La fel ca şi în anii precedenţi, şi de această dată, în noaptea de Înviere, Lumina Sfântă a ajuns la Caransebeş de la Aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara. Candela a ajuns cu câteva minute înainte de miezul nopţii, fiind adusă de o delegaţie din care au făcut parte primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, şi un reprezentant al Episcopiei, preotul Gabriel Gosman, însoţiţi de un echipaj al Poliţiei Locale format din Florin Bojin şi Laurenţiu Peţac. Lumina Învierii a fost adusă în ţară de către o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a însoţit candela aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din ţară au trimis delegaţi la Salonul Oficial al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim, spre a fi oferită preoţilor şi credincioşilor. De la Aeroportul din Bucureşti, Lumina Sfântă de la Ierusalim a plecat cu avioane de mici dimensiuni la Bacău, Iaşi, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare şi Timişoara, pentru comunităţile de credincioşi ortodocşi din aceste regiuni ale ţării.
Episcopul Caransebeşului a preluat Lumina sacră adusă de la Timişoara la ora 23.50 şi, însoţit de un mare sobor de preoţi şi diaconi, a ieşit pe esplanada Catedralei Episcopale cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, chemându-i pe cei aproximativ 4.000 de credincioşii aflaţi în Piaţa „Miron Cristea” cu cuvintele: „Veniţi de luaţi Lumină!”. Slujba a continuat în interiorul lăcaşului de cult, unde, potrivit obiceiului, Preasfinţitul Lucian a sfinţit şi a împărţit „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii iau în fiecare zi din Săptămâna Luminată.
„Îi mulţumim bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit şi în acest an să ne închinăm Praznicului Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ne-am bucurat de prezenţa autorităţilor locale, a multor credincioşi şi foarte multor copii şi tineri, înălţându-ne duhovniceşte, căci după 40 de zile, la care s-a adăugat şi Săptămâna Patimilor, am ajuns să ne închinăm Învierii Mântuitorului, pentru că Învierea Lui este şi învierea noastră. «Zadarnică este propovăduirea noastră, zadarnică şi credinţa voastră, dacă Hristos nu a înviat!», ne spune Sfântul Apostol Pavel. Aşadar, să credem cu adevărat că Hristos a înviat şi să devenim şi noi până la sfârşitul veacurilor martori şi mărturisitori, misionari şi propovăduitori ai Învierii Mântuitorului, alături de Apostoli, de mironosiţele femei şi de toţi cei care au crezut că Hristos este Fiul lui Dumnezeu şi crezând în El viaţă veşnică să avem”, a spus Preasfinţitul Părinte Lucian.
Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala Episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul acestui sfânt locaş, condus de părintele Gheorghe Tistu.
După-amiază, Preasfinţitul Lucian a oficiat slujba Vecerniei, sau „Cea de a Doua Înviere”, în Catedrala episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.
Ştefan ISAC
Foto: Doru BĂLĂŞOIU