Din luna mai, certificatele de producător, înlocuite de atestate!


Producătorii agricoli îşi vor mai putea vinde marfa în pieţe în baza certificatelor emise în temeiul HG 661/2001 doar încă o săptămână, deoarece, începând cu luna mai, conform prevederilor Legii 145/2014, aceştia vor fi obligaţi să deţină un atestat de producător care înlocuieşte actualul certificat.

În ceea ce priveşte producătorii care îşi comercializează marfa în pieţele caransebeşene, atestatele vor fi emise de către Biroul Agricol din cadrul Primăriei municipiului. Într-o şedinţă ţinută în urmă cu o lună, consilierii locali au aprobat emiterea acestor atestate de producător la acelaşi preţ ca şi în 2014, neaplicându-se nicio majorare. Mai mult – a spus primarul Marcel Vela –, pentru producătorii care vând în piaţă produse agricole pe care le obţin din grădinile proprii, de pe spaţiile din apropierea caselor, pe care fac legumicultură, se aplică o reducere substanţială, pentru cetăţenii care obţin produse de pe terenuri mai mici de 500 mp suma urmând să fie micşorată de la 80 de lei, la 50 de lei. „În acest mod, vrem să încurajăm şi să venim în sprijinul celor care vând pe piaţă produse bio, produse agricole obţinute în propriile grădini, ajutându-i chiar, în perspectivă, dacă vor să se extindă, dacă vor să înfiinţeze ferme legumicole sau alte spaţii agricole pe care vor să dezvolte diferite afaceri în acest domeniu, prin anumite măsuri pe care Consiliul local deja le-a luat, în zona agricolă din Caransebeş. În acest sens, au fost stabilite anumite parcele pentru ferme zootehnice, agricole, pe terenurile limitrofe Centurii de ocolire, în Păşunea publică, proprietate privată a municipiului”, a declarat primarul Marcel Vela.

Pe lângă acest document, producătorul este obligat să mai deţină şi un carnet de comercializare, asemănător unui chitanţier. În cazul comerţului cu amănuntul, agricultorul va completa într-o filă a acestuia produsele agricole şi cantităţile totale vândute în ziua respectivă. În cazul comerţului cu ridicata, agricultorii vor utiliza filele din acest carnet astfel: primul exemplar se înmânează cumpărătorului, al doilea se păstrează de către vânzător, iar al treilea rămâne în carnet.

Atestatul de producător va fi valabil un an calendaristic de la data emiterii şi va fi vizat semestrial la primăria localităţii în care acesta îşi vinde marfa. Conform Legii 145/2014, atestatul de producător va cuprinde numele şi prenumele agricultorului, precum şi denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale care sunt înregistrate în Registrul agricol organizat de autorităţile publice locale pe a căror rază se află terenul, ferma sau gospodăria. La fel ca atestatul de producător, şi carnetul de comercializare se va elibera, la cerere, de către primarul pe a cărui rază de competenţă se află terenul, ferma sau gospodăria în care se obţin produsele estimate a fi destinate comercializării, în termen de cinci zile lucrătoare de la data solicitării, dar numai după verificarea existenţei atestatului şi a produselor supuse comercializării. Vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă.

Nerespectarea prevederilor Legii 145/2014 se sancţionează cu amendă de până la 22.500 de lei.

Bianca METEŞ