Spitalul din Caransebeş are RMN!


La mijlocul săptămânii trecute, la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş a ajuns RMN-ul, un aparat ultraperformant, care va asigura investigaţii medicale de înaltă performanţă. Aparatul de Rezonanţă Magnetică este cea mai importantă componentă din seria de aparate medicale achiziţionate din fonduri europene de unitatea medicală din Caransebeş, în cadrul proiectului „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu în specialitatea Radiologie, Imagistică medicală şi TBC din Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş”. Proiectul vizează îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, precum şi din localităţile limitrofe, în vederea creşterii calităţii vieţii locuitorilor din zonă şi din întreaga regiune de vest.

Aparatul de Rezonanţă Magnetică este de ultimă generaţie, specialiştii firmei producătoare afirmând că este un RMN pentru realizarea de investigaţii la nivelul întregului corp. În acest sens, Ovidiu Miron, directorul regional al firmei producătoare Siemens, a declarat: „Este un aparat de Rezonanţă Magnetică cu intensitatea câmpului magnetic de 1,5 Tesla, un aparat de înaltă performanţă, care are ca softuri pachete programe de bază pentru cap, gât, coloană, abdomen, angiografie, ortopedie, inclusiv aplicaţii pediatrice. Ca şi programe suplimentare, sunt programe avansate de angiografie, programe avansate pentru studii de spectroscopie, studii care nu se fac în foarte multe locuri în ţară, are, de asemenea, staţie de post-procesare, pe care se fac evaluări pentru vase, deci evaluări angiografice, şi evaluările de spectroscopie”.

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu în specialitatea Radiologie, Imagistică medicală şi TBC din Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş” are o valoare de peste 4 milioane de euro, în cadrul acestuia fiind executate lucrări de reabilitare a clădirii unităţii sanitare, precum şi a spaţiilor interioare, şi au fost achiziţionate o serie de echipamente medicale performante, printre care un mamograf, un angiograf şi RMN-ul care a ajuns miercuri, 3 septembrie, la Spitalul municipal.

Am avut bucuria să-i primim pe reprezentanţii firmei Siemens, care au adus mult-aşteptatul aparat RMN accesat prin fonduri europene, un aparat care va fi util în tot ceea ce înseamnă investigaţii medicale şi rezolvarea unor probleme ale pacienţilor. Piesa cea mai grea a acestei achiziţii realizate din bani europeni şi din contribuţia de la bugetul local închide ciclul achiziţiilor şi dotărilor pe care noi le-am gândit şi le-am planificat pentru dotarea tehnologică de anvergură a Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş. Alături de angiograf şi celelalte aparate, cred că acest RMN vine în ajutorul corpului medical, pentru a pune diagnostice precise, pentru a recomanda cele mai bune tratamente pentru salvarea de vieţi în zona Banatului de Munte. Suntem onoraţi că această firmă de renume mondial este acum alături de noi, a venit cu specialişti care montează şi pun în funcţiune aceste aparate, după ce, tot în cadrul acestui proiect, noi am amenajat spaţiile în vederea montării acestora. Sper că, având o asemenea dotare şi un corp medical de excepţie, municipiul Caransebeş să fie un reper important pe harta medicală a României”, a spus primarul Marcel Vela, prezent la spital atunci când aparatul a fost dus în sala unde va funcţiona.

Ca urmare a implementării acestui proiect, numărul de pacienţi redirecţionaţi datorită lipsei dotărilor necesare va fi cu 70 la sută mai mic decât până acum, iar timpul necesar pentru diagnosticare şi tratament va scădea cu aproximativ 85 la sută.

Sonia BERGER