Istoricul Liviu Groza, omul cu trei certificate de naştere, şi-a deschis o expoziţie acasă


Venerabilul istoric caransebeşean Liviu Groza a amenajat într-una dintre încăperile imobilului unde domiciliază o inedită expoziţie cu caracter permanent. Aceasta prezintă aspecte din viaţa reputatului scriitor şi cuprinde fotografii, documente, obiecte personale, medalii jubiliare şi decoraţii militare care i-au fost decernate în perioada de activitate.

Un loc aparte pentru cunoscutul istoric îl ocupă panoul cu fotografii înfăţişându-i pe medicii care l-au operat pe cord deschis în urmă cu 11 ani.Ţin să menţionez că posed trei certificate de naştere. Primul mi-a fost dat la naştere, al doilea mi l-a oferit profesorul universitar doctor Marian Gaşpar odată cu buletinul de externare de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Pădurea Verde” din Timişoara, iar cel de-al treilea mi s-a oferit recent de către cadrul medical Marian Ghimboaşă, de la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş, care mi-a purtat o grijă părintească pentru a mă readuce la viaţă”, a declarat venerabilul istoric din urbea de pe Timiş şi Sebeş, acesta acuzând probleme grave de sănătate datorate unei viroze respiratorii, în ultima perioadă.

De asemenea, se remarcă în mod deosebit panoul cu fotografii realizate împreună cu edilul-şef al urbei gugulane, Marcel Vela.

Un panou cu fotografii la care ţin foarte mult prezintă personalităţile care m-au vizitat de-a lungul anilor la domiciliu, precum ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, caricaturistul Ştefan Popa Popa’s şi scriitorii Cornel Ungureanu şi Costin Feneşan. Cu durere în suflet am expus şi un panou cu instantaneele celor plecaţi în eternitate, printre care se regăsesc academicienii Constantin Daicoviciu şi Hadrian Daicoviciu, Mitropolitul Nicolae Corneanu şi profesorul universitar Dimitrie Cioloca”, a mai spus Liviu Groza.

Reputatul istoric a aşezat central în cadrul spaţiului expoziţional o fotografie personală elocventă, iar sub aceasta crezul după care s-a călăuzit în viaţă: „Am muncit toată viaţa ca să trăiesc şi după moartea mea”.

Tot la loc central, pe o masă, este plasată scrisoarea trimisă de regretatul colaborator din Viena, doctorul Alexander Khrisan.

Între obiectele personale expuse se regăsesc: o busolă, un binoclu, un curbimetru, precum şi alte materiale ce amintesc de perioada când istoricul îmbrăca haina militară.

Am ţinut să organizez această expoziţie pentru a rămâne posterităţii şi sper să fie un imbold veritabil pentru generaţia care mă urmează”, a mai declarat cunoscutul istoric. 

Reputatul om de cultură va împlini în data de 10 iulie venerabila vârsta de 85 de ani. Decenii la rând, Liviu Groza a dus o intensă muncă de cercetare în ceea ce priveşte evenimentele istorice petrecute în zona municipiului Caransebeş.

Vasi POPESCU