În şedinţa de la sfârşitul săptămânii trecute, consilierii caransebeşeni au aprobat cu unanimitate de voturi bugetul municipiului pentru anul în curs. Veniturile la bugetul local se ridică la 76.060.030 de lei (peste 760 de miliarde de lei vechi), în timp ce cheltuielile însumează 76.738.030 de lei.
„Pot spune că Ministerul Finanţelor Publice ne-a trimis, în data de 10 februarie, prin Trezoreria Caransebeş şi respectiv Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Caraş-Severin, o scrisoare de la Cabinetul domnului ministru, înregistrată în 29 ianuarie, prin care eram anunţaţi că, în baza Legii bugetului şi a Hotărârii de Guvern Nr. 14/2015, municipiul Caransebeş a primit zero lei din cotele din impozitul pe venit. Aşadar, în această Lege a bugetului, pentru ca unităţile administrativ-teritorial să funcţioneze, onor Guvernul a stabilit un minim pentru comune, în sensul că acestea trebuie să aibă o disponibilitate de 1,5 milioane de lei – 15 miliarde de lei vechi, pentru oraşe suma este de 6 milioane de lei, iar pentru municipii aceasta să fie de cel puţin 20 de milioane de lei. La Consiliile judeţene, cuantumul minimal de funcţionare este de 80 de milioane de lei – 800 de miliarde de lei vechi. Pentru că municipiul Caransebeş şi-a făcut treaba în cursul anului 2014, în sensul că a realizat venituri proprii şi chiar a făcut economii, s-a creat circumstanţa de a nu se încadra – în viziunea actualei guvernări – în situaţia unităţilor administrativ-teritoriale care ar trebui susţinute de la Bugetul central cu sume care se repartizează din aceste impozite pe venit sau Taxa pe Valoarea Adăugată. Şi pentru că am fost harnici, Guvernul ne-a recompensat cu o alocare de zero lei, iar în ceea ce priveşte cotele defalcate din TVA, cu umila sumă de 280.000 de lei – 2,8 miliarde de lei vechi, pentru întreg anul 2015. Au fost favorizate unităţile administrativ-teritoriale care nu şi-au făcut bugetul în 2014, care nu au realizat venituri, care nu au făcut economii şi care au primit de la cei care şi-au făcut treaba diferenţa de bani pentru a funcţiona în cuantumul de care vorbeam, de 1,5 milioane, de 6 milioane, respectiv de 20 de milioane de lei. Este o lege incorectă – ca să nu spun şi imorală –, pentru că se iau bani de la cei care şi-au făcut treaba – primari, consilii locale, cetăţeni ai unor localităţi, şi din drepturile lor fireşti, şi se dau altor localităţi. Ca să fie foarte clar, în special în zona Olteniei şi a Moldovei, din Banat şi Transilvania, pentru cei care n-au muncit nimic tot anul 2014”, a spus primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela.
Chiar şi în aceste condiţii, a mai adăugat edilul, Consiliul Local şi Primăria au găsit soluţii pentru ca municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului să aibă acelaşi trend ascendent, în sensul că-şi poate continua dezvoltarea prin forţe proprii, din veniturile la bugetul local şi din economiile făcute în anii anteriori, din excedentul bugetar şi din tot ceea ce a însemnat o administrare judicioasă şi performantă a bugetului local.
„Aşadar, în cursul anului 2015, municipiul Caransebeş va continua investiţiile, în sensul că se vor continua asfaltările pe traseul european principal, de la Balta Sărată spre intersecţia cu drumul care duce spre Reşiţa, dar, pentru a face economii, anul acesta ne vom opri la baza Pasajului, restul drumului, respectiv Pasajul până la intersecţia care duce la Reşiţa, urmând să fie doar reparat, nu reabilitat integral, aşa cum ne doream noi. Banii economisiţi astfel îi vom folosi pentru alte străzi care au nevoie de intervenţii, cum sunt cele din Zona Carboniferă, Str. Aninilor, zona din Caransebeşul Nou – viitoarea Stradă Sfânta Elisabeta şi conexiunea cu Centura, Strada Traian Doda – conexiunea cu Centura din Strada Romanilor, o arteră de circulaţie importantă, pe care o vom realiza în cursul acestui an. Vom finaliza, de asemenea, investiţia făcută în parcarea din Strada Mihail Halici, vom achita toate ratele pe care le avem la cofinanţarea lucrărilor de canalizare pe ISPA, vom lucra şi vom finaliza intabularea domeniului public, e vorba de anumite Planuri urbanistice zonale din Valea Cenchii şi Jupa. Totodată, alocăm deja o sumă importantă pentru finalizarea Planului Urbanistic General şi vom finanţa şi finaliza cinci locuri de joacă, staţiile de autobuz şi vom finanţa Certificatele energetice pentru tot ceea ce ţine de clădirile de pe domeniul public al municipiului. Important pentru cetăţeni este să cunoască faptul că investiţia pe care ne-am propus-o pentru 2015 la Parcul Dragalina – amenajarea străzilor Moise Groza, Racoviţă, Cazărmii, Nicolae Bălcescu până la intersecţia cu Horea – se va realiza anul acesta, chiar dacă Guvernul ne-a dat zero lei. De asemenea, vom amenaja sensul giratoriu de la intersecţia BCR, pentru fluidizarea traficului auto, având resurse proprii, de la bugetul local, pentru finalizarea acestor lucrări. Vom realiza, aşa cum am promis anul trecut, chiar dacă nu avem bani nici de la Consiliul Judeţean, nici de la Bugetul central, podul peste pârâul Potoc, de pe Strada Tudor Vladimirescu, pentru a lărgi albia şi capacitatea de fluidizare a Potocului astfel încât să protejăm cetăţenii de pe această stradă. Mai avem alocată o sumă importantă şi pentru continuarea lucrărilor de amenajare cu pavele a trotuarelor şi, evident, în domeniul cultural, păstrăm toate evenimentele – Duminica Tomii, Serbările Cetăţii, Mitingul Aviatic, Simpozionul de Sculptură, Toamna la Gugulani, toate manifestările care vin în sprijinul elevilor, tot ceea ce ţine de o viaţă culturală animată şi plăcută în municipiu”, a mai spus Marcel Vela.
La capitolul „Dotări” al bugetului local există sume suficiente pentru a păstra linia de investiţii în cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş după ce, din fonduri proprii, a fost cumpărat aparatul laparoscopic, anul acesta alocându-se o sumă importantă pentru dotarea Cabinetului de Oftalmologie cu aparatură de ultimă generaţie, în acest cabinet lucrând un medic tânăr, venit anul acesta în municipiu.
„Cred că, în perspectiva derulării bugetului, împreună cu Consiliul Local vom mai găsi şi alte resurse financiare pentru dezvoltarea municipiului Caransebeş. Avem alocate, de anul trecut, sumele necesare achiziţionării celor şase autobuze şi două microbuze, în acest sens exprimându-ne speranţa ca la viitoarea licitaţie să avem ofertanţi, astfel încât Caransebeşul să se pună la punct şi cu transportul în comun. Vom continua şi investiţiile în sport, în cele două discipline, fotbal şi volei. Vom continua şi cu activităţile din capitolul «Reparaţii», pe care le vom executa în regie proprie, la şcoli, în zonele verzi şi în infrastructură şi iluminat public, prin Serviciul Public de Întreţinere şi Reparaţii din subordinea Primăriei”, a mai spus Marcel Vela.
Edilul şi-a mai exprimat speranţa ca, în cursul anului, să existe o moţiune de cenzură şi acest guvern să cadă, iar în semestrul al doilea să se facă o rectificare de buget, astfel încât măcar cofinanţările la proiectele pe fonduri europene pe care le are Primăria Caransebeş să fie asigurate.
Sonia BERGER