La Caransebeş s-a vorbit despre graniţa militară austriacă


Aula Musei Caransebesiensis, din cadrul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, a găzduit joi, 11 septembrie, cea de a III-a ediţie a Colocviului Naţional al Regimentelor Româneşti de Graniţă, manifestare organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

La colocviu au participat specialişti din centre universitare cum ar fi Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca, precum şi de la muzeele din Reşiţa şi Caransebeş, discuţiile abordând problematica acestui domeniu, scopul întrunirii constituindu-l identificarea trecutului unitar al graniţei militare austriece.

După vizitarea expoziţiei „100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial”, a urmat discuţia propusă de prof. univ. dr. Miodrag Milin, de la Universitatea de Vest, şi Andrei Milin, de la Muzeul Banatului din Timişoara, cu tema „Clisura Dunării şi începuturile Comunismului în România”, după care dr. Laurenţiu Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, a vorbit despre structura şi valoarea documentară a Fondului Personal al învăţătorului Patrichie Puraci, din Iaz.

În continuare, au susţinut comunicări directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, dr. Adrian Ardeţ – „Istoriografia Regimentului de Graniţă Nr. 13 de la Caransebeş”, prof. Pavel Panduru, venit de pe Valea Almăjului – „50 de ani de la moartea preotului Iosif Coriolan Buracu”, şi prof. Ion Cubin, directoul Şcolii din Zăvoi – „Grăniceri din Valea Bistrei”.

În partea a doua a colocviului, au prezentat materiale prof. Mihai Vlădia – „Rolul şcolilor grănicereşti în formarea spiritului naţional în rândul ofiţerilor români. Studiu de caz – General Moise Groza”, prof. Gheorghe Rancu, venit şi el de pe Valea Almăjului – „Generalul Alexandru Lupu”, şi Bogdana Branca – „Religia elitelor militare româneşti din Regimentul Nr. 13 Caransebeş”.

În încheiere, Ansamblul folcloric „Zestrea Gugulanilor”, coregraf Simion Dragalina, a prezentat un spectacol de dansuri populare.

Ştefan ISAC