarie 1859, sub genericul „155 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Prin acest eveniment, organizatorii au încercat să scoată în evidenţă atât importanţa politică a „Micii Uniri”, cât şi a personalităţii lui Alexandru Ioan Cuza pentru viitoarea Românie.

În discursul său, directorul Muzeului, dr. Adrian Ardeţ, a spus că 24 ianuarie este o zi importantă pentru poporul român, când a avut loc Unirea Principatelor Române care stau la baza Statului Modern a României de astăzi. „A fost cel mai mare eveniment al secolului al XIX-lea. A fost momentul în care Principatele Moldova şi Ţara Românească au întors spatele celor care nu credeau în poporul român”.

După ce a vorbit şi Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, care a transmis celor prezenţi saluturile Primăriei municipiului Caransebeş şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, al cărui membru este, a luat cuvântul Bogdana Branca, specialista Muzeului în Epoca Modernă, materialul prezentat de aceasta purtând titlul „Alexandru Ioan Cuza, întemeietorul României moderne”. „Deşi nu era pregătit să fie Domn, alegerea sa părând mai curând surprinzătoare, Alexandru Ioan Cuza s-a dovedit un Domn remarcabil. În scurta sa domnie, între 1859-1866, a adus în România mari reforme, urmărit de o dorinţă arzătoare de a ajunge din urmă Occidentul. Desăvârşindu-şi studiile la Paris, a cunoscut şi sistemul unei societăţi moderne, sistem pe care va încerca să-l pună în aplicare în scurta sa domnie. Nu există segment al vieţii publice în care el să nu fi aruncat sămânţa înnoirii”, a spus Bogdana Branca.

În încheiere a avut loc un spectacol de dansuri populare susţinut de formaţia „Zestrea Gugulanilor”, coregraf Simion Dragalina, după care toţi cei prezenţi şi-au dat mâna şi au jucat „Hora Unirii”. De la eveniment, care s-a ţinut în aer liber, în curtea interioară a Muzeului, nu a lipsit vinul fiert, pe care participanţii la această reuşită manifestare nu au ezitat să-l deguste.

Ştefan ISAC