Vineri, 20 martie, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş a avut loc semnarea contractului de finanţare pentru proiectul Realizare (construire) campus şcolar la Liceul Pedagogic „C. D. Loga” din Caransebeş, proiect finanţat prin Regio – Programul Operaţional Regional, în cadrul Axei prioritare 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, şi a Domeniului major de intervenţie 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Beneficiarul proiectului este reprezentat de parteneriatul dintre Municipiul Caransebeş şi Liceul Pedagogic „C.D. Loga”.
Contractul de finanţare a fost semnat de Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş, şi Sorin Maxim, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest.
Proiectul Realizare (construire) campus şcolar la Liceul Pedagogic „C. D. Loga” din Caransebeş vizează reabilitarea clădirii liceului (şcoală), a şcolii de muzică şi a cantinei, precum şi construirea unui campus preuniversitar, urmărindu-se menţinerea gradului de utilizare a unităţii de învăţământ actuale în termen de cinci ani de la implementare, operaţiune care se va întinde pe o perioadă de nouă luni.
În cadrul proiectului se vor efectua lucrări de reabilitare, modernizare şi construcţie, şi se vor achiziţiona dotări specifice, numărul de elevi care vor beneficia de infrastructura educaţională creată şi reabilitată fiind de 1.460. Ca urmare a implementării proiectului va fi reabilitată, modernizată şi dotată această şcoală, care are o suprafaţă de 7.028 mp, constând în 58 de săli de clasă, nouă laboratoare, două săli de lectură, o bibliotecă şi alte spaţii conexe, va fi reabilitată, modernizată şi dotată şcoala de muzică, cu o suprafaţă desfăşurată de 171,40 mp, se va reabilita, moderniza şi dota cantina, având o suprafaţă desfăşurată de 594,82 mp, va fi construită şi dotată o sală de sport, având o suprafaţă desfăşurată de 1.535 mp, se vor construi şi dota 6 garsoniere pentru profesori, cu o suprafaţă desfăşurată de 484 mp, va fi construit şi dotat un cămin, constând în nouă camere şi o cameră pentru activităţi comune, având o suprafaţă totală desfăşurată de 815 mp, şi, de asemenea, se va construi o centrală termică.
„Realizarea Campusului şcolar de la Liceul «C.D. Loga» era o dorinţă mai veche a noastră, la un moment-dat a fost o dorinţă pusă în conservare, iar asta se întâmpla prin 2009, pentru ca acum, iată, cu ajutorul conducerii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, a domnului director general Sorin Maxim şi a întregului colectiv de la Timişoara, cu implicarea colegilor mei din Primărie, de la Serviciul Achiziţii-Investiţii, respectiv Proiecte şi Programe, să reuşim să repunem pe rol, să reactivăm acest proiect, obţinând continuarea finanţării şi, evident, realizarea, până la sfârşitul anului, a listei de obiective pe care noi le-am avut în proiectul iniţial. Este o provocare şi pentru noi, şi pentru constructor, şi pentru liceu, până la urmă, având în vedere faptul că termenul de realizare este unul scurt şi, în acest termen, trebuie să fim foarte meticuloşi, foarte operativi, foarte aplicaţi, corecţi şi, în acelaşi timp, preocupaţi ca acest proiect să se deruleze în cele mai bune condiţii, astfel încât la sfârşitul anului 2015 să avem bucuria unui lucru dus la bun sfârşit, a unui vis împlinit, care nu a fost doar al Primăriei, a fost şi al cadrelor didactice de la Liceul «C.D. Loga», şi al elevilor, şi al părinţilor. Aşa cum am spus la începutul anului şcolar, în septembrie anul trecut, că în 2015 se va schimba faţa Liceului «C.D. Loga», iată, cu ajutorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, vom fi capabili ca, după ce am reabilitat Liceul «Traian Doda», să ajungem în situaţia fericită, dincolo de a reabilita Liceul «C.D. Loga», să realizăm şi extinderea sa, cu tot ceea ce ţine de internat, de bloc de garsoniere pentru profesori, de şcoală de muzică, de sală de sport, astfel încât 2015 să fie o nouă etapă în istoria învăţământului caransebeşean”, a spus primarul Marcel Vela.
Valoarea totală a proiectului depăşeşte 18 milioane de lei (4,09 milioane de euro), dintre care aproximativ 14 milioane de lei (3,15 milioane de euro) reprezintă finanţare nerambursabilă.
„Este unul dintre cele mai mari proiecte, atât ca şi sumă, cât ca şi complexitate, al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, şi, bineînţeles, ca şi impact din punct de vedere al numărului de elevi, pe această componentă care a fost lansată mai târziu, pentru proiectele din cadrul zonei de educaţie, proiect demarat de Guvern începând cu anul 2007, care a fost în diferite faze de implementare şi pentru care nu au mai existat resurse. Practic, din acest moment, constructorul poate să se reapuce de lucru… Aş mai vrea să spun că, din fericire, avem deja o licitaţie făcută de beneficiar, respectiv Primăria Caransebeş, în urmă cu ceva timp, urmând doar ca acest constructor să fie reactivat, plus, să spunem, proiectul care a fost iniţial făcut şi căruia i s-au mai adus anumite îmbunătăţiri în perioada în care am pregătit contractul. E vorba despre peste 4 milioane de euro, sumă care va fi dedicată atât zonei educaţionale, cât şi zonei de campus, pe ceea ce înseamnă sală de sport sau zona de internat ori garsoniere pentru profesori, ceea ce este un lucru foarte important, fiindcă, mai ales în ziua de astăzi, ca să ţii profesorii trebuie să ai mai multe instrumente cu care să poţi să-i motivezi, pe lângă salariu, care nu este întotdeauna cel mai fericit, ca să zic aşa”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.
Sonia BERGER