La sfârşitul anului trecut, la sediul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Caraş-Severin a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia directorul Liubiţa Raichici a prezentat un bilanţ al activităţilor desfăşurate de această instituţie în 2014. Astfel, din cele patru monumente de patrimoniu din Caraş-Severin aflate pe lista de proiecte a Ministerului Culturii pentru restaurare, două sunt din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului. Este vorba despre Episcopia Caransebeşului şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, celelalte fiind Mănăstirea Baziaş, care datează din secolul al XIII-lea, şi Calea ferată Oraviţa – Anina. În cazul Muzeului caransebeşean şi al Mănăstirii de la Baziaş s-a ajuns până la faza de ridicare a proiectelor pe SEAP, însă licitaţiile pentru execuţia lucrărilor nu au mai avut loc, deoarece comisiile de specialitate nu s-au mai întrunit. Între timp, avizele au expirat, ceea ce înseamnă că, din 2015, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi patrimoniu Cultural Naţional va fi nevoită să o ia de la capăt cu toate aceste proceduri, a spus Liubiţa Raichici.
„Bani de la Ministerul Culturii pentru restaurarea monumentelor nu am primit. Sperăm însă ca toate cele patru monumente să rămână şi în 2015 pe lista de proiecte a Ministerului Culturii pentru restaurare”, a mai spus Liubiţa Raichici.
Tot în 2014, a mai adăugat directorul DJPCCPCN, instituţia a organizat sau a participat, în calitate de partener, la peste 100 de manifestări culturale.
Bianca METEŞ