De la spital, viitorul se va vedea mai frumos


foto 5La Spitalul Municipal de Urgenţă a avut loc marţi, 10 iunie, semnarea actului prin care Clubul Rotary Caransebeş a donat unităţii sanitare un aparat oftalmologic – Perimetru computerizat destinat depistării de glaucom, maculă şi efectuarea investigaţiilor neurologice. Aparatul, unul modern şi performant, a fost achiziţionat de Clubul Rotary, în parteneriat cu Primăria municipiului, din fondurile strânse cu ocazia Balului caritabil organizat în data de 1 martie, sub sloganul „Să vedem viitorul mai frumos”.

La eveniment au luat parte membri ai Cluburilor Rotary din Caransebeş şi Reşiţa, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă, Horia Irimia, cadre medicale şi consilieri locali. „În mare parte, am reuşit să adunăm banii necesari pentru cumpărarea încă unui aparat, în urma Balului de caritate, adică 3.000 de euro, costul total al aparatului fiind de 6.000 de euro, diferenţa urmând să o achităm, în rate, din cotizaţia membrilor clubului nostru. Poate că acum, prin intermediul presei, să mişcăm nişte inimi care să ne ajute cu sponsorizări, care ne-ar fi de mare folos, pentru că mai avem şi alte proiecte şi am vrea să direcţionăm aceşti bani şi spre alte iniţiative. Aş dori să mulţumesc pe această cale tuturor celor care ne-au ajutat, au participat la balul nostru, au fost alături de noi, şi pe care sperăm să nu-i dezamăgim nici în continuare şi să vină cu deschidere spre noi, spre toate acţiunile noastre, pentru că dorim ca municipiului nostru să-i meargă un pic mai bine, sau, aşa cum am spus la bal, «Să vedem viitorul mai frumos»”, a declarat Renee Andronache, preşedintele Clubului Rotary Caransebeş.

La rândul său, managerul spitalului, Horia Irimia, a mulţumit Clubului Rotary pentru această iniţiativă, care a venit în sprijinul asigurării serviciilor medicale nu doar pentru cetăţenii municipiului, ci pentru toţi bolnavii din zona Caransebeşului.

Aparatul care, de marţi, funcţionează la Spitalul Municipal de Urgenţă este folosit pentru diagnosticarea şi urmărirea evoluţiei glaucomului, sub tratament. El mai poate fi utilizat în determinarea stării nervului optic după intervenţiile chirurgicale, tumorilor cerebrale sau după alte intervenţii chirurgicale efectuate pe creier, precum şi în afecţiunile retiniene, a explicat celor prezenţi dr. Ana Farkas, medic specialist oftalmolog.

Pacienţii ştiu deja de existenţa acestui aparat, pe care îl avem de trei luni, iar consultaţiile sunt gratuite. Este vorba despre un Perimetru computerizat, acesta este numele aparatului, am mai avut aşa ceva de la firmele de medicamente, ne-au adus însă aparatele pentru doar trei sau şase luni, după care le-au dus la alte cabinete din ţară. Acesta, însă, va sta permanent aici, iar bolnavul nu va mai fi condiţionat să vină la control la o anumită dată, ci va veni când va putea”, a mai spus dr. Ana Farkas.

În acest moment, în zona Caransebeş sunt aproximativ 300 de persoane care suferă de glaucom şi care vin la control în funcţie de evoluţia bolii.

Bianca METEŞ