Una dintre marile sărbători de suflet ale Caransebeşului, aşteptată şi deopotrivă pregătită aşa cum se cuvine unui astfel de eveniment, s-a consumat joi, 4 decembrie, atunci când Colegiul Naţional „Traian Doda” şi-a aniversat Centenarul – un secol de existenţă a acestei unităţi de referinţă aflate pe harta învăţământului din Banat. După ce, în ultimele luni, a trecut printr-un amplu proces de reabilitare şi odernizare, iată că la mijlocul săptămânii trecute, instituţia care a dat nu doar judeţului, ci şi ţării, importante personalităţi artistice – şi nu numai – şi-a deschis porţile în faţa celor câteva sute de invitaţi veniţi să trăiască acest moment unic în istoria municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului.
După oficierea unui Te Deum la care au luat parte primarul Marcel Vela, P.S.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova, inspectorul şcolar general Nicolae Grindeanu şi adjunctul Paul Şuşoi, city-managerul municipiului, Nicolae Borcean, deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, precum şi directorul instituţiei de învăţământ, Felix Borcean, şi Adrian Semenescu, director-adjunct, cei doi conducători ai Colegiului Naţional „Traian Doda” au depus o coroană de flori la statuia „Pro Patria”, în memoria elevilor şi a dascălilor acestei şcoli care şi-au jertfit viaţa în cele două conflagraţii mondiale. Pe acordurile muzicii intonate de Fanfara municipiului Caransebeş, condusă de col. (r) Marius Frăţilă, primarul Marcel Vela şi directorul Felix Borcean au dezvelit apoi placa comemorativă din marmură, amplasată pe unul dintre pereţii clădirii, în apropiere de poarta de acces în liceu.
Intrarea invitaţilor în prestigioasa instituţie de învăţământ a fost întâmpinată cu ropote de aplauze de sutele de elevi îmbrăcaţi de sărbătoare, care s-au aşezat de-a lungul coridoarelor, până la Sala de sport, unde s-a desfăşurat sesiunea aniversară. Cum era şi firesc, vădit emoţionat, directorul Felix Borcean le-a făcut celor prezenţi o scurtă istorie a şcolii, a greutăţilor pe care le-a întâmpinat în cei 100 de ani de existenţă, dar şi a izbânzilor cu care se poate, pe drept cuvânt, mândri. „Titlul de «Colegiu Naţional» pe care l-am primit de curând este onorant pentru noi, fiindcă au muncit pentru el generaţii de elevi şi profesori, parte dintre ei aflându-se, azi, aici. Aş dori să adresez mulţumirile noastre, ale tuturor, celor care ne-au sprijinit în acest demers – Primăria şi Consiliul Local Caransebeş, bine reprezentate la acest eveniment, de faţă fiind şi edilul Marcel Vela, el însuşi fiu al acestui liceu, pentru determinarea şi efortul financiar făcut pentru ca imobilul să arate exact ca acum 100 de ani. Meritul sprijinirii actului educaţional este cu atât mai mare cu cât suntem cu toţii conştienţi că aceasta este singura cale de salvare a societăţii noastre”, a spus Felix Borcean.
„Este o bucurie deosebită să participăm astăzi, alături de dumneavoastră, la Centenarul Colegiului Naţional «Traian Doda», ca o prelungire a sărbătoririi Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României, ca o prelungire a Zilei Naţionale – 1 Decembrie, şi ca o înainteprăznuire a Sf. Ierarh Nicolae, Făcătorul de minuni. Ne bucurăm că, astăzi, absolvenţi ai acestui Colegiu Naţional s-au adunat aici pentru rugăciune, pentru comemorare şi pentru cinstirea tuturor ostenitorilor, a dascălilor, dar în primul rând a ctitorilor acestui edificiu de cultură şi educaţie din Cetatea Caransebeşului. Trebuie să amintim, aici şi acum, că unul dintre absolvenţii acestui liceu a fost şi vrednicul de pomenire Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, care s-a născut în acest oraş, în 1923, iar între 1934 şi 1942 a urmat cursurile acestui liceu «de frunce» din Ţara Banatului. Mitropolitul Nicolae Corneanu a fost şi rămâne pentru eternitate «Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş» şi unul dintre cei mai străluciţi absolvenţi ai acestui Colegiu Naţional din capitala culturală şi spirituală a Banatului. Şi trebuie să mai remarcăm faptul că, în 1914, Episcopia Caransebeşului a fost condusă de cel care în 1920 avea să fie chemat la Bucureşti, pentru a deveni Mitropolit Primat şi, din 1925, primul Patriarh al României, Episcopul Caransebeşului, Elie Miron Cristea. Cu siguranţă, Episcopul Caransebeşului Miron Cristea a participat la inaugurarea şi binecuvântarea acestui liceu”, a spus P.S.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului.
Absolvent al promoţiei 1982 a acestui liceu, Marcel Vela şi-a stăpânit cu greu emoţiile, recunoscând că, dacă ar fi să analizeze stările pe care i le-au provocat discursurile în cei zece ani de când este primar, cel de joi s-ar situa, cu siguranţă, între primele trei. Edilul-şef al municipiului, cel căruia – aşa cum au spus organizatorii – i se datorează „haina nouă pe care a îmbrăcat-o şcoala”, a dat apoi citire gândurilor aşternute într-un moment de răgaz şi publicate în revista „Accente”, ediţie specială, editată cu prilejul sărbătoririi Centenarului Colegiului Naţional „Traian Doda”. „Întotdeauna am emoţii când vorbesc despre liceul meu. Dincolo de evenimentul unic în viaţă pe care îl poate avea un absolvent de liceu, acela de a trăi aniversarea Centenarului şcolii sale, mă încearcă sentimente de mândrie, bucurie şi împlinire că am avut privilegiul să fiu primarul care pune umărul la reabilitarea şi modernizarea şcolii ce l-a format, să fiu edilul care asigură funcţionarea zilnică a instituţiei cu o asemenea tradiţie educaţională sau să fiu parte la obţinerea titlului onorant de Colegiu Naţional. Însă, dincolo de a face aceste lucruri administrative, gândul îmi zboară la anii copilăriei, la tot ce a însemnat pentru mine o adolescenţă frumoasă şi dinamică, la clipele de fericire, la farmecul fiecărei zile, la misterul fiecărui anotimp, la examene, teze şi bacalaureat, la toate momentele de bucurie sau tristeţe, de succes sau dezamăgire, de reuşite sau eşecuri. Îmi aduc aminte de dascăli, clase, laboratoare, de amfiteatru şi sala de sport, de cantină şi internat, de colegi şi prieteni, de iubiri şi provocări. Toate au însemnat cea mai frumoasă perioadă a vieţii mele… Toţi dascălii Liceului «Traian Doda» au învăţat elevii cum să-şi picteze visele, cum să-şi şlefuiască singuri drumul şi cum să sculpteze în viaţă speranţe de mai bine, de credinţă, de dragoste şi de iubire. Aşa au reuşit timp de o sută de ani să formeze caractere şi să construiască lideri, să cultive patriotismul, să ne facă să credem în noi, în şansa Caransebeşului, în spiritul Banatului şi în viitorul României. În această instituţie, încărcată de vise şi speranţe, ce a stat demnă în faţa timpului, am descoperit că, pentru a răzbate în viaţă, trebuie să fii vizionar şi optimist, să te simţi puternic şi mereu tânăr. Şi acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care aici, pe Strada Libertăţii, mi-am adus şi fiica să păşească în şcoala vieţii; şi tot pe aceste scări vor urca spre înţelepciune şi nepoţii mei”.
Un alt absolvent al acestui liceu, însă promoţia 1992, este şi prefectul Silviu Hurduzeu. „Mă încearcă şi pe mine un sentiment de emoţie, emoţie pe care poate am simţit-o atunci când am intrat pentru prima dată pe porţile Liceului de Matematică-Fizică, emoţie pe care am simţit-o şi la întâlnirile de zece şi douăzeci de ani, întâlniri la care am regăsit colegii şi am revăzut profesorii noştri dragi. Dar atunci erau sărbători ale noastre, ale absolvenţilor… Acum, iată că participăm la o sărbătoare a liceului şi emoţia este cu atât mai intensă cu cât participanţii au venit într-un număr atât de mare, şi aş adăuga că e vorba şi de calitatea acestora. Spun asta fiindcă, de-a lungul timpului, această şcoală a pregătit oameni adevăraţi. Şi, parafrazând-o pe domnişoara profesoară Aron, unul dintre dascălii importanţi ai acestui liceu, aş spune că mă încearcă un sentiment de fală, tipic bănăţeană, pentru că sunt absolventul acestui liceu”.
Chiar dacă nu a fost elev al şcolii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova, este legat de acest liceu prin soţia şi fiica sa, ambele absolvente ale Colegiului Naţional „Traian Doda”, promoţia 1977, respectiv 2014. „Chiar dacă am absolvit în penultima generaţie a Liceului Teoretic Nr. 2, pentru mine Liceul Nr. 1 de la acea vreme era liceul etalon. De aceea vreau să vă spun că voi, aici, aţi modelat tot ceea ce înseamnă bun din aceşti copii minunaţi. Eu mă mândresc cu cei doi copii ai mei, fiindcă şi băiatul a absolvit tot aici, la dumneavoastră, şi să ştiţi că dumneavoastră, dascălii, aveţi un material foarte bun la dispoziţie. Trebuie doar să ştiţi să-i modelaţi pe aceşti tineri”.
„În aceşti 100 de ani, acest liceu a dat generaţii de absolvenţi excepţional pregătite. Această instituţie are o istorie bogată, o istorie cu care se poate mândri. Având istorie, având tradiţie, a putut să construiască şi să pregătească generaţii de excepţie, dar are şi un prezent pe măsură, cu rezultate care au făcut aşa încât Colegiul Naţional «Traian Doda» să fie în topul liceelor din Caraş-Severin. Nu demult a primit acest titlu, ca o încununare a activităţii desfăşurate aici, şi cum la nivel de judeţ erau puţine astfel de colegii, echipa de la conducerea Inspectoratului Şcolar a ţinut neapărat ca cele două licee emblematice din Caransebeş să fie colegii, pentru că merită din plin acest lucru. Şi nu cred că există vreun absolvent de «Traian Doda» care să nu fi reuşit mai departe, în învăţământul superior”, a spus inspectorul şcolar general Nicolae Grindeanu.
Inspectorul şcolar general-adjunct Paul Şuşoi este cel care a avut primul iniţiativa, şi care apoi s-a zbătut ca ea să fie pusă în practică, aceea de a conferi Liceului „Traian Doda” titulatura de Colegiu Naţional. „Traseul vieţii mele a fost sinuos, dar acest liceu şi-a pus foarte puternic amprenta asupra vieţii mele. A fost o rampă de lansare a ceea ce aş fi putut să descopăr şi am descoperit mai târziu. Profesorii pe care i-am avut în această şcoală i-am păstrat în sufletul meu, tot timpul, ca model. Au fost, cu toţii, nişte personalităţi deosebite. N-am să uit orele de fizică, n-am să uit orele de istorie, toate sunt puternic imprimate în conştiinţa noastră şi, până vom închide ochii, vom trăi cu impresia că perioada liceului, a şcolii în care ne-am format, va rămâne întotdeauna o perioadă fericită. Copii, să nu uitaţi că şcoala în care aţi intrat este un deschizător de drumuri pentru voi. N-o veţi uita niciodată. Fiindcă liceul este perioada în care vă veţi da drumul de zbor”, a spus Paul Şuşoi.
City-managerul municipiului, Nicolae Borcean, fost director al Colegiului Naţional „Traian Doda” între anii 1999-2002, a vorbit despre dimensiunea spirituală a acestui eveniment, afirmând că „acest edificiu este un monument al culturii bănăţene, un spaţiu în care s-au format valori şi au interferat valori autentice umane, un izvor nesecat de spiritualitate, la care s-au adăpat generaţii de tineri absolvenţi”. Nicolae Borcean a mai vorbit şi despre toţi cei care au trudit în această şcoală, despre cei care şi-au înţeles menirea şi care au realizat că un demers didactic temeinic, bine făcut, nu poate fi realizat fără cooperare, fără eforturi concertate, dar şi despre elevii liceului, „care s-au ridicat întotdeauna la înălţimea pretenţiilor noastre”.
Au mai luat cuvântul Dan-Laurenţiu Tocuţ, profesorii Adrian Semenescu şi Florin Ciocan, precum şi foşti directori şi directori-adjuncţi, printre care Ioan Răzvan, Nicu Poşircă, Gheorghe Hogea şi Maria Aron.
De asemenea, în cadrul aceleiaşi festivităţi, au fost prezentate Societatea de lectură „Nicolae Iorga” – prof. Maria Frenţiu, şi Proiectul „Comenius” – prof. Rodica Fiedler. În continuare, au fost evidenţiaţi elevii cu rezultate deosebite la Olimpiadele şi Concursurile naţionale şi interjudeţene, fiind decernate Diplome de onoare.
În final, a avut loc un vernisaj, organizat pe coridoarele şcolii, cu aspecte din istoria centenară a acestei instituţii de învăţământ.
Nu putem încheia acest articol fără a aminti câteva personalităţi care au absolvit această şcoală şi au făcut ca ea să-şi câştige şi să-şi păstreze renumele de care se bucură astăzi: istoricul Constantin Daicoviciu, pictorul Corneliu Baba, scriitorul european Fulop Muller, folcloristul Ion Luca Bănăţeanul, compozitorul Filaret Barbu, scriitorul Sorin Titel, poeţii George Suru şi Nichifor Mihuţa, criticul şi istoricul literar Cornelia Ştefănescu, scriitorul şi pictorul Petru Vintilă, scriitorul şi regizorul Horia Pătraşcu, fostul ministru Trandafir Cocârlă, caricaturistul Ştefan Popa POPA’S, sau istoricul Liviu Groza. Şi, ca să preluăm formula folosită în revista „Accente”, vom spune şi noi: „ALMA MATER vă cinsteşte, noi vă admirăm!”.
Sonia BERGER